orkan Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Kupiłem niedawno opony Schwalbe Land Cruiser 26 x 1,75 http://allegro.pl/schwalbe-land-cruiser-26x1-75-2013-w-wa-i3306449306.html Jako że nie znam się na tym pytanie do was - jakie ciśnienie będzie najlepsze do jazdy po asfalcie? Dopuszczalny przedział dla tych opon do 2-4,5. Czy ma tu zastosowanie zasada im więcej, tym lepiej?
kinder85 Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Więcej = jedziemy szybciej mniej męcząc się przy pedałowaniu aczkolwiek komfort mniejszy bo twardo Mniej = ciężej się pedałuje, łatwiej złapać gumę przyszczypując dętkę np na krawężniku aczkolwiek komfort większy (miękka opona amortyzuje nierówności) Zakresy min/max znasz
orkan Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Napisano 16 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedź. Czyli jeśli jeżdżę po asfalcie to trzeba się zbliżyć do górnej granicy. A jak to się ma do ścierania bieżnika? Dużo bardziej ściera się przy większym ciśnieniu, czy nie ma to wielkiego znaczenia? Właściwie nie jest to dla mnie ważne, ale pytam z ciekawości.
marekw Napisano 17 Czerwca 2013 Napisano 17 Czerwca 2013 Przy mojej wadze 90 kg 2,5 bara to całkowite minimum. Generalnie staram się jeździć z ciśnieniem 3,5 bara, ale przed trasami powyżej 100 km ładuję 4,5 bara i modlę się, żeby dętki wytrzymały. Przy 2,5 bara istnieje jeszcze coś takirgo jak namiastka komfortu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.