Skocz do zawartości

[Rower] Giant Roam Disc 1 2013, czy warto ?

brazylijczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poważnie zastanawiam się nad zakupem tegorocznego modelu ze stajni Gianta, chodzi mi dokładnie o crossowy model Roam Disc 1. Nie mam wiedzy w temacie tego typu rowerów, dotąd kilkanaście lat jezdziłem na rowerach mtb (Kands, Giant, Merida)  Mam " prawie" 183 cm wzrostu ( dokładnie 182,5 ) ważę około 80 kg , myślę o zakupie sprzętu w rozmiarze ramy L. Mieszkam w małym grajdołku na Podkarpaciu, także planuję zakup przez internet w sklepie Roweria pl, w cenie 2340zł. Najbardziej boję się hydraulicznych hamulców tarczowych. W mojej obecnej Meridzie Mats 20-d mam mechaniczny z przodu ktory częsciej nie działa niż działa. To znaczy po prostu nie łapie. Większość ludzi jeżdzących na rowerach crossowych których znam w moim mieście, chwali sobie hydrauliczne hamulce Tektro Draco i twierdzi że nie ma z nimi żadnych problemów. Jeżdzą głownie na Meridach Crossway 100-d gdzie jest podobny osprzęt. W moim przypadku odpada serwis gwarancyjny, rower kupowany ze sklepu internetowego a nie w stacjonarnym. Stąd moje obawy. Może ktoś coś wie o tym konkretnym modelu i napisze co myśli o moim planowanym zakupie? Zaznaczam że rower diabelnie mi się podoba i malowaniem ramy przypomina mi mojego dawnego górskiego Gianta z przed dobrych paru lat, którego bardzo dobrze wspominam. Z góry dziękuję za sensowne wypowiedzi.

Napisano

Wydaje mi się, że nie powinieneś się obawiać. Hamulce jak hamulce. Zawsze się mogą zepsuć. Jeżdżę na hydraulikach już jakiś czas i do tej pory bezproblemowo - za problem uznaję wyciek/zapowietrzenie.

Napisano

Doświadczenie z tanim hamulcem mechanicznym nie powinno wpływać na decyzję wyboru roweru pod tym względem :) Niektóre z nich są bardzo bardzo tragiczne co do jakości :)

Niemniej jeśli decydujesz się na zakup lepszego - droższego - roweru niejako nie masz wyjścia i jesteś skazany na zakup roweru z hamulcami tarczowymi - taką filozofię mają producenci i nic na to nie poradzisz - rama i widelec nie są często dziś przystosowane do innego alternatywnego rozwiązania, do tego obręcze kół które nie mogą pracować z hamulcami obręczowymi. W przypadku awarii w okresie gwarancyjnym będziesz musiał odsyłać je do sprzedawcy - w takim przypadku prawie na 100 procent nie będą naprawiane tylko uszkodzony element zostanie wymieniony - zacisk czy dźwignia, gdyż do Tektro części zamiennych nie ma. Tyle co do hamulców.

Co do całego roweru - jest bardzo przyjemny w "oblatywaniu" bardzo miło wspominam jazdę testową na nim. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

@brazylijczyk...

i jak, zdecydowales sie?

swojego roam disc 1 kupilem dzis w Poznaniu za 2400 (dali upust). 

po pierwszej wycieczce po lesie (40km) wydaje mi sie, ze to byl dobry wybor. hamulce dzialaja swietnie, choc nie testowalem jeszcze w deszczu czy kaluzach. ogolne wrazenia - bardzo pozywtywne.

Napisano

@brazylijczyk...

i jak, zdecydowales sie?

swojego roam disc 1 kupilem dzis w Poznaniu za 2400 (dali upust). 

po pierwszej wycieczce po lesie (40km) wydaje mi sie, ze to byl dobry wybor. hamulce dzialaja swietnie, choc nie testowalem jeszcze w deszczu czy kaluzach. ogolne wrazenia - bardzo pozywtywne.

Bardzo chciałem zakupić ten model ale jednak w sklepie stacjonarnym. W mojej okolicy nijak nie szło go dorwać i zdecydowałem się na Krossa Evado 4.0.  Też mocny sprzęt ale Giant wydaje mi się ładniejszy i jakoś nie mogę przeboleć że nie udało mi się dorwać Roama 1 disc. Szczerze zazdroszę :) Jaki rozmiar ramy kupiłeś i jak prezentuje się na żywo ? Dużo lepiej niż w katalogu i na zdjęciach w necie ?

Napisano

Bardzo chciałem zakupić ten model ale jednak w sklepie stacjonarnym. W mojej okolicy nijak nie szło go dorwać i zdecydowałem się na Krossa Evado 4.0.  Też mocny sprzęt ale Giant wydaje mi się ładniejszy i jakoś nie mogę przeboleć że nie udało mi się dorwać Roama 1 disc. Szczerze zazdroszę :) Jaki rozmiar ramy kupiłeś i jak prezentuje się na żywo ? Dużo lepiej niż w katalogu i na zdjęciach w necie ?

Evado 4.0 rowniez wchodzil w gre, ale nie mieli na stanie. Rama 19" (M) przy wzroscie 176. Jezdzi sie wspaniale. 

Co do wygladu... nie do konca mi sie podobal na zdjeciach, ani nawet w sklepie... A teraz uwazam, ze wyglada swietnie :] 

Napisano

Hejka ja kupiłem swojego roama 21 3 2013r. mam wzrost 178 ale mam rame L ale jest dopasowana idealnie moim zdaniem. od tego czasu ukręciłem 1700 kilometrów i nie moge powiedzieć złego słowa na rower jezdzi się super . a hamulce jak to hamulce raz był w serwisie bo tylny nie łapał slizgał się niby był zapowietrzony?? ale po naprawie jest ok. czasem jest troszke miękki ale troche go podpompuje i działa bez zarzutu. proponuje ten rower bo jest naprawde godny uwagi i bardzo szybki ;) 

Super rower polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...