TytusDeZoo Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Witam serdecznie. Posiadam rower Kross Evado 1.0 z 2011 roku (ze stalowym widelcem 14,25kg / koła 28"), w którym przednie koło nie jest amortyzowane. Chciałbym poprosić o poradę, czy zakup amortyzatora Suntour nrx-d-rl za ok. 500 zł, ma sens, tzn. czy jest jakiś inny amortzator z goleniami gazowo-olejowymi do 500zł godny polecenia. Zależy mi przede wszystkim na komforcie pokonywania 'krótkich' wybojów, tzn. żeby był dość 'szybki' i żeby miał możliwość blokady, ponieważ większa część tras, to trasy asfaltowe. Masa roweru wraz ze mną obecnie to ok. 85kg. To mój pierwszy post / mam nadzieję, że nie zostanę wyśmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 A wiesz wszystko o geometrii ramy itd. ? Wiesz jak to się zmieni itd. ? przymierzałeś się do tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TytusDeZoo Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 A wiesz wszystko o geometrii ramy itd. ? Wiesz jak to się zmieni itd. ? przymierzałeś się do tego ? ... Sądziłem, że wymiana stalowego widelca na amoryzator nie wymaga sprawdzania geometrii ramy, znaczy nie sądziłem, że się ona zmieni - wydaje mi się, że co najwyżej (jeśli jestem wraz z rowerem za lekki) podniesie się nieco główka ramy, ale przy małej masie zestawu (rower+rowerzysta) i przeszkodach jakie pokonuję nie powinno mieć to większego znaczenia. Dzięki za odpowiedź - sprawdzę długość widelca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Zależy jaki masz aktualnie ten przedni widelec. Ale jakoś diametralnej zmiany też nie będzie. wszystko zależy od rozmiarów,ile się podniesie cały przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TytusDeZoo Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Zależy jaki masz aktualnie ten przedni widelec. Ale jakoś diametralnej zmiany też nie będzie. wszystko zależy od rozmiarów,ile się podniesie cały przód. Sprawdziłem geometrię mojego roweru (kąt główki ramy i bazę kół) i porównałem z geometrią tego modelu na rok 2013 (z amortyzatorem sr suntour m3010al (skok 63mm) / skok identyczny jak suntour nrx-d-rl ( http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=sh.detail&intendenduse=cross&tnid=3770 i http://www.alerower.pl/p3330,amortyzator-suntour-nrx-d-rl-28-air-1-1-8-z-blokada-manetka-czarny-z-piwotami-2013.html ) - powinno być dobrze Podtrzymuję pytanie (zależy mi przede wszystkim na nadgarstakach , a wlaściwie nie męczeniu ich na krótkich nierównościach) - * czy warto? / * czy jest jakieś inne rozwiązanie do 500zł? / * a może nie potrzebuję goleni gazowo olejowych, tylko jakiegoś innego/tańszego rozwiązania? // Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TytusDeZoo Napisano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 veni, vidi, vici ... znaczy jestem posiadaczem suntour nrx - jak dla mnie rewelacja - jeśli ktoś chciałby kupić amortyzator do roweru z kołami 28", to polecam przejecałem dziś (z radością nieukrywaną) trasę (32km), na której oprócz asfaltu, przemierzyłem kilka kilometrów dróg w remoncie, trochę leśnych ścierzek z korzeniami, celowo sforsowałem kilka niskich krawężników i zeskoczyłem (zjechałem) z kilku wyższych - rewelacja na adrodze asfaltowej zablokowałem widelec, ale szybko go odblokowałem, gdyż większej różnicy nie było miałem trochę 'zabawy' z montażem, ale przy odrobinie szczęścia się udało koszt całkowity to ~650zł [w tym pompka do kardridża gazowego (120zł) i łożyska do sterów (33zł) oraz zestaw akcesorów montażowych (pancerzerz)] ... raz jeszcze polecę rozwiązanie i pójdę spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.