Skocz do zawartości

[licznik] Sigma 8.12 - czy ma opcję zachowania danych po wymianie baterii?

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Żona zapragnęła wyposażyć swój bicykl w urządzenie pomiarowe typu licznik ;)

Nie chce jej się tachać smartfołna na ramieniu.

Wstępnie wybór padł i ze względu na cenę jak i wygląd na Sigmę 8.12.

Martwi mnie tylko czy ten licznik ma możliwość zachowania danych w pamięci po wymianie baterii. Nigdzie nie mogę się doszukać takiej informacji i podejrzewam, że tej opcji w przypadku tego licznika brak. Chciałem się jednak upewnić. Może ktoś z Was posiada ten licznik i jest w stanie mi odpowiedzieć?

Jeśli jednak 8.12 jest pozbawiony tej funkcjonalności, następnym wyborem jest Sigma 1009. A może warto kupić coś innego w tej cenie?

Chodzi oczywiście o liczniki przewodowe, najlepiej z możliwością montażu na mostku.

Witam.

Żona zapragnęła wyposażyć swój bicykl w urządzenie pomiarowe typu licznik ;)

Nie chce jej się tachać smartfołna na ramieniu.

Wstępnie wybór padł i ze względu na cenę jak i wygląd na Sigmę 8.12.

Martwi mnie tylko czy ten licznik ma możliwość zachowania danych w pamięci po wymianie baterii. Nigdzie nie mogę się doszukać takiej informacji i podejrzewam, że tej opcji w przypadku tego licznika brak. Chciałem się jednak upewnić. Może ktoś z Was posiada ten licznik i jest w stanie mi odpowiedzieć?

Jeśli jednak 8.12 jest pozbawiony tej funkcjonalności, następnym wyborem jest Sigma 1009. A może warto kupić coś innego w tej cenie?

Chodzi oczywiście o liczniki przewodowe, najlepiej z możliwością montażu na mostku.

Ciężko stwierdzić, bo na stronie sigma faktycznie wygląda, jakby tej funkcji nie było. Dla np. NC 16.12 (http://sigma-topline2012.com/en-us/topline-2012/bc-16-12-sts-cad/standards.html) jest ta funkcjonalność opisana jako "Integrated memory chip". Ale np. na stronie http://www.spoke-store.com/sigma-bc-8-12/ jest napisane, że posiada memory chip'a - pytanie tylko czy nie jest to błąd ;)

A nie interesowałeś się zgrywaniem danych z licznika do komputera PC przez stację dokującą? Zastanawiam się jakie dane można tam zobaczyć :D

A nie interesowałeś się zgrywaniem danych z licznika do komputera PC przez stację dokującą? Zastanawiam się jakie dane można tam zobaczyć :D

Małżonce aż takie bajery nie są potrzebne ;) Zresztą dla przeciętnego użytkownika zgrywanie danych dotyczących prędkości, czasu i dystansu są mało interesujące jeśli nie są połączone ze śladem gps. Tak mi się wydaje.

Ja natomiast używam Garmina 310XT a tam mam wszystko czego dusza zapragnie... no może oprócz miernika mocy bo na taką zabawkę długo mnie jeszcze stać nie będzie ;)

Ale wracając do Sigmy to tak jak pisałem w pierwszym poście jednak chyba nie ma opcji zachowania danych. Prosiłbym jednak posiadaczy o wypowiedzenie się :) Tudzież o zaproponowanie jakiejś alternatywy dla 1009 :)

Posiadam licznik Sigma 8.12 więc się wypowiem. Na pewno ma on opcje ręcznego wpisania dystansu całkowitego i całkowitego czasu jazdy. Co do opcji zachowania danych to nie wiem bo jeszcze baterii nie wymieniałem. Ale raczej tej funkcji nie ma bo w instrukcji nic o tym nie jest napisane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...