Skocz do zawartości

[rama] Problem z lakierem

quub

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po odklejeniu łatek z ramy zauważyłem, że powstały takie oto coś :

a9i1.jpg

pjb3.jpg

przyjrzałem się dokładnie ramie i zobaczyłem, że to samo pojawia się na rurze podsiodłowej

co to może być ? rama była trzymana przez rok w piwnicy > odchodzenie lakieru z wilgoci ?

Napisano

odpada, wyszorowałem bardzo dokładnie. w dotyku czuć lekkie wybrzuszenie

od główki po rure mam takie "wężyki" w miejscach gdzie nie było łatek też.

rama nigdy nie była katowana więc pęknięcia też chyba odpadają.

jednakże chce sprzedać ramę dlatego pytam

Napisano

ale one są też w miejscach w których nie miało się co ocierać nawet

no i czuć pod palcami, że odstaje troche

Napisano

Odpryskujące kamyki etc. ? z całą pewnością nie jest to rama która ulega samodzielnej autodestrukcji   :woot: 
Czym się przejmujesz, jest ok.

Napisano

U mnie w garażu, szopie też stoją jakieś starsze rowery, niektóre wstawione były jak nowe, nikt nimi nie jeździł po krzkach, nie przewracał się itp, mimo tego lakier jest nieco uszkodzony. To że czujesz coś pod palcem to chyba nie dziwne skoro trochę lakieru odprysło? ;) Możliwe, że były to miejsca w których lakier był nieco słabszy i się stało. Nie ma sensu malować, bo dzisiejsze lakiery są tak do du... że jeszcze szybciej odleci niż ten stary.

Napisano

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi ! :)

chce tą ramę sprzedać i nie chce potencjalnego kupca wprowadzić w błąd ;)

Napisano

Jeżeli uszkodzenie jest mechaniczne (chodzi mi o zdarcie powłoki lakieru lub nawet zarysowanie ramy to coś takiego można jedynie skorygować malując ramę co jest wielce nieopłacalne.

Napisano

A co ja mam powiedzieć? Jakbym mogła to bym zdjęcie pokazała porysowanej ramy górnej bo się ocierało butem, gdyż kiedyś byłam mniejsza - rama ma 17 cali, a koła 26 cali.

Ano jak resztki naklejki zedrzeć z widelca?

Mam odpryski w trzech miejsach, bo w zimie roweru nie myłam. Małe, ale są.

Kiedyś chyba sprzedam rower, więc trochę mi zależy.

Napisano

Można spróbować czym takim w odpowiednim kolorze ramy http://www.autokosmetyki.pl/carplan-nanotcut-color-fast-scratch-remover-pasta-koloryzujaca-do-usuwania-rys-i-odbarwien-nanotechnologia-niebiesk,p1630.html?sid=c8705a75bcbaf8166247fb58e6caec01 Zaszkodzić nie zaszkodzi, a może pomoże :) a do usuwania kleju z nalepek i w ogóle do czyszczenia ramy jest dobry alkohol izopropylowy tzw IPA plus dostępny w sklepach elektronicznych. Szybko odparowuje i nie niszczy lakieru.

Napisano

Do usuwania kleju z naklejek dobra jest benzyna, zwykła benzyna. Nie kupuj niczego do próby zamalowania tych rys bo po pierwsze możesz to jedynie gorzej popsuć a po drugie rower jest używany i jeżeli potencjalnemu kupcowi będzie to przeszkadzało to niech wypierdziela do sklepu po nowy rower ;)

Napisano

Nie kupuj niczego do próby zamalowania tych rys bo po pierwsze możesz to jedynie gorzej popsuć

Piszesz z własnego doświadczenia czy tylko teoretycznie sugerujesz?  Sprawdza się na lakierze samochodowym dlaczego miałby się nie sprawdzić na ramie roweru? :huh:
Napisano

Z własnego doświadczenia, wiesz na filmach to pięknie wygląda zakrywanie rys które powstały nawet przy zarysowaniu gwoździem czy czymś innym, że zostanie zdarty lakier aż do metalu. Akurat mam dość często styczność z lakierami, lakiernictwem i wiem jak to wygląda, i wiem, że te magiczne środku zakryją rysy powierzchowne a nie rysy bardziej mechaniczne (o ile tak to możemy nazwać). Moim zdaniem nie warto przejmować się tymi rysami, powstały podczas normalnej eksplatacji i tyle, dla mnie ważniejszy jest stan techniczny auta/roweru/motoru niż przejmowanie się drobną ryską.

Napisano

Ale piszemy zupełnie o czym innym jest coś takiego jak preparat odświeżający lakier w płynie lekko ścierny, a nie jakieś kredki czy pisaki.  

Ale po co Autorowi taki preparat? jest to jedynie osłabianie lakieru a efekt jest krótkotrwały.  Ja osobiście do nabłyszczania stosuję Tempo, ale nie tylko do nabłyszczania, można zakryć delikatne ryski, nabłyszczyć przymasztowe elementy, kurz nie osadza się tak bardzo, jest dość dużo + stosowania takiej pasty, oczywiście też stosuję pasty do polerowania - ale to tylko w nielicznych przypadkach.

Na pewno to http://www.autokosmetyki.pl/carplan-nanotcut-color-fast-scratch-remover-pasta-koloryzujaca-do-usuwania-rys-i-odbarwien-nanotechnologia-niebiesk,p1630.html?sid=c8705a75bcbaf8166247fb58e6caec01 nie będzie żadnym wyjściem z obecnej sytuacji.

Napisano

Ale po co Autorowi taki preparat?

Jak sądzisz czy rama porysowana od butów ma głębokie rysy? Wydaję mi się, że nie i taki preparat spokojnie sobie z tym poradzi i wyrówna powstałe rysy tak, że nie będą się rzucać w oczy.

Jakbym mogła to bym zdjęcie pokazała porysowanej ramy górnej bo się ocierało butem

Napisano

Na zdjęciach te rysy wyglądają mi na nieco głębsze i jeżeli tak jest to ten preparat nie poradzi sobie z tym.

Próbowałem benzyny żeby to zmazać.

To nie są rysy ani żadne pęknięcia - możliwe, że lakier napęczniał od wilgoci czy coś w tym stylu. Tak mi powiedział znajomy.

Napisano

Do usuwania kleju z naklejek dobra jest benzyna, zwykła benzyna. Nie kupuj niczego do próby zamalowania tych rys bo po pierwsze możesz to jedynie gorzej popsuć a po drugie rower jest używany i jeżeli potencjalnemu kupcowi będzie to przeszkadzało to niech wypierdziela do sklepu po nowy rower ;)

A naftą się da, bo mam naftę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...