Skocz do zawartości

[MakGajwer] przedni sprężynowy amortyzator (imo złom)

Rekomendowane odpowiedzi

no to tak, na wstępie powiem, że przyjmowane są nawet chore pomysły młotka wałka i piły mechanicznej, bo pewnie i tak kupię nowy amorek

Link do zdjęć:

http://imgur.com/PmLmccA&A5APtfO&07xaSJV&9J8SYME&JnswFmY&37UYf1t

Problem: Ważę 90 kg, i nie ma bata żebym ugiął amorek w 75%, o 85% nie mówiąc. Zasadniczo zawsze jest na max utwardzeniu mimo regulacji, a jego czułość... no cóż, niemal na zablokowaniu

Da się wymienić sprężyne?

Edit: Tak, makrokesz

Możesz poszukać miększej sprężyny w takich wymiarach. Ale gdzie i za ile?

Chyba lepiej kupić jakiegoś XCRa.

EDIT: Zapomniałem dodać że jeśli to makrokesz to pewnie masz stery 1" i ciężko będzie znaleźć jakiś sensowny amortyzator.

EDIT: Zapomniałem dodać że jeśli to makrokesz to pewnie masz stery 1" i ciężko będzie znaleźć jakiś sensowny amortyzator.

Nie jestem do końca pewien czym są stery, tzn. nie wiem jak się dobiera widelce, anyway wygląda tu u mnie tak (zdjęcie cudzego roweru):

_MG_8179.JPG

Tylko mniej firmowo i mam chyba 3 węższe nakładki :P

Nawet coś w google znalazłem

http://sprzedajemy.pl/sprzedam-rower-active-1-rok-bdb-stan,286751

Co do nowego amorka to chyba NVX 75mm by mi starczył :)

Słyszałem, że niby jest 100mm ale nie widziałem...

Można za jakieś 5zł kupić sprężynę do simsona, nadaje sie do "MakGajwerowskich" wojaży w garażu :P

Ja bym się nie zdziwił, jak bym właśnie ją miał, ale pomysł zacny milordzie :D

Edit: Jednak takiej nie mam, u mnie jest końcówka spłaszczona, może pilnikowana albo coś. O ile znajdę gdzieś taką na mieście by nie płacić za nią mniej niż za dostawę to się pobawię bo w garażu mam sporo zabawek :P

Aha druga kwestia wiejskiego tuningu, to w sprężynowych amorkach pierwszy lepszy olej będzie dobry? :P

Zastanawiam sie nad kujawskim z kuchni, w końcu z pierwszego tłoczenia  :woot:

Lej jakikolwiek olej z CPNu (Orlenu dla mniej wtajemniczonych  :sweat: ). Pamiętaj jednak, że im bardziej rzadki, tym lepiej będzie znosić niskie temperatury. Z tego powodu odpada na wstępie np. Pilarol, który jest chyba najtańszym olejem dostępnym na stacjach benzynowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...