marlotnik Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Witam Przymierzam się do zakupu roweru do kwoty 2500 zł., może delikatnie wyższej. Dużo jeżdżę na rowerze w terenie po asfalcie i gdzie się tylko da. Widziałem wiele rowerów w sklepach jednak tylko dwa pod względem sprzętu były najlepsze z proponowanych. Tylko nie wiem który wybrać ? Czy może jeszcze jakieś inne marki i modele rowerów. Ważę 70kg i mam 185 wzrostu. Na sprzęcie za bardzo się nie znam, tyle o ile, ale wiem że Kross jest ponoć dobrą firmą z tego co czytam na innych forach, pod względem sprzętu. Nie wiem natomiast jak jest z Authorem ? Wiem, że są forumowicze którzy mają bardzo duże doświadczenie w rowerach dlatego proszę o poradę. Będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iskra14 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Jeżdżę na rowerze złożonym na ramie Traction - jestem bardzo zadowolona tylko tak jak mówię, rower składałam sama z tego co chciałam - jak jest na gotowcu nie mam pojęcia, jednak co do samej ramy jest naprawdę ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No właśnie są to dwa porównywalne rowery. Chodzi mi o dobry sprzęt bo zamierzam robić dużo km nim. Do tego chciałbym amortyzator jakiś lepszy bo wiadomo że w rowerze kupionym nie bedzie idealnego amortyzatora, nie wiem też czy fajna jest blokada przy kierownicy czy manualna na amorku ? Dlatego chce kupić taki który będzie miał lepszy sprzęt i ramę lekką i fajną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Żadna z tych ram nie jest "lekka i fajna" co do Krossów to lubią pękać mimo dosyć ciężkich ram, więc Author będzie chyba mniejszym złem, chyba bo ma znacznie słabszy amortyzator, ma za to lepsze manetki ... Nie wiem jaki masz dostęp do sklepu Decathlon, ale tam znajdziesz niezły rower : http://www.decathlon.pl/81-id_8168918.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Przyznam się że w Decathlonie jeszcze nie kupowałem. Mam Decathlona w swoim mieście, w Częstochowie. A jeśli nie te dwa modele to co by było najlepszym wyborem do kwoty 2500-2800zł. Bo dużo słyszałem że Kross robi dobre rowery tak samo jak Author. Więc sam nie wiem, czy wybrać któryś z nich czy jakiś zupełnie inny kupić ? Proszę mi doradzić bo nie chce kasy wtopić w rower który okaże się porażką. Niektórzy są zadowoleni z jednego roweru, a inni z drugiego, więc... Jeszcze w bike atelier zaproponowali mi trek krosowy 8.3 dual sport. Dożywotnia gwarancja na ramę. Hamulce tarczowe: Tektro Novela, Przerzutka: P/T: Shimano M191/Shimano Acera. Napęd: Shimano 3x8. Widelec: Suntour z regulacją naprężenia wstępnego i skokiem 63mm. Więc tak to wygląda. Więc nie wiem najlepszy chyba Kross z nich wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Osobiście śmigam na Authorze i mogę go polecić. Rama jest dobra i naprawdę sztywna. Jest "tylko" podwójnie cieniowana, co przekłada się na jej masę. Osprzęt jest dobrze dobrany i działa zarówno przy lekkim deptaniu, czy mocniejszym depnięciu. Najsłabszym ogniwem są hamulce, ale póki działają nie ma sensu ich zmieniać, gdy się dotrą są naprawdę dobre. Amortyzator zbiera złe opinie...swój zmieniłem bo trafiłem SIDa RLT z 2011 roku z "poważnym" przebiegiem 200 km za 800 zł (minus sprzedaż RST za 150 co dało mi 650 zł poniesionego kosztu) - było by grzechem gdybym nie kupił. Na chwilę obecną mam na nim przejechane 3500 km i chyba będę musiał lekko podciągnąć przednią przerzutkę. To tyle jeśli chodzi o serwis tego sprzętu w moim wypadku. Koła są super, mam je jako drugi komplet. Dostaniesz kupon ok. 200 zł na wydanie w sklepach partnerskich, 5 letnią gwarancję na ramę, solidnego dystrybutora i chyba w każdym mieście markowy serwis. Dodatkowo po zakupie i zarejestrowaniu roweru, dostaniesz zniżki na odzież naprawdę świetną, za połowę ceny. Osobiście polecam Authora. Edyta: Nie jeżdżę po asfalcie, tylko naprawdę wymagającym terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Chodzi mi o dobry sprzęt bo zamierzam robić dużo km nim. Do tego chciałbym amortyzator jakiś lepszy bo wiadomo że w rowerze kupionym nie bedzie idealnego amortyzatora, Na pewno amortyzator w Krossie jest lepszy niż w Authorze, tyle, że amortyzator w Decathlonie jest dużo lepszy, jak i cały osprzęt Decathlona jest sporo lepszy, jest najlepszym wyborem w tej cenie, więc o co Ci chodzi, o lepszy rower ?,czy o nazwę na ramie ? Ramy Krossów pękają, piszę dość wyraźnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Rozumiem, czyli kross odpada. Sprzedawca oferujacy authora mowil ze to dobra markax jedynie co trzeba bedzie wymienic to amortyzator przedni jak sie zuzyje bo faktycznie czytajac opinie tym amortyzatorow to najlepszy nie jest lecz na poczatek wystarczy. Z czasem jednak wymienie amortyzator i klocki oczywiscie po ich zuzyciu. Mysle ze ten author nie jest zly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Niestety w Authorze płacisz za firmę. Maiłem Gile TnL i ona działała pod moimi 75 kg tyle tylko, że ciężkie cholerstwo. Ten sprzęt z Decathlonu z opisu jest super, niestety nie ufam tej firmie i ich marką. Osobiście brakowało mi geometrii w Tractionie i trochę zajęło mi odnalezienie wygodnej pozycji. Teraz jest idealnie. Ja sobie chwalę, może mam szczęście, może w tym jednym wypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 . Ten sprzęt z Decathlonu z opisu jest super, niestety nie ufam tej firmie i ich marką. Jak czytam takie "opinie" to ręce mi opadają, jakieś merytoryczne argumenty przeciwko temu Rockriderowi, czy tylko Twoja fobia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rezox Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Po co się starać i nawracać ludzi na lepsze rozwiązania, skoro chcą przepłacać za markę to ich sprawa i ich pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Ok, podam jeden przykład, głównie przez niego zacząłem się zastanawiać nad zakupami w tym sklepie, wiemy że główna produkcja jest w Made in China. Lubię biegać, zwłaszcza długo biegać. Chciałem sobie kupić buty, z wyglądu super, materiały - super, komfort - ideał. Normalnie ogień. Przeceniony model z 370 zł na 269, myślę warto. W sklepie niestety był problem bo na półce pisze 269, a na podwieszonej metce przy bucie 229zł. Jeszcze lepiej. Podszedłem do obsługi, podeszliśmy do komputera i tam zonk. Na zdjęciu zdjęcie butów, ich nazwa, model oraz napis: Sugerowana cena detaliczna: 49,99 zł !!! A ja chciałem złapać się na okazję za 269, czy jeszcze większą za 229. Od tamtej pory, patrzę z przymrużeniem oka na tą sieć i ich promocje. Wiem, że większość "gratów" produkuje się w chinach wiadomo koszta. Ale osobiście wolę zapłacić przedobrzoną cenę ale przynajmniej z napisem (choć też w granicach rozsądku). To samo tyczy się głupich Jeansów koszt ich wyprodukowania to 50 gr, transport statkiem do Polski ok. 10 zł, hurtownia sprzedaje za 50 zł, a my w sklepach zabijamy się o dżiny za 169 zł bo tanie. Edyta: Naprawdę wiem że x7 to zajefajny sprzęt, podobnie hamulce E3, amor. Sparzyłem się kilkakrotnie i wyrażam swoją opinię. A swojego Authora kupiłem przypadkiem. Po za tym teraz też ostro przepłaca się za tą markę. Zapewne część z czytających pamięta jak firma wchodziła na polski rynek i co oferowała w cenie "średniaka" takich firm jak Scott, Giant, Mongoose czy Merida. czy tylko Twoja fobia Tak to moja fobia, bo na tym sprzęcie nie jeździłem i ja go na pewno nie kupię, choć osprzęt ma naprawdę ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Czyli teraz musze wybrac albo authora albo "rower z decathlonu". Szczeze mowiac to masa roweru 1kg wiecej czy mniej nie robi tak naprawde roznicy bo dla mnie najwazniejszy jest sprzet, i to zeby byl niezawodny w kazdych warunkach. Wyglad tez jest wazny, bo w koncu prezentacja roweru, alecnienajwazniejszy. A czy ktos jezdzil lub ma doswiadczenie z BTwinem z czyli tym rowerem z decathlonu? Bo skoro sprzet ma rewelacyjny jak na ta cene bylbym sklony go kupic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Author ma badziewny amortyzator, po prostu lipę , na Forum są użytkownicy Rockridera 8.1, przynajmniej kilku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Author ma badziewny amortyzator Są dużo lepsze, to fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 A jakie polecacie klocki i amortyzatory do roweru? I czy te pedały w rowerze Decathlon są dobre czy lepiej je wymienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Rulez, mam wrażenie, że masz jakąś osobistą misję niesienia informacji, że ramy Leveli pękają. Owszem, pękają, ale raczej nie w większym stopniu niż ramy innych marek... Po prostu mamy teraz ogromny popyt na Krossy, użytkowników jest więcej> większe prawdopodobieństwo że komuś pęknie i taka osoba będzie miała konto na forum. Nie bronię Krossa mimo posiadania roweru tej firmy, ale troszkę chyba przesadzasz. Na maratonach widzę masę osób na krossach i nie są to tylko niedzielni turyści, tylko widzę sprzęty klasy A9, A10 lubich 29erowe odpowiedniki i wyżej. I nie jeżdżą na nich "trzepaki". I jakoś jeszcze nie słyszałem żeby komuś rama pękła, mimo tego, że na maratoanch się katuje rower niemiłosiernie. Moja a2 już też przeżyła sporo na maratonach i nic się z ramą niedobrego nie dzieje. A jak już pęknie, to w większości przypadków wymieniają lub naprawiają bez problemu... Co do authora, to rama bardzo dobra, dużo osób na niej śmiga i sobie chwali, ale temu amorowi jakoś nie mogę zaufać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Mój brat jeździ na Decathlon Rockrider 5.3 już parę ładnych lat - nigdy nie było problemu z tym sprzętem i jest z niego mega zadowolony. Generalnie bardzo dużo rzeczy tam kupuję i nigdy nie miałem z nimi problemów. Argument, że nie robię w tym sklepie zakupów bo metka na półce czy na produkcie była zła o_O, dyskwalifikuje chyba wszystkie stacjonarne sklepy w kraju! Nic tylko kupować przez internet.. Nie wiem skąd ta niechęć do ich produktów, taką samą można mieć do KROSS'a bo przecież robią specjalnie rowery dla Go Sport... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janko22 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tak jak już napisano są to dwa porównywalne rowery. Co przemawia na korzyść Authora: manetki przerzutka przód Na korzyść Krossa: przerzutka tył hamulce amortyzator koła Szczegółowo wygląda to tak: http://wybieramrower.pl/komper.php?target=&kpids=48%2C115 Co do rockridera to faktycznie bardzo fajnie wyposażony rowerek jak na tą cenę, jedyne czego się można czepiać to kółka - trochę słabe dawać joytechy do takiego roweru. Jest to rower raczej dla samodzielnych rowerzystów-mechaników - serwis w decathlonach raczej mizerny... No i zabawnie wygląda oferowana dożywotnia gwarancja na aluminiową kierownicę Jakby co to warto również się zainteresować rowerem unibike flite: http://wybieramrower.pl/komper.php?target=&kpids=10 Decydowanie lepszy od tego krossa i authora, a nieco tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Dzis jeszcze zaproponowano mi jeszcze dexter na kolach 29 cena katalogowa2600 po rabacie 2000 co o tym sadzicie . Nie wiem jaka jest nazda na kolach 29 co prawda maja jezdzi na kolach 29. Po zatym dowiedzialem sie ze na wiekszych kolach lepiej sie jezdzi i pokonuje przeszkody co jest prawda, a dotegopo zalozeniu opon szosowych jest piekna jazda na asfalcie. Bo na szosowce troche jezdze czasami wiec dobrze sie jezdzi. Co o tej propozycji myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Faktycznie rower na kołach 29' będzie łatwiej pokonywał przeszkody ale jednocześnie jest cięższy. Często są też mniej zwrotne niż 26', więc zastanów się czy ma to dla Ciebie znaczenie. Dexter niestety ma gorszy osprzęt niż Traction. Amortyzator RST Blaze jest podobnej klasy co Gila. Zgadzam się, że najlepszy pod względem osprzętu i amora jest B'twin. Na Twoim miejscu był jeszcze dozbierał na coś fajniejszego czego nie trzeba będzie modyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Ale w tym przedziale cenowym mam wybór tylko już pomiędzy B'Twinem a dexterem 29. Wiem że dexter ma sprzęt znacznie gorszy niż B'Twin, tyle ze dexter ma większe koła, łatwiej pokonuje przeszkody. ALe ostatecznie postawie chyba na B'Twina bo jednak koła nie są w rowerze najważniejsze tak samo jak nazwa Kross, czy Kellys i wiele innych a sam osprzęt jest najważniejszy. Z czasem mając więcej funduszy możemy zawsze wymienić poszczególne części na lepsze, zwłaszcza że się zużywają. A dla mnie ten rower i tak będzie lekki i to w dużym tego słowa znaczeniu bo dotychczas jeżdziłem na starym góralu, który waży 17 kg. Więc nie należy do lekkich, i porównanie nowy a stary to będzie niebo a ziemia. mam nadzieję że stawiając B'Twina Rockridera 8.1 będzie dobrym wyborem. Do tego będe musiał zakupić buty dobre, pedały SPD, kask i licznik, bo tego mi dotychczas brakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 14 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 8.1 już posiada pedały SPD http://www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-decathlon-rockrider-81-10-39599 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Wiem, ale podobno te pedały się szybko niszczą. Tak wogole to o nich zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Jeśli masz zamiar modyfikować ten rower w przyszłości i chciałbyś pojeździć bardziej sportowo, brać udział w maratonach to lepszym rozwiązaniem byłby Dexter 29. Miałbyś wtedy lepszą bazę pod rower o lepszej trakcji. Co prawda trzeba w nim dużo pozmieniać ale osiągi ma potencjalnie lepsze, jeśli to oczywiście ważne dla Ciebie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.