dzejson Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 witam wybieram się w Niedziele na wycieczkę lokalną z mniej doświadczonymi i obytymi z kamieniem i korzeniem znajomymi, ja chcę pojechać tak:Węgierska Górka - Żabnica - niebieskim szlakiem przez Borucz i Prusów na Hale Boraczą - z Boraczej zielonym przez Halę Lipowską na Halę Rysiankę - z Rysianki czerwonym przez Suchy Groń do stacji turystycznej Słowianka - ze Słowianki czerwonym przez Abrahamów do Żabnicy (tutaj też wykluczamy odbicie na rowerową prowadzącą do asfaltówki) tutaj mam pytanie bo lata już tam nie byłem: czy nie lepiej / łatwiej byłoby zacząć wycieczkę że tak powiem od d**y strony i jechać odwrotnie?od razu zaznaczę że wjazd na Boraczą asfaltówką nie jest przez nas absolutnie brany pod uwagę, jak popatrzę po poziomicach to początek z Żabnicy niebieskim może dać trochę w kość ale już później jest chyba w miarę.. z góry dzięki za podpowiedzi pozdrawiam bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 jedź tak jak napisałeś, to dobry kierunek. większość w siodle. Dobrze, że wybrałeś zielony na lipowską (choć ten szlak piękny jest na zjazd) żółty z radykalnej hali podobno został zdemolowany. Początek niebieskiego to będzie jednak konieczny wypych momentami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Taki wariant jest dobry ale nie zielonym z Boraczej na Lipowską tylko czarnym na Redykalny i dalej grzbietem na szczyt. Co do żółtego to nie wiem czy coś się od listopada ubiegłego roku zmieniło bo wtedy było normalnie. Co by jednak nie pisać to wybrałeś jednak jeden z najcięższych wariantów zdobywania Lipowskiej i Rysianki więc lekko dla towarzyszy nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 właśnie czarny na halę radykalną oraz żółty granią został zdewastowany, więc dlatego lepiej podjechać zielonym. Końcówka zielonego to będzie wypych..poza tym do podjazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Wyjaśnij tylko co to znaczy zdewastowany bo nic mi to nie mówi. Tę okolice znam z przed i po wycince ale akurat czarnym do Redykalnego jest teraz lepiej. Dla mnie zdewastowanie polega na totalnym przeoraniu szlaku/drogi przez zrywkę drewna z masakryczną ilością błota tak jak np. z Zawoi-Czatoży na Jałowiecką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzejson Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 żółty po zepsuciu wygląda tak (zdjęcia z zeszłego tygodnia): nie jest to to co miałem przy okazji wczorajszej wycieczki na Baranią, ale dramatu nie ma.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Rozwaliłeś mnie tymi zdjęciami Tak oto sk...ny "poprawili" to co było ideałem. Dramatu nie ma bo mamy lato i trzeba liczyć na to, że z czasem jednak się to ubije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzejson Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 mi się wydaje że finalnie to to będzie wyglądało tak jak pożarówka z Białego Krzyża pod Przysłop.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 wreszcie jakieś zdjęcia tego szlaku, bo sam sobie odpuściłem tamten rejon ostatnio właśnie z powodu niby rozwalonego szlaku. Nie wygląda tragicznie, zastanawiam się tylko po co ktoś wpadł na pomysł "równania" tego szlaku. Nie wygląda to na zwózkę drewna. Może chcą zrobić taka autostradę jak na szyndzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Na takiej wysokości i w takim terenie to jest ewenement i prawdopodobnie jest za to odpowiedzialne Nadleśnictwo bo to rejon lasów państwowych. Od czasów wycinki zauważyłem taki stopień dewastacji tego rejonu, że śmiało mogę stwierdzić debilizm tych którzy gospodarzą na tym terenie. Cała przyjemność z podjazdu poszła w pi...du więc moja noga już tam nie postanie. Niech to jeszcze wyasfaltują a na Lipowskiej z kilka stacji narciarskich i będzie zajefajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzejson Napisano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 zdjęcia pochodzą z fanpage-a Hali Lipowskiej na Facebooku, w komentarzach pod nimi jest wypowiedź pana J.Nowaka z PTTK w Żywcu: Do PTTK w Żywcu dzwonią turyści mając do nas pretensję, że nic nie robimy, ale to z tego co ustaliliśmy jakaś prywatna firma buduje, która wygrała pewnie przetarg z nadleśnictwa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2013 Tak jak myślałem i tylko potwierdziłeś to co wcześniej napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzejson Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 nie polecam jechania tej trasy zaczynając od podjazdu na Słowiankę czarnym rowerowym przez Magure i Skałę, miejscami jest dosyć mocny wypych, tak samo czerwony ze Słowianki na Rysiankę jest konkretne pchanie a nawet trochę wspinaczki.. przeorany jest szlak żółty Rysianka - Redykalny i później fragment czarnego Redykalny - Boracza, wczoraj na halach było już ubite i w miarę suche, dało się pocisnąć ale część szlaku przebiegająca lasem skutecznie spowalniała bo błoto się klei do opon strasznie, ja osobiście nie bardzo widzę szanse na przyjemną jazdę jak popada deszcz.. szkoda. wycieczka dla mnie była trochę ciężka ale fajna, kolegów delikatnie mówiąc zarżnąłem i do Rysianki to im się nie podobało.. gdybym jechał sam to pewnie byłoby przyjemniej i dużo szybciej, bo jechałbym cały czas swoim tempem i nie musiałbym co chwilę się zatrzymywać i czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 @dzejson w tych rejonach bywam kilka razy bo w większości operuję od Babiej po Beskid Sądecki. Przydał by się czasem ktoś konkretny na cały dzień włóczenia się po górach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.