brazylijczyk Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Poważnie zastanawiam się nad zakupem tegorocznego modelu ze stajni Gianta, chodzi mi dokładnie o crossowy model Roam Disc 1. Nie mam wiedzy w temacie tego typu rowerów, dotąd kilkanaście lat jezdziłem na rowerach mtb (Kands, Giant, Merida) Mam " prawie" 183 cm wzrostu ( dokładnie 182,5 ) ważę około 80 kg , myślę o zakupie sprzętu w rozmiarze ramy L. Mieszkam w małym grajdołku na Podkarpaciu, także planuję zakup przez internet w sklepie Roweria pl, w cenie 2340zł. Najbardziej boję się hydraulicznych hamulców tarczowych. W mojej obecnej Meridzie Mats 20-d mam mechaniczny z przodu ktory częsciej nie działa niż działa. To znaczy po prostu nie łapie. Większość ludzi jeżdzących na rowerach crossowych których znam w moim mieście, chwali sobie hydrauliczne hamulce Tektro Draco i twierdzi że nie ma z nimi żadnych problemów. Jeżdzą głownie na Meridach Crossway 100-d gdzie jest podobny osprzęt. W moim przypadku odpada serwis gwarancyjny, rower kupowany ze sklepu internetowego a nie w stacjonarnym. Stąd moje obawy. Może ktoś coś wie o tym konkretnym modelu i napisze co myśli o moim planowanym zakupie? Zaznaczam że rower diabelnie mi się podoba i malowaniem ramy przypomina mi mojego dawnego górskiego Gianta z przed dobrych paru lat, którego bardzo dobrze wspominam. Z góry dziękuję za sensowne wypowiedzi.
mklos1 Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Wydaje mi się, że nie powinieneś się obawiać. Hamulce jak hamulce. Zawsze się mogą zepsuć. Jeżdżę na hydraulikach już jakiś czas i do tej pory bezproblemowo - za problem uznaję wyciek/zapowietrzenie.
tobo Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Doświadczenie z tanim hamulcem mechanicznym nie powinno wpływać na decyzję wyboru roweru pod tym względem Niektóre z nich są bardzo bardzo tragiczne co do jakości Niemniej jeśli decydujesz się na zakup lepszego - droższego - roweru niejako nie masz wyjścia i jesteś skazany na zakup roweru z hamulcami tarczowymi - taką filozofię mają producenci i nic na to nie poradzisz - rama i widelec nie są często dziś przystosowane do innego alternatywnego rozwiązania, do tego obręcze kół które nie mogą pracować z hamulcami obręczowymi. W przypadku awarii w okresie gwarancyjnym będziesz musiał odsyłać je do sprzedawcy - w takim przypadku prawie na 100 procent nie będą naprawiane tylko uszkodzony element zostanie wymieniony - zacisk czy dźwignia, gdyż do Tektro części zamiennych nie ma. Tyle co do hamulców. Co do całego roweru - jest bardzo przyjemny w "oblatywaniu" bardzo miło wspominam jazdę testową na nim.
benq86 Napisano 3 Sierpnia 2013 Napisano 3 Sierpnia 2013 @brazylijczyk... i jak, zdecydowales sie? swojego roam disc 1 kupilem dzis w Poznaniu za 2400 (dali upust). po pierwszej wycieczce po lesie (40km) wydaje mi sie, ze to byl dobry wybor. hamulce dzialaja swietnie, choc nie testowalem jeszcze w deszczu czy kaluzach. ogolne wrazenia - bardzo pozywtywne.
brazylijczyk Napisano 3 Sierpnia 2013 Autor Napisano 3 Sierpnia 2013 @brazylijczyk... i jak, zdecydowales sie? swojego roam disc 1 kupilem dzis w Poznaniu za 2400 (dali upust). po pierwszej wycieczce po lesie (40km) wydaje mi sie, ze to byl dobry wybor. hamulce dzialaja swietnie, choc nie testowalem jeszcze w deszczu czy kaluzach. ogolne wrazenia - bardzo pozywtywne. Bardzo chciałem zakupić ten model ale jednak w sklepie stacjonarnym. W mojej okolicy nijak nie szło go dorwać i zdecydowałem się na Krossa Evado 4.0. Też mocny sprzęt ale Giant wydaje mi się ładniejszy i jakoś nie mogę przeboleć że nie udało mi się dorwać Roama 1 disc. Szczerze zazdroszę Jaki rozmiar ramy kupiłeś i jak prezentuje się na żywo ? Dużo lepiej niż w katalogu i na zdjęciach w necie ?
benq86 Napisano 4 Sierpnia 2013 Napisano 4 Sierpnia 2013 Bardzo chciałem zakupić ten model ale jednak w sklepie stacjonarnym. W mojej okolicy nijak nie szło go dorwać i zdecydowałem się na Krossa Evado 4.0. Też mocny sprzęt ale Giant wydaje mi się ładniejszy i jakoś nie mogę przeboleć że nie udało mi się dorwać Roama 1 disc. Szczerze zazdroszę Jaki rozmiar ramy kupiłeś i jak prezentuje się na żywo ? Dużo lepiej niż w katalogu i na zdjęciach w necie ? Evado 4.0 rowniez wchodzil w gre, ale nie mieli na stanie. Rama 19" (M) przy wzroscie 176. Jezdzi sie wspaniale. Co do wygladu... nie do konca mi sie podobal na zdjeciach, ani nawet w sklepie... A teraz uwazam, ze wyglada swietnie :]
olek23 Napisano 6 Sierpnia 2013 Napisano 6 Sierpnia 2013 Hejka ja kupiłem swojego roama 21 3 2013r. mam wzrost 178 ale mam rame L ale jest dopasowana idealnie moim zdaniem. od tego czasu ukręciłem 1700 kilometrów i nie moge powiedzieć złego słowa na rower jezdzi się super . a hamulce jak to hamulce raz był w serwisie bo tylny nie łapał slizgał się niby był zapowietrzony?? ale po naprawie jest ok. czasem jest troszke miękki ale troche go podpompuje i działa bez zarzutu. proponuje ten rower bo jest naprawde godny uwagi i bardzo szybki Super rower polecam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.