szewka Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Witam! Ostatnio się zastanawiałem nad zmianą vb na hydrauliki a z tym wiąże się zmiana kół. I stąd moje pytanie: jaka jest różnica miedzy mocowaniem tarczy w systemie CenterLock a zwykłym na śruby. Który z tych jest lepszy? tańszy i ogólnie chciałbym żeby ktoś przybliżył mi ten temat. Pozdro!
tor23 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Zadaj sobie chociaż trochę trudu, masz np. tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/73618-tarcze-centerlock-vs-is/
adii22 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 Oba są dobre - CL jest bardzo szybki w montażu (potrzeba jednak klucza do kaset, bo jest taka sama nakrętka przy tarczy), jednak w zasięgu finansowym normalnego człowieka w tym standardzie istnieje tylko Shimano, które jest "właścicielem" tego rozwiązania. Na rynku właściwie tylko ich tarcze i piasty istnieją, są jednak kompatybilne ze wszystkimi hamulcami.6 śrub - popularne, popularne i jeszcze raz popularne. Często tańsze niż CL (czy to piasta, choć nie zawsze, bardzo często i tarcze są tańsze - mowa o podobnych klasach produktów). Proste w montażu - najczęściej na torxa lub imbusa. Jest dużo szerszy rynek podzespołów na 6 śrub, niż na CL. Tańszy? Lepszy? Używam Center Lock. Dlaczego ? Cena i szybkość montażu. Ale gdybym miał teraz wybierać, wziąłbym 6 śrubek - tarcz nie ściąga się codziennie, ale czasami aż kusi coś innego niż Siemano, co jest dostępne w ludzkiej cenie. Jeśli Cię interesuje, to są dostępne przejściówki z CL na 6 śrub - gdy się zaopatrzysz w takie adaptery (~35zł za jeden), masz super uniwersalny zestaw kół.
Bop3 Napisano 13 Czerwca 2013 Napisano 13 Czerwca 2013 No i na korzyść center locków przemawia to że nie masz możliwości krzywo przykręcić tarczy, czasem można nie wiedzieć lub nie pamiętać że 6 śrub trzeba dokręcać zawsze po przekątnej. W center locku się nie przejmujesz ale i tak wybrałbym 6 śrub choćby przez szerszy wybór piast i tarcz.
rzezniol Napisano 14 Czerwca 2013 Napisano 14 Czerwca 2013 wybrałbym 6 śrub choćby przez szerszy wybór piast i tarcz. Ze względu na szerszy wybór piast to się zgodzę ... Ale ze względu na wybór tarcz się nie zgodzę ... do piasty na 6 śrub przykręcisz tylko tarcze na 6 śrub do piasty CL przykręcisz tarcze Cl i przez adapter tarcze 6 śrub ... Więc to pod CL jest większy wybór tarcz ... Pozdrawiam
ugupu Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Minusem adapterów CL->IS jest to, że tarcza może mieć niewielki luz.
Qr3ak Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Do CL jest adapter i można montować wszystkie tarcze. CL ma przewagę, tarcza się nie luzuje, nie odkręca, nie skrzywisz przy przykręcaniu, tarcza zawsze jest na pająku = lepsze odprowadzenie ciepła. Składając koła zawsze biorę piasty Center Lock.
ukaniex Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Przy zastosowaniu adapterow tarcza nie ma żadnych luzow, mało tego.tarcza 6b w adapterze cl jest sztywniejsza niż w piascie 6b. Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
Qr3ak Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Mavic też robi już od pewnego czasu pod CL tarcze i piasty, nie tylko shimano. Z drugiej stony jakie jeszcze firmy stosują CL?
Schwefel Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 No tak i znów się zaczęła dyskusja o wyższości Świąt Wielkanocnych nad Bożym Narodzeniem.
ugupu Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Przy zastosowaniu adapterow tarcza nie ma żadnych luzow, mało tego.tarcza 6b w adapterze cl jest sztywniejsza niż w piascie 6b. No to znaczy, że ja mam felerne adaptery. Koła Crossride na CL, adapter Shimano, tarcza Hayes i ma luz w płaszczyźnie koła. Nakrętka zakręcona z odpowiednim momentem.
deF Napisano 15 Czerwca 2013 Napisano 15 Czerwca 2013 Z drugiej stony jakie jeszcze firmy stosują CL? Z piast jest sporo DT Swiss, jak jakiś czas myślałem nad tylną tej firmy, to nawet łatwiej (i w lepszych cenach) było znaleźć na CL niż IS.
Qr3ak Napisano 16 Czerwca 2013 Napisano 16 Czerwca 2013 DT Swiss, dzięki, nie wiedziałem, następnym razem te piasty bo mavic mi nie pasuje (bębenki się sypią w nowych).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.