Skocz do zawartości

[pozycja na rowerze] pomoc w dobraniu

Paszul

Rekomendowane odpowiedzi

coraz częściej doskwierają mi bóle pleców po dłuższych wycieczkach (od 30-40 km). Dokładniej mówiąc, boli mnie kark i barki.

Przejrzałem wszystkie tematy na temat prawidłowej pozycji na tym forum, przeczytałem inne artykuły itp. Wniosek? Im więcej czytam, tym mniej wiem, dlatego postanowiłem się zwrócić do Was ;)

Korzystając z tego kalkulatora: http://weightweenies.starbike.com/forum/viewtopic.php?t=51071 porównałem uzyskane wyniki z moim ustawieniem roweru. Wszystko się zgadza co do +/- 1cm, oprócz jednego wymiaru. Chodzi o odległość od siodełka do kierownicy. Według kalkulatora odległość powinna wynosić 55,2 cm, a realnie wynosi 59 cm! Czyli prawe 4 cm za dużo.

Udało mi się w którymś z artykułów/postów wyczytać, że bolący kark i górna część pleców może być spowodowana zbyt wyciągnięta pozycją na rowerze lub zbyt wysoko ustawionym siodełkiem w stosunku do kierownicy. Tu również by się zgadzało, że mam za długi mostek (obecnie 120 mm).

Już praktycznie byłem zdecydowany na zakup krótszego mostka, ale trafiłem na poradę, według której jadąc na rowerze kierownica powinna zasłaniać piastę - jeżeli tak jest, to mostek jest dobrany odpowiedniej długości. No i tak mam - kierownica idealnie zasłania mostek, więc według tej porady teoretycznie wszystko jest okej.

Inna sprawa, że według różnych danych powinienem jeździć na ramie 20-22 cale (według powyższego kalkulatora 20,24 cala). Być może moja rama jest za bardzo "sportowa", a wymiana na 21 lub 22 cale rozwiązałaby mój problem?

Sam już nie wiem, nie chcę zbędnie kupować nowego mostka, tym bardziej ramy, dlatego proszę o poradę.

Jeżdżę na 20 calowym Cube LTD Race.

Wzrost: 191 cm

Długość nogi: 92 cm

Długość od łokcia do końca palców: 49,5 cm.

Dzięki za pomoc!

Cube LTD Race to faktycznie nawet nie 20" tylko 19,3", w dodatku nie przesadnie długa 599mm horyzontalnie, przy takim wzroście trudno mi wyobrazić sobie krótszą ramę , niestety do zbyt krótkiej ramy założyłeś stosunkowo długi mostek czego skutkiem jest "wiszenie" nad przednim kołem i duży nacisk na ręce, do tego zapewne dosyć przygarbiona (a nie rozciągnięta) pozycja ...

Cube LTD Race to faktycznie nawet nie 20" tylko 19,3", w dodatku nie przesadnie długa 599mm horyzontalnie, przy takim wzroście trudno mi wyobrazić sobie krótszą ramę , niestety do zbyt krótkiej ramy założyłeś stosunkowo długi mostek czego skutkiem jest "wiszenie" nad przednim kołem i duży nacisk na ręce, do tego zapewne dosyć przygarbiona (a nie rozciągnięta) pozycja ...

Zmierzyłem i rzeczywiście realny rozmiar jest mniejszy od podanego przez producenta ;/ 

Czyli jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest większa rama?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...