Skocz do zawartości

[przerzutka]-LX przód budowa

swimfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,

wymienialem wczoraj pancerze i nie spojrzalem jak linka idzie a teraz mam dylemat:)

Posiadam przerzutke Lx ma juz kilaka lat :) prawdopodobnie to model FD-M591,przy przerzutce ida 2 tak jakby zaczepy pokazane na zdjeciu czy tamtedy powinna isc linka a pozniej do sruby mocujacej linke ?Bo jak tak montuje to mi linka jakos dziwnie haczy, i jakos nie moge ustawic przerzutki;/.9zz3.jpg

Napisano

Linkę prowadzisz od góry do śruby na imbus a te zaczepy służą do "zaczepienia" końcówki linki aby nie dyndała między kołem a ramą. Tak przynajmniej mam w swojej LX 581.

Napisano

Linkę prowadzisz od góry do śruby na imbus a te zaczepy służą do "zaczepienia" końcówki linki aby nie dyndała między kołem a ramą. Tak przynajmniej mam w swojej LX 581.

No to sobie shimano wymyslilo:), przez zaczepy tez sie da tylko kulawo chodzi.

Patrzac technologicznie  to na pierwszy rzut oka pasowalo zaczepic linke o zaczepy :woot:

premier2 tylko jak patrze na schematy to tam jest inna konstrukcja niz moja

Napisano

Masz górny naciąg i w zasadzie te zaczepy nie powinny Cię interesować a już na pewno nie mają wpływu w tym przypadku na pracę przerzutki. Rozmawiamy oczywiście o konstrukcji 591 lub bliżniaczych.

Napisano

tylko jak patrze na schematy to tam jest inna konstrukcja niz moja

sugerowałem się podanym przez Ciebie oznaczeniem modelu ;). Zresztą na schemacie są obie konstrukcje, Top swing i Down swing, a montaż linek właściwie nie różni się w poszczególnych grupach Shimano. Zasada będzie taka sama

Napisano

Ty zajrzałeś chociaż na chwilę w schemat, do którego dałem linka? Przecież na na obrazkach widać dokładnie, po co są te zaczepy. Pierwszy obrazek już to wyjaśnia, kolejny pod nim tak samo. Zresztą, jak u Ciebie linka idzie górą, to nie musisz się nimi interesować...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...