Skocz do zawartości

[Rower] Kellys ARC 5.0

Kecaj10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem zainteresowany kupnem roweru Kellys`a ARC 5.0 raczej na 100%. Powody: słabość do tej marki, ładny wygląd i dobry osprzęt który na początek mi wystarczy. I teraz pytanie mam 184 cm wzrostu i jaki mam dobrać rozmiar ramy S[500mm], M[530mm] lub L[550mm]. Będzie on moim pierwszym rowerem szosowym. Chcę nim jeździć tak aby po długiej jeździe nie bolały mnie plecy (jak obecnie po 4h gdy jeżdzę w MTB). Który rozmiar będzie dla mnie najkorzystniejszy a jednocześnie da mi satysfakcję z jazdy ?

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

z pozycją to może być problem jak odczuwasz bóle po 4h, to raczej nikt Ci nie doradzi na odległość z 100% pewnością. Patrząc na Twój wzrost to rozmiar L, ewentualnie później możesz mostkiem coś korygować lub poszukać bardziej turystycznych ram (np Merida i Giant ten drugi oznacza je chyba Defy, a Merida ma w katalogu na pewno podział na rowery wyścigowe i turystyczne).

Rozumiem, że jesteś nastawiony na Kellysa, fakt ładny, ale czy na pewno chcesz? Cena katalogowa a rama z aluminum 6061. Pierwszy lepszy przykład:

http://wertykal.com/pl/p/Rower-FOCUS-CULEBRO-SL-2.0/1582 cena podobnie, a tutaj już masz Ultegre i raczej też podobny gatunek aluminum,

Celuje w ten rower na jesień gdzie będzie tańszy myślę jak rok temu o jakieś 20% ;)

Chciałbym jednak jeździć na tradycyjnej szosie, to tylko kwestia przyzwyczajenia tak mi się wydaje jak w mtb a rowery, które mają ramy  turystyczne nie za bardzo mi się podobają.

Chociaż Giant Defy 3 jest w bardzo przystępnej cenie i ma full sore, co myślicie na temat tego rowerku ?

ja tam uważam, może się mylę, że te wszystkie rowery nisko budżetowe szosowe nowe to jedno i to samo. 

Zazwyczaj wszystkie mają aluminium 6061, pół alu-carbon widelec etc, a płaci się za nalepkę. 

Dla przykładu ten Giant defy 3, kosztuje więcej niż moja Merida, którą znalazłem z pełna Tiagra, ktoś jeszcze w tej cenie, czy nawet mniej o setkę kupił nowego Focusa na 105 i to z miesiąc temu.

Jesień to dobry czas na kupowanie i jak będziesz miał taki rabat na Kellysa to bym w niego szedł.

np jeszcze jest Haibike Tour SL w sklepie activia Ruda Slaska 3072 zl(podawanie linkow jest zablokowane do ich strony), tańsze od Gianta, na Tiagra, stara bo 9spd, ale tyle samo ma co w/w nowa Sora.

Jeśli chodzi o Kellysa to celowałbym w L. Mam IRC - poprzednik ARCa - rama ponoć bardzo podobna. Po wykonaniu pomiarów i wrzuceniu ich w kalkulator wyszło mi, że rozmiar dla mnie to 550, czyli L. Przy 176 cm wzrostu L jest dla mnie trochę za duży i będę skracał mostek. Dla Ciebie pewnie będzie w sam raz.

Szosówki Kellys nie cieszą się jakaś szczególną estymą, w porównaniu do innych rowerów.  Możliwe że firma koncentruje się jednak głównie na innych rowerach, rowery nie są wykorzystywane w ProTour, czy też stosunek ceny do oferowanych komponentów nie jest szczególnie zachwycający. 

500 zł droższy, tyle że rama Carbonowa + 105

http://www.bike4race.pl/product-pol-13-Rower-szosowy-RIDLEY-ORION-kolor-1320A-Shimano-105-.html

200 zł droższy, rama AL ale osprzęt Ultegra i lepsze koła niż w Kellys

http://www.canyon.com/roadbikes/bike.html?b=3074#tab-reiter2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...