Skocz do zawartości

[kola] Marin Bolinas Ridge 21'' na kolach 27.5 cala - jest sens?

Odie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc wszystkim,

Mam rower Marin Bolinas Ridge (chyba z 98 czy jakos tak). Trudno mi powoedziec, w kazdym razie wyglada mniej wiecej jak ten:

http://www.bikepedia.com/QuickBike/BikeSpecs.aspx?year=1998&brand=Marin&model=Bolinas+Ridge

Uzywam go do jazdy po miescie, do pracy i na wycieczki po szosie (do jazdy w terenie mam inny rower - tez nie najnowszy :P)...

Ostatnio robilem przeglad i stwierdzilem, ze piasty nadaja sie do wymiany... Przy okazji zaczalem sie zastanawiac czy da sie tam wlozyc kola 27.5 ''?

Poniewaz chce tam uzywac waskich opon (obecnie mam Maxxis Detonator 26x1.0), wydaje sie ze przeswite bedzie...

Co o tym sadzicie - zrobic sobie nowe kola na 27.5? Czy pozostac przy 26? jak taka zmiana wplynie na geometrie i zachowanie roweru? Na miasto / szose pownno byc OK, nie? Jakie obreczy byscie polecali - nie chce ladowac w niego duzej kasy w sumie... 

Aha, i jak bedzie z hamulacmi? W chwili obecnej mam v-ki (standardowe, te ktore w nim byly), czy bede musial kupic jakies o dluzszych ramionach, czy te co mam podpasuja?

Pozdr i dzieki

Napisano

27.5'' raczej nie wejdą, mają większą średnicę niż 26'', a prześwit między kołem przednim a górną częścią widelca nie jest taki żebyś mógł sobie pozwolić, do tego przestawianie hamulców... skoro jeździsz nim na wycieczki po szosie czy do pracy to po co ci są większe opony? większe opony można stosować w terenie, a tutaj 26'' wystarczą :) do tego nie ma kombinowania, ściągasz, zmieniasz, zakładasz i jedziesz a 27.5'' kombinowanie by było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...