Skocz do zawartości

[hamulec rolkowy + dynamo w piaście] koło 20"

Erold

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem rower (poziomy), który ma z przodu koło 20" i piastę z założonym hamulcem rolkowym (shimano). Oprócz tego jest klasyczne dynamo. Chciałbym przejść na dynamo w piaście (coś z shimano Nexus), ale pozostać przy hamulcu rolkowym. Shimano sprzedaje piasty z dynamem i mocowaniem do hamulca rolkowego: DH-3R30-H. Jednak w instrukcji piszą wyraźnie, że piasta nadaje się do kół 26-28 cali. W przypadku założenia mniejszego koła siła hamowania będzie za duża, koło może się zablokować i lecimy przez kierownicę. [if the hub dynamo is used on a bicycle with a tire outer diameter which is smaller than 646 mm, the braking force may be too great, which could cause the wheels to lock and the bicycle to lose its balance and fall over.]

I nie wiem, czy ta uwaga dotyczy tylko hamulca rolkowego czy może też dynama? Na Forum poziomek (http://free4web.pl/3/2,12471,320943,7005877,Thread.html) piszą, że dynamo będzie dobrze chodzić przy kole 20". Poza tym w instrukcjach do innych piast z dynamem shimano nie ma słowa o minimalnej średnicy koła. A więc pozostaje kwestia samego hamulca. Ale przecież obecnie jeżdżę z hamulcem rolkowym przy kole 20". A więc chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmienić piastę na takie DH-3R30-H, zgadza się? Proszę o komentarze.

Pozdrawiam,

Erold

Tu chodzi o działanie upośledzania hamowania szumnie nazywanego przez Sh. Power Modulator. Dla mniejszych kół po prostu może się nie włączać, co dla mnie jest solidnym plusem.

Prawdopodobnie w obecnej piaście też masz to ustrojstwo. Poszukaj oznaczenia i opisu piasty.

Dynamo przy mniejszym kole szybciej osiąga nominalną moc. Po prostu koło się szybciej kręci ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...