Kecaj10 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witam. Jestem zainteresowany kupnem roweru Kellys`a ARC 5.0 raczej na 100%. Powody: słabość do tej marki, ładny wygląd i dobry osprzęt który na początek mi wystarczy. I teraz pytanie mam 184 cm wzrostu i jaki mam dobrać rozmiar ramy S[500mm], M[530mm] lub L[550mm]. Będzie on moim pierwszym rowerem szosowym. Chcę nim jeździć tak aby po długiej jeździe nie bolały mnie plecy (jak obecnie po 4h gdy jeżdzę w MTB). Który rozmiar będzie dla mnie najkorzystniejszy a jednocześnie da mi satysfakcję z jazdy ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kecaj10 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Pomoże ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaPonczek Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Według mnie to L będzie najlepsza, ale niech wypowie się jeszcze jakiś profesjonalista Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kecaj10 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Dzięki, ale przydałoby się faktycznie więcej opiń. Z rowerem mtb nie ma problemu bo tam na ramie 19 dobrze mi się jeździ a szosa to już coś innego i nie wiem co również będzie korzystne dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalPolo Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 z pozycją to może być problem jak odczuwasz bóle po 4h, to raczej nikt Ci nie doradzi na odległość z 100% pewnością. Patrząc na Twój wzrost to rozmiar L, ewentualnie później możesz mostkiem coś korygować lub poszukać bardziej turystycznych ram (np Merida i Giant ten drugi oznacza je chyba Defy, a Merida ma w katalogu na pewno podział na rowery wyścigowe i turystyczne). Rozumiem, że jesteś nastawiony na Kellysa, fakt ładny, ale czy na pewno chcesz? Cena katalogowa a rama z aluminum 6061. Pierwszy lepszy przykład: http://wertykal.com/pl/p/Rower-FOCUS-CULEBRO-SL-2.0/1582 cena podobnie, a tutaj już masz Ultegre i raczej też podobny gatunek aluminum, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kecaj10 Napisano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Celuje w ten rower na jesień gdzie będzie tańszy myślę jak rok temu o jakieś 20% Chciałbym jednak jeździć na tradycyjnej szosie, to tylko kwestia przyzwyczajenia tak mi się wydaje jak w mtb a rowery, które mają ramy turystyczne nie za bardzo mi się podobają. Chociaż Giant Defy 3 jest w bardzo przystępnej cenie i ma full sore, co myślicie na temat tego rowerku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalPolo Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 ja tam uważam, może się mylę, że te wszystkie rowery nisko budżetowe szosowe nowe to jedno i to samo. Zazwyczaj wszystkie mają aluminium 6061, pół alu-carbon widelec etc, a płaci się za nalepkę. Dla przykładu ten Giant defy 3, kosztuje więcej niż moja Merida, którą znalazłem z pełna Tiagra, ktoś jeszcze w tej cenie, czy nawet mniej o setkę kupił nowego Focusa na 105 i to z miesiąc temu. Jesień to dobry czas na kupowanie i jak będziesz miał taki rabat na Kellysa to bym w niego szedł. np jeszcze jest Haibike Tour SL w sklepie activia Ruda Slaska 3072 zl(podawanie linkow jest zablokowane do ich strony), tańsze od Gianta, na Tiagra, stara bo 9spd, ale tyle samo ma co w/w nowa Sora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strach3 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Jeśli chodzi o Kellysa to celowałbym w L. Mam IRC - poprzednik ARCa - rama ponoć bardzo podobna. Po wykonaniu pomiarów i wrzuceniu ich w kalkulator wyszło mi, że rozmiar dla mnie to 550, czyli L. Przy 176 cm wzrostu L jest dla mnie trochę za duży i będę skracał mostek. Dla Ciebie pewnie będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezza Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 L, ja mam M przy 170cm i jest idealny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichaelD Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Szosówki Kellys nie cieszą się jakaś szczególną estymą, w porównaniu do innych rowerów. Możliwe że firma koncentruje się jednak głównie na innych rowerach, rowery nie są wykorzystywane w ProTour, czy też stosunek ceny do oferowanych komponentów nie jest szczególnie zachwycający. 500 zł droższy, tyle że rama Carbonowa + 105 http://www.bike4race.pl/product-pol-13-Rower-szosowy-RIDLEY-ORION-kolor-1320A-Shimano-105-.html 200 zł droższy, rama AL ale osprzęt Ultegra i lepsze koła niż w Kellys http://www.canyon.com/roadbikes/bike.html?b=3074#tab-reiter2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.