Skocz do zawartości

Skawina/Kraków - Zakopane + powrót w 1 dzień

qlikk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, mam do Was pytanie. Robił ktoś z Was już trasę Kraków - Zakopane? Którędy najlepiej można by było jechać? 

Planuje za ok. miesiąc/dwa wybrać się na taką wyprawę i wrócić w ten sam dzień. 

Na razie jedyna trasa jaka mi przychodzi do głowy to ta, którą mi podpowiada wujek Google. 

http://maps.google.pl/maps?saddr=skawina&daddr=49.783699,19.7537265+to:Zakopane&hl=pl&sll=49.63742,19.914916&sspn=1.26112,2.90863&geocode=FY6P-gIdi5AuASmNxwczi10WRzHHLLEPizJZgg%3BFZOj9wId_motASl9y8sLk3oWRzH4uzCUPTGPrQ%3BFe0-8AId-mcwASk5Oe-UkvIVRzGgpmtxoYeN3w&oq=zakopane&t=h&dirflg=b&mra=ls&z=9&lci=bike&via=1

Znacie jakieś alternatywy? Jak jest z jazda po Zakopiance? 

Zależy mi na dość oświetlonej drodze i w miarę bezpiecznej. Czytałem temat już na tym forum o tej trasie,jednak tam autor tematu chciał unikać główne drogi, dla mnie ok jeżeli są w miarę do przejazdu i nie będę robił korku. Dzięki za pomoc !

Napisano

Skoro chcesz lecieć przez Maków to zrób po drodze Zawoję i Krowiarki. Daaawno temu robiłem podobną trasę ale wracałem przez Krościenko a wyszło mi wtedy ok 300km.

"Zakopiankę" unikam z wiadomych powodów ale powrót nią to dość szybkie rozwiązanie.

Napisano

A jak wygląda jazda Zakopianka w świetle prawa? Trzymać się na maxa pobocza? Wolałbym raczej spokojnie do domu dojechać niż użerać się z naszymi Misiami...

Napisano

jak wybierzesz dobrą porę powrotu to wszyscy będą stali w korkach, a ty bokiem spokojnie dojedziesz sobie do Krakowa :P

a tak poważnie są odcinki, gdzie jest zakaz jazdy rowerem, ale da się je ominąć alternatywny drogami

Napisano

Tylko od Myślenic do Lubnia jest to ekspesówka więc poruszanie się rowerem jest zabronione ale można jechać tuż obok przez Pcim i Stróże. Z Krakowa do Myślenic jechać wolno i to samo na całym odcinku od Lubnia do Zakopanego.

Napisano

Jeśli chcesz po prostu przejechać to imo Zakopianką jedzie się fajnie. Ekspresówką też jechałem (paradoksalnie bezpieczniej bo ogroooomny pas zapasowy. 

Tylko nie ufaj żadnym mapom google etc. bo tam bliżej gór, to bywa że droga jest na mapie a nie przejedzie się i kilometry na marne. 

A trasa faja i satysfakcja świetna. 

Napisano

Okej,dzięki ! Jakoś może się uda, tak szczerze mój największy dystans to 100 km! Ale tutaj będzie działała silna wola i motywacja,więc myślę,że to jakoś pójdzie. Dzięki wszystkim za dobre rady ;)!

Napisano

http://www.trasygps.com/trasy/pokaz/1897/zakop/

To moja trasa jaką sobie przygotowałem z Krakowa- mógłbym pojechać tą trasą ale wolałbym się wybrać na 2-3 dni z wyjściem pieszo w góry w 1 dzień -trasa omija zakopianke i są króciutkie momenty w terenie

Dzięki kolego,ale u mnie tylko 1 dzień wchodzi w grę niestety.

Ale trasa super, chyba ją wybiorę ! ;)

Napisano

Okej,dzięki ! Jakoś może się uda, tak szczerze mój największy dystans to 100 km! Ale tutaj będzie działała silna wola i motywacja,więc myślę,że to jakoś pójdzie. Dzięki wszystkim za dobre rady ;)!

Ta Twoja propozycja przez Maków jest bardzo ciężka bo masz spore podjazdy po drodze, za Harbutowicami i solidną wspinaczkę na Makowską Górę. Jedz lepiej klasyką czyli w całości "zakopianką". I dobra rada jak już masz ryzykować przejazd odcinkiem ekspresowym czego nie zalecam to zrób to w drodze powrotnej. Powodzenia na trasie :thumbsup:

Napisano

Koło ekspresówki jest ten taki mały pas "lokalny" i tam się da jechać. chyba tylko 2km jest tylko ekspresówka. No i za rabką można pojechać bardziej zachodem - łagodniej jest.

No ale i tak, jadąc na południe ciężko gór uniknąć. Za to w drugą stronę zupełnie inna bajka ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...