Wiesiu Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Słuchajcie sytuacja w przypadku mojej ramy wygląda tak jak na zdjęciu:Czy to normalne, że z jednej strony jest inna odległość i z drugiej też?Taka krzywizna jest w mojej ramie od początku, ale zacząłem się nad tym zastanawiać, bo kupiłem Smart Sama 2.25 na tył i boje się, że będzie obcierać.
aciek Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Sprawdź, czy masz proste koło i równo założoną oponę.
artex232 Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Albo koło źle wsadziłeś albo masz przekoszone.
marcinsms Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Jak dla mnie to albo masz krzywe kolo albo, jest nierówno na osi zamocowane, możesz wykręcić koło z ramy i zbaczyć czy z obu stron masz taką sama długoś osi ?
siimon Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Oś nie musi być zamontowana na środku. Domyślam się, że koło w każdym położeniu ma takie same odległości? (po obróceniu o pół obrotu nic się zmienia?) To wyklucza też krzywe koło. Nie musi to oznaczać krzywej ramy może to być źle zaplecione koło(przesunięta piasta względem osi), lub jeżeli masz wolnobieg to po prostu źle dobrana tulejka dystansowa.
ronina Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Ja też jak wyżej. Sprawdz linką od hamulca lub przerzutki symetrię ramy.To na bank wykluczy skrzywienie.
vszywiec Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Obróć koło o 180 stopni, to również da informacje
Eastern Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Krzywo zaplecione koło. Mimo wszystko nie przesadzajmy, to tylko parę mm
Wiesiu Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Napisano 15 Czerwca 2013 Koło w poziomie jest wycentrowane, więc tak - po zakręceniu odległości są takie same. W pionie mam trochę bicia jakoś 1-2mm. Obróć koło o 180 stopni, to również da informacje Właśnie tak zrobiłem, wsadziłem je na odwrót kasetą w drugą stronę i rzeczywiście odległości się zmieniły... czyli co, w takim przypadku źle zaplecione?Trochę mnie to dziwi z tego względu, że po stronie kasety szprychy są zauważalnie mocniej naciągnięte niż po drugiej, więc wydawało mi się, że obręcz powinna być na piaście przeciągnięta na jej stronę, a jest odwrotnie.Czy da radę wyśrodkować poprzez poluzowanie szprych i ponowne wycentrowanie?
Schwefel Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Da się ale jak się na tym nie znasz do oddaj do serwisu. To dużo nie kosztuje.
artex232 Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Koło jest dobrze zaplecione, nie wiem co tu za głupoty inni wypisują. Jak już to jest PRZEKOSZONE.
Roonin Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 A po czym to sywierdziłeś ? To skoro tak to czego zmieniły mu się odległości jak przekręcił koło o 180? Jak by byo przekoszone to w obydwu pozycjach powinno być tak samo. Koło podobno nie ma żadnego bicia.
Wiesiu Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Napisano 16 Czerwca 2013 A czy możecie mi wyjaśnić czym jest przekoszone koło?
ronina Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Ludzie , koło nie trzyma symetrii,należy je przeciągnąć w odpowiednia stronę w serwisie używając sprawdzianu osiowości. http://allegro.pl/przyrzad-do-sprawdzania-kol-park-tool-wag-4-i3315695867.html
artex232 Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 Kolega wyżej wyjaśnił czym jest przkoszone koło, a zły zaplot to znaczy że szprychy są w złej kolejności. Przykład: http://endurotrophy.pl/forum/showthread.php?tid=653
Roonin Napisano 17 Czerwca 2013 Napisano 17 Czerwca 2013 Ło matko tylko nie potrzebnie gmatwasz czepiając się słówek i wymyślasz jakieś przekoszenia. Mylisz pijęcia przekoszenia, przeciągniecia, osiowiści itp...... Przeciągnięte koło na jedną stronę to nie jest ŻADNE przekoszenie, koło nie jest przekoszone tylko nie jest w osi czyli ktoś spier.... to przy zaplataniu. Przestań gmatwać i mieszać człowiekowi w głowie. To co jak koło nie jest w osi to dla ciebie jest i tak prawodowo zaplecione tak?
ernesto Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 W trekingu dziewczyny kolo tylne tez jest przesuniete w jedna strone . i tak musi byc bo jak wyposrodkowalem to rower zaczal krzywo chodzic . Od strony kasety jest wieksza szpara niz z drugiej
siimon Napisano 18 Czerwca 2013 Napisano 18 Czerwca 2013 @@Wiesiu, może napisz kiedy to zauważyłeś? Po centrowaniu koła czy może po serwisie piasty, czy od zawsze tak było? A może wymieniałeś miski piasty? Niema co dramatyzować. Koło podejrzewam jest pod wolno bieg? Spokojnie możesz je ustawić odpowiednio dobierając tulejki/podkładki/konusy/nakrętki na osi.
Wiesiu Napisano 21 Czerwca 2013 Autor Napisano 21 Czerwca 2013 W piaście nigdy nic nie wymieniałem. Zauważyłem to ze 2-3 lata temu kiedy zmieniałem jakieś oryginalnie założone opony Kendy na dużo szersze Crossmarki. Przypuszczam, że taki stan musiał być od początku. Coś tam od nowości było nie halo z piastą - w mojej ocenie ona od początku przeskakiwała co kilka kilometrów (występuje to do tej pory). Jeździłem wtedy do sklepu gdzie kupiłem aby w ramach gwarancji to zrobili, ale nic to nie dało, bo koleś jak kręcił kołami to nic nie słyszał, a przecież nie będzie jechał 5km...Mimo tego, że co jakiś czas pęka mi szprycha w tyle którą sobie później dosztukowuję, nie sądzę abym coś tam sam przestawił, bo taką krzywiznę jak już wspomniałem zauważyłem dość dawno.Póki co nie będę nic tu wymieniał. Do tematu pewnie powrócę za jakieś 1-2tys. km kiedy zużyje mi się opona na tyle i będę zakładał szerszą, albo kiedy padnie mi piasta i będę musiał wymienić.
Mod Team michuuu Napisano 21 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2013 W trekingu dziewczyny kolo tylne tez jest przesuniete w jedna strone . i tak musi ?????? Musi być źle? Kto powiedział że powinno być niesymetrycznie?
ernesto Napisano 21 Czerwca 2013 Napisano 21 Czerwca 2013 Niewiem ale jak ustawie prosto to dziewczyna muwi ze rower zaczyna zle chodzic Mozesz mi to wytlumaczyc ?
Wiesiu Napisano 21 Lipca 2013 Autor Napisano 21 Lipca 2013 Jako, iż zmieniłem oponę na 2.2 to zaczęła być ona niebezpiecznie blisko ramy. Przełożyłem koło od dziewczyny i okazało się, że jej siedzi prosto także sprawa jasna - mam źle zaplecione koło. Powiedzcie mi, jak zapleść je równo bez specjalistycznych narzędzi?
Schwefel Napisano 21 Lipca 2013 Napisano 21 Lipca 2013 Oddaj do serwisu a nie cudujesz nie wiadomo co.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.