Skocz do zawartości

[licznik] funkcja eksportu historii przejazdów do PC

siam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich (mój pierwszy post).

Na wstępie napisze o co mi chodzi (jakie mam wymagania). Niedawno kupiłem rower (po długiej przerwie)... nie zaopatrzyłem się jeszcze w licznik i jeżdżę z włączonym GPSem w komórce na Endomondo. Wszystko fajnie, ale do całej tej funkcjonalności przydałby się jeszcze zwykły licznik, a właściwie sensor na koło, który poprawiałby wskazania GPS - przede wszystkim prędkość chwilową, ale także przebieg. Dodatkowo, może fajnie by było też zebrać informacje o pulsie i kadencji (ale nie jest to dla mnie najważniejsze). Po zapoznaniu się z tematem dowiedziałem się o ANT+, ale niestety nie mam tego w telefonie (dostępne w iPhone, Sony i jeszcze kilku modelach). Wychodzi na to, że nie ma rozsądnego rozwiązania na doposażenie mojego telefonu w sensor obrotów koła.

W związku z powyższym zacząłem szukać jakiegoś rozsądnego licznika, który umożliwi mi eksport historii przejazdów. Oczywiście są rozwiązania AllInOne z GPS, kadencją, pulsometrem i zapisem logów na komputer typu Polar, Garmin. Ale cena jest poza zakresem.

To co znalazłem to Sigma w serii top line, do której mogę dokupić stację dokującą do PC. Pytanie tylko, czy to nie jest pic na wodę. Czy będzie tam dokładny przebieg prędkości, z dokładnością np. co do sec.? Czy może jakieś tylko średnie prędkości? Czy znajdzie się może ktoś, kto ma stację dokującą sigmy i zapisuje dane do licznika? Kolejne pytanie, to czy jest możliwość eksportu tych danych do jakiegoś rozsądnego formatu, z którego mógłbym zaczytać dane np. do Endomondo?

Może ktoś mi poleci jakąś inną markę, która da mi taką funkcjonalność? A może jest jakiś sposób na podłączenia sensora prędkości do telefonu z Androidem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...