kporys Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Witam, dzisiaj byłem na 70km wycieczce po asfalcie i zdałem sobie sprawę, że moje Rapid Roby sobie słabo radzą na takiej nawierzchni, a w dodatku okropnie się zdzierają. W związku z tym, chciałbym kupić opony, które miałyby małe opory toczenia, łatwo się je zakładało i ściągało, żeby dało się nimi wjechać na leśną dróżkę od biedy(lekkie małe kamyki), no i żeby ich cena najlepiej nie przekroczyła 30zł/szt.
nemo2009 Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Ciężko pogodzić twoje wymagania.Shwalbe Hurricane byłyby dobre,ale te kosztują więcej.Czy opona schodzi lekko z obręczy,czy ciężej,zależy w dużej mierze od budowy samej obręczy.Kenda Khan jest tania,na asfalt może być,a w terenie tragedia.
kporys Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Napisano 16 Czerwca 2013 Chyba żeby kupić Race Kingi lub Smart Samy? Ale w sumie te opony mają być raczej do założenia kiedy będę jechał na jakąś wycieczkę po asfalcie, to może i by jakieś zwyklejsze dały radę typu Kenda Cobra?
nemo2009 Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Ale w sumie te opony mają być raczej do założenia kiedy będę jechał na jakąś wycieczkę po asfalcie, W takim układzie,Kenda Khan może być.Do szaleństw w terenie załóż z powrotem Rapid Rob.
beskid Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Kenda Khan jest tania,na asfalt może być,a w terenie tragedia. Nie zaprzeczę, że Khan to tragedia w terenie bo to nie jest opona do takich zastosowań. Natomiast szuter czy ubita leśna droga na pewno jej nie zaszkodzi.
kporys Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Napisano 16 Czerwca 2013 Chyba najlepszą opcją byłyby jakieś semislicki, bo jakby przypadkiem, jakiś delikatny teren musiałbym zahaczyć, to nie chciałbym pchać roweru. Miał ktoś do czynienia z tą Kendą Cobra? Edit:http://allegro.pl/opona-schwalbe-black-jack-26x1-9-drut-cr-i3274495859.html Dałoby to radę na asfalcie?
beskid Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Co do Kendy Cobry to oponka zbiera dobre opinie ale na pewno i to widać po znikomym bieżniku będzie sprawiać problemy w wilgotnym terenie i błocie.
kporys Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Napisano 17 Czerwca 2013 Ta Kenda Kobra łatwo się zakłada? Może lepiej kupić jakieś bardziej uniwersalne opony jak np. Smart Samy?
GhOsTwrc Napisano 17 Czerwca 2013 Napisano 17 Czerwca 2013 kenda kobra jest bardzo szybka mimo tego ze 800 g na drucie. Ja bardzo czesto lapalem na niej kapcie. Race king zdecydowanie lepszy nactyle ze warto doplacic
kporys Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Napisano 17 Czerwca 2013 Tylko, że RK jest też bardziej terenowa i co za tym idzie opory wzrastają. Jak w temacie potrzebuje zmiennika Rapid Robów, a Race Kingi to porównywalna opona :/
kalisz98 Napisano 17 Czerwca 2013 Napisano 17 Czerwca 2013 http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/uniwersalne/p,opona-kwest-k-193-26-kenda,145505.htmlJeśli na asfalt i drogi ubite to najlepiej te kendyPozdrawiam
lukaszooo Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 bardzo popularne modele to te poniżej: http://skiman.pl/pl/opona-rowerowa-kenda-26-k935-khan.html http://skiman.pl/pl/opona-rowerowa-kenda-26-x-175-k935-khan.html opony semi slick, fajnie się sprawują na asfalcie i w lekkim leśnym ścieżkowym terenie. pozdrawiam.
kporys Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Dobra dzięki za pomoc wszystkim. Zdecydowałem, że poczekam aż mój Rapid Rob (tylny) dokona do końca(na razie 950km i 2mm bieżnika zostały) i wtedy po prostu zmienię go na Smart Sama 2.25 lub 2.1.
marcinek1992 Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Jeszcze małe opory powietrza ma kenda khan. Ale to już twój wybór.
lukaszooo Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Dobra dzięki za pomoc wszystkim. Zdecydowałem, że poczekam aż mój Rapid Rob (tylny) dokona do końca(na razie 950km i 2mm bieżnika zostały) i wtedy po prostu zmienię go na Smart Sama 2.25 lub 2.1. oczywiście nie namawiam na kupno nowych opon, ale jeśli masz oponki na wykończeniu a w dodatku są już dojrzałe wiekowo i chcesz na rowerze odbywać regularne wycieczki terenowe, to osobiście namawiam wogóle na wymianę ogumienia :-p mój ojciec w ubiegły weekend pojechał w Myślenicach na g. Chełm, zjechał a tuż pod domem opona mu wybuchła (tył). Co prawda wcześniej doładował sobie powietrza na stacji, lecz oponki mają 8 lat (fabrycznie Bontrager), a rower był trzymany w zimie na działce. Ni ma co ryzykować ze zużytymi gumami, bo to jak z hamulcami. pozdrawiam i powodzenia ;-)
adii22 Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Race King wbrew pozorom nie ma dużych oporów na asfalcie Mowa oczywiście na nieco większym ciśnieniu niż w terenie, jednak sprawdzone organoleptycznie. Plus tej opony to cena, a także fakt, że na szutrze zostawiasz z tyłu większość semi
kporys Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Ale tak jak mówię, rower ma 2 miesiące, więc sam stan gumy jest bdb tj. brak jakichkolwiek wystających drutów itp. , tylko jeszcze 1000km i będą łyse, na razie jeszcze dobrze trzymają w terenie. Przejechałem na nich ostatnio 90km na asfalcie i jakoś mega trudno nie było, ale pewnie do semi im brakuje. Druga sprawa jest taka, że po przeanalizowaniu dokładnie mojej jazdy, semi slicki były by zbyt słabe (kamienie itp), a jazda na nich raz w miesiącu (wyjazd po asfalcie) mija się z celem. Więc po zużyciu się napędowego Rapid Roba kupię Smart Sama 2.25. Co myślicie o komplecie: -Rapid Rob 2.1 przód -Smart Sam 2.25 tył? Lepszy jest Smart Sam czy Race King?
GhOsTwrc Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Chłopie jakie opory na RK na prostej 57 km/h sie rozbujałem idzie tak szybko jak opona szosowa. Pojezdzij a zmienisz zdanie
kporys Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Nie mam zaufania do Conti. No ale załóżmy, że bym ją kupił to wtedy pakować ją na tył czy na przód? Czytałem też, że duży balon fajnie amortyzuje, więc być może się do niej przekonam, tym bardziej, że kosztuje 43zł w najtańszej wersji. A jak z jej ścieralnością? I na koniec lepszy RK czy Smart Sam?
GhOsTwrc Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 Smart Sam wytrzymyje komplet 15000 km , Race King ok 10000 km komplet , ale tylko wtedy jak masz farta i nie rozprujesz jej z boku lub czy nie wybuchnie:D Ze smart Samem mniej sie dzieje , wiec moze i on bedzie lepszy , ale conti w drucie lzejszy i szybszy.
kporys Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 No to dla świętego spokoju wezmę Smart Sama. Wziąć na drucie czy lepiej dołożyć trochę do zwijanej?
GhOsTwrc Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 JA uzywalem wersji Evolution w rozmiarze 2.25 wazy 520g druciak wazy ponad 700 jak chcesz byc szybszy to bierz evo lub zwijki:P
kporys Napisano 18 Czerwca 2013 Autor Napisano 18 Czerwca 2013 Na polu bitwy zostają: http://allegro.pl/schwalbe-smart-sam-26x2-1-opona-zwijana-uniwersaln-i3293230669.html http://allegro.pl/opona-schwalbe-smart-sam-26x2-25-zwijana-i3274495787.html jeśli warto szerszą na tył. http://allegro.pl/schwalbe-smart-sam-plus-29x2-10-opona-zwijana-ct-i3292985346.html jeśli dodatkowa ochrona się przydaje. http://allegro.pl/opona-schwalbe-smart-sam-performance-26x2-1-rt-i3302604827.html jeśli zwykły druciak wystarczy. Z tego co czytałem opona o bardziej agresywnym bieżniku powinna być z przodu, więc będzieRapid Rob 2.10 z przodu i Smart Sam 2.1 lub 2.25(?) z tyłu. Myślę, że 2.10 wystarczy spokojnie. Różnica między zwijaną 2.1 a drucianą to 70g. Warto więc dokładać 30zł? Istnieją jakieś istotne różnice między zwijkami a drutami? A i czy opona napędowa musi być założona odwrotnie do kierunku jazdy, bo może to tworzy u mnie opory?
GhOsTwrc Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Nie kombinuj kup sobie 2x Smart Sam 2.25 bo bedzie bardziej wygodny od 2.1. Rapid rob to beznadziejna guma , wiec ja sobie odpuść. Róznica drut kevlar jest w wadze i cenie. Lzejsza drozsza i szybsza. Podana waga jest waga katalogowa realna moze być inna. Na oponie jest napisane w taki sposob nalezy ja zalozyc;) A jezeli chcesz zoabczyc roznice czy bedzie lepiej jak ja zalozysz to odwrtotnie to najlepiej sam sobie to przetestuj. Smart Sam plus z wkladka zawsze daja jaka ochrone przed kapciem , ale 100% gwarancji niema.
dovectra Napisano 19 Czerwca 2013 Napisano 19 Czerwca 2013 Jeszcze małe opory powietrza ma kenda khan. Ale to już twój wybór. no no dowcip przedni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.