Skocz do zawartości

[nadgarstki] ból nadgarstków po zmianie kierownicy i mostka

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno zmieniłem stockowy mostek 110mm 35 stopni na 110mm 7 stopni oraz kierownicę  600mm mocno giętą na  620mm prostą z gięciem do tyłu 6 stopni. Wszystko ładnie pięknie ale od jakiegoś czasu czuję ból u nasady dłoni a dziś czuję drętwienie prawego nadgarstka. Wiem, że przyczyną jest zbyt pochylona pozycja. W związku z tym mam pytanie. Czy wystarczy zmienić mostek na krótszy czy raczej od razu wymienić także kierownicę na giętą?

Dodam, ze poprzednia zmiana kokpitu była spowodowana uzyskaniem właśnie bardziej sportowej pozycji, bo rower traktuję jako uzupełnienie treningu biegowego i staram się dość żwawo dreptać podczas codziennych dojazdów do pracy (w obie strony 36km)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Napisano

A od jakiego czasu jeździsz na zmienionym kokpicie?  Może to kwestia, pamięci mięśniowej i potrzebujesz trochę czasu? U mnie był problem na krótszym mostku i giętej kierownicy, przesiadłem się na dłuższy mostek i prostą kierownicę i jest okej. Nie używam rękawiczek z żelowymi poduszkami, tylko zwykłe szmatki. 

Napisano

jeżdżę od 5 czerwca, w tym czasie jakieś 350km stuknęło czyli w sumie niewiele. może faktycznie to kwestia przyzwyczajenia ale dziś to drętwienie było masakryczne. Dodam, że w sumie opisane wcześniej dolegliwości dopadają mnie w prawej dłoni. Chwyty mam niby żelowe Kellysa i rękawiczki też żelowe. 

Napisano

Zanim zaczniesz znów wymieniać części spróbuj ustawić inaczej klamki hamulców. Być może są zbyt poziomo z przyzwyczajenia po poprzednim kokpicie. Jeśli to nie pomoże, spróbuj przekrecic kierownicę tak aby gięcie było skierowane bardziej ku górze lub ku dołowi. Jeśli nie znajdziesz optymalnego ułożenia, wtedy będziesz musiał coś wymienić.

Napisano

Wczoraj dla picu obróciłem kierownicę gięciem ku górze. Wygląda to dziwnie ale chyba jest trochę lepiej, takie mam wrażenie. Pojeżdżę trochę na takim ustawieniu i obczaję czy będzie jakaś znacząca poprawa choć tak jak wspomniałem wizualnie to dziadowsko wygląda ;)

• Mod Team
Napisano

rękawiczki też żelowe.

Ja zrezygnowałem z rękawiczek. Też miałem żelowe wypasy ale jakiś szewek uciskał akurat tak nieszczęśliwie że miałem to samo. Spróbuj może to gryzie.

Napisano

Wiele kierownic ma gięcie ku górze, ja zmieniłem prostą 600mm 5st do tyłu na giętą 680mm z gięciem 10st do tyłu, co przy odpowiednim ustawieniu może dać spore gięcie do góry właśnie- wygląda fajnie i jest bardzo wygodne, a to istotne, bo jestem po kontuzji łokcia i każda niewygoda jest mocno odczuwalna. To nie znaczy że zrezygnowałem ze sportowej pozycji i siedzę pionowo na rowerze. Zmieniło się po prostu ułożenie rąk. 

Napisano

Wiele kierownic ma gięcie ku górze, ja zmieniłem prostą 600mm 5st do tyłu na giętą 680mm z gięciem 10st do tyłu, co przy odpowiednim ustawieniu może dać spore gięcie do góry właśnie- wygląda fajnie i jest bardzo wygodne, a to istotne, bo jestem po kontuzji łokcia i każda niewygoda jest mocno odczuwalna. To nie znaczy że zrezygnowałem ze sportowej pozycji i siedzę pionowo na rowerze. Zmieniło się po prostu ułożenie rąk. 

Napisano

Wracając, do ustawień przyrządów na kierownicy jak i ustawienie samych kątów warto wspomnieć, że nawet różnica w zmianie o 1 mm ma duże znaczenie.

Napisano

pojeździłem sobie kilka dni z gięciem ustawionym ku górze i jest lepiej, nie ma już drętwienia nadgarstka :) nadal jednak dość często opieram na kierownicy dłonie u nasady i przy dłuższych dystansach jest lekki dyskomfort.

inną kwestią jest estetyka takiego ustawienia kierownicy, o którym wcześniej wspominałem, Jak dla mnie nie wygląda to fajnie i nie wiem czy faktycznie nie zmienić kierownicy giętej z lekkim wzniosem rzędu 15-20 mm 

Napisano

Odnośnie tego drętwienia to drętwieje Tobie sam nadgarstek czy może drętwienie przechodzi na piąty palec?

Sam ostatnio przejechałem się bez rękawiczek i po przejażdżce miałem lekko zdrętwiały lekko mały palec (często jeżdżę opierając nadgarstkami na rogi). Jeśli więc czujesz drętwienie palca może być to spowodowane uciskiem (np jak w moim wypadku przez rogi lub coś w tym stylu), no i wtedy możesz liczyć na jakąś ulgę po jeździe z rękawiczkami. Jeśli natomiast odczuwasz jedynie tak jakby rozlane drętwienie może być to spowodowane zbyt odgiętymi dłońmi; a wtedy rękawiczki nie pomogą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...