Adamos05 Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Teraz mam coś z grupy Altusa, nierozbieralna korba która mi sie zużyła, manetki które sie powoli rozpadają i Altus który biegi zmienia jak mu sie chce i kiedy mu sie chce. \ A więc co sądzicie o takich zestawach: 1. korba: Alivio 2006 przerzuta tył: XT albo LX manetki: LX (są na 8 biegów ??) 2. korba:Truvativ Fived przerzuta tył: XT albo LX manetki: Sram Attack Który lepszy ?? A może jakiś miks tych dwóch ?? Ewentualnie jakiś inny zestaw do maks 4 stów. Kasete i łańcuch mam praktycznie nowe (250km) I czy będzie duża różnica w działaniu przerzutek LX i XT ?? Z góry dzięki za info :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Korba Alivio 2006 jest całkiem dobra. Możesz też pokusić się o LX 2004 i suport LX 121mm. Można dostać na allegro za 270zł komplet. Manetki LX są tylko na 9. Na 8 jedynie masz grupę Alivio lub starsze modele XT i XTR. Przerzutkę wybrałbym Srama, mocniejsza, precyzyjniejsza... I gripy pod Srama Między przerzutkami LX i XT jest trochę różnicy w wytrzymałości, jakości pracy i masie. Reasumując: - korba Alivio 2006 110zł - suport ok 40zł nowy (chyba, że stary będzie ok) - przerzutka Sram X.7 ok 150zł - manetki Sram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 10 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ale nie chce gripów, poprostu nie wezme ich i kropka. Czy różnica w cenie manetek cynglowych (bo wiem że Sram też ma takie dla swoich zmieniarek) i gripów jest korzystna dla cyngli a jeśli nie to o ile są one droższe. Pozatym z jakiej grupy te manetki żebym sie w tych 4 stówach zmieścił, przyznaje sie że na komponentach Srama sie nie znam... Aha, ale przeciez z przodu mam Shimano którego nie zmieniam bo na to już na bank kasy nie znajde i manetka Srama chyba jej nie obsłuży, nie ?? Więc pozostaje tylko Sram Attack i Shimano na tył równieź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 10 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Najlepiej bierz u jednego sprzedawcy to troche utargujesz i zmieścisz się w tej kwocie. Przerzutka X-7 150-160zł, manetki X-7 tyle samo i korba ok. stówki. I korbę chyba najlepiej Alivio 2006 Hollowtech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 10 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ja pierdziele, a co z lewą manetka Sram X-7 przecież ona nie obsłuży przedniej przerzutki Shimano... Chyba, że sie myle to mi powiedzcie z łaski swojej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 10 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Mylisz się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Popieram Odiego: Sram x7+manetki x7+korba alivio 06 z hollowtech ten zestawik będzie bdb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Każda lewa manetka Sram obsłuży każdą przerzutkę przednią Ja z powodzeniem jeżdżę na gripach Sram 9.0 i przerzutce przedniej LX Nie ma obaw Odnośnie manetek to zdecyduj się jakie chcesz. Czy mają to być gripy czy "rapidy". Napisałeś w poście w "drugiej opcji" manetki Sram Attac. Rozumiem, że w takim razie Trigger Attac? To raczej zapomnij, że zmieścisz się w 4 stówkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Manetki Sram Trigger Attack 3x8 - 150 zł http://www.allegro.pl/item101626071_manetk..._z_shimano.html Przerzutka Sram X7 - 150 zł http://www.allegro.pl/item102343702_przerz..._new_2006_.html Korba ALivio 2006 - 100 zl ( zmiescisz sie w 400 jak kupisz w sklepie ) POzdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Jeżeli Manetki Sram Trigger Attack 3x8 - 150 zł to nie da rady Przerzutka Sram X7 - 150 zł Manetki Attack sa do systemu shimano, nie zadziałają z przerzutką X7. Moim zdaniem o wiele lepszy będzie zestaw X7 + X7 niż Attack + LX/XT. Cena w miarę podobna, a sram bardziej precyzyjny i w moim odczuciu szybszy. Korba Alivio również warta polecenia, jeżeli masz już suport to w 400 powinieneś się zmieścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 11 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Dobra, postanowione, mam po znajomości cene 35% niższą niż w sklepie na komponenty ze Srama więc korba będzie Truvativ, jeszcze nie zdecydowałem jaka korba ale manetki to Triggery X-7 a przerzuta conajmniej X-7. Jakie ja mam zaczepiste szczęście :D Polećcie coś w sprawie tej korby. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.