Piehursson Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Szukam stojaka serwisowego, który byłby pomocny przy czyszczeniu napędu i zmianie łańcucha. Czy taki najtańszy stojak z allegro http://allegro.pl/stojak-rowerowy-serwisowy-naprawczy-uniwersalny-i3307260834.html jest w ogóle coś wart? Czy do moich potrzeb wystarczy? Może ktoś z Was używa takiego "cudu" i mógłby parę słów na jego temat skrobnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hell4Ge Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Szukam stojaka serwisowego, który byłby pomocny przy czyszczeniu napędu i zmianie łańcucha. Czy taki najtańszy stojak z allegro http://allegro.pl/stojak-rowerowy-serwisowy-naprawczy-uniwersalny-i3307260834.html jest w ogóle coś wart? Czy do moich potrzeb wystarczy? Może ktoś z Was używa takiego "cudu" i mógłby parę słów na jego temat skrobnąć? Nie rozumiem czemu szukasz problemów w pospawanych rurach i dwóch hakach na ubrania Jeżeli boisz się, że się przewróci, to dociążysz podstawkę, a jeżeli masz jakiś garaż to możesz nawet wmontować takie haki w ścianę Od ~~15kg takie haki to raczej nie puszczą, ja do napraw wykorzystuję to co mam pod reką, czyli np. stołek Pamiętaj, że to po prostu stojak na rower, teraz masz scyzoryki z kluczami ampulowymi (są wygodne, przepłacasz tylko 25zł za fakt, że nie walają Ci się po torbie na sprzęt). Nie widzi mi się coś takiego jak "super stojak" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 mam coś podobnego, aczkolwiek nie ma regulacji góra dół i stwierdzam że lepsze to niż nic, jest o co rower oprzeć chociażby przy czyszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Ja bym tutaj zwrócił uwagę na uchwyty, są one tak zrobione, że chyba rower nie będzie się zbyt dobrze trzymał, tzn. nie będzie w miarę sztywny. To że nazywa się serwisowy to nie znaczy że się sprawdzi w tej roli. Wydaje mi się że bardziej posłuży on jako stojak do roweru, aby go powiesić niż wykonywać jakieś "operacje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 @@Hell4Ge, hehehe ano szukam bo jesli mam bez sensu wydac ~40zł to wolę kilka złotych dołożyć i kupić sobie jakiegoś podłego blenda na sobotni wieczór Ja bym tutaj zwrócił uwagę na uchwyty, są one tak zrobione, że chyba rower nie będzie się zbyt dobrze trzymał, tzn. nie będzie w miarę sztywny. No właśnie też mi się tak wydaje, że rower będzie latał w te i we wte. Generalnie chyba nie ma jednak sensu kupować podpórki pod rower tylko albo dołożyć i kupić coś z chwytakiem albo nazbierać patyczków i samemu coś sklecić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No ja kupiłem za 15zł taki zwykły pospawany, i stwierdzam że da radę przy nim zrobić całkiem dużo, zdejmowałem korbe, odpowietrzałem hamulce, o regulacjach już nie wspomne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No ja kupiłem za 15zł taki zwykły pospawany, i stwierdzam że da radę przy nim zrobić całkiem dużo, zdejmowałem korbe, odpowietrzałem hamulce, o regulacjach już nie wspomne I rower był/jest stabilny na takim stojaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmiksa Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Jak nie chcesz wydawać kasy polecam zrobić stojaczek z drewna. Sam taki zrobiłem z dość grubej listwy 3metrowej, którą znalazłem w piwnicy. Do prostych czynności wystarczy. Jak chcesz więcej grzebać to stojak z łapą (sam mam taki ale to wydatek min 150zł za stojak niskiej półki ale do domu ok). Tutaj temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/132416-stojak-rowerowy-wlasna-konstrukcja-z-drewna-p/?hl=stojak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 I rower był/jest stabilny na takim stojaku? dogiąłem tu i tam i jest stabilny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Hej ja mam tego typu stojak tylko bez regulacji i przy najprostszych sprawach dobrze się sprawdza (czyszczenie i smarowanie, regulacja, pompowanie kół). Nic nie lata tylko trzeba dobrze wpasować tylne widełki (po to są dwa haczyki). Pasuje zarówno do górala (hardtaila) jak i do szosy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deF Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Problem z takim stojaczkiem jest taki, że nie za bardzo ułatwia zrobienie czegoś przy przodzie, choćby ściągnięcie koła, serwis amora. No i cały nisko umieszczony szpej, jak przerzutki, czy hamulce, dalej jest przy ziemi, co jest nieszczególnie wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Może lepiej wziąć taki http://allegro.pl/stojak-serwisowy-rowerowy-ostre-kolo-20-29-cali-i3315018172.html Przy odrobinie sprytu można zrobić z tego nawet centrownicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Najlepszym rozwiązaniem jest przewrócić go do góry dupą. Zabezpieczyć odp. siodło i kierownicę aby nie uległy zniszczeniu poprzez ocieranie się o ziemię i można przystępować to pracy. A jeśli trzeba coś zrobić w normalnej pozycji, postawić rower na nóżce, oprzeć o ścianę. Wydaje mi się że to jest trochę za mało na taki stojak, że nie spełni on zbytnio swojego zadania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Tak, i chwieje sie na boki jak głupi ponieważ kierownica się kręci? nie dziękuje , dopiero stojak dał radę i mogę w spokoju regulować sobie przerzutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Ja mam dobre przerzutki i nie muszę ich co chwilę regulować Ja mówię tylko, że takiego stojaka bym nie polecał. milionerem nie jestem więc nie mam skłonności aby wyrzucać pieniądze w błoto, dlatego jak już, to bym kupił jakiś lepszy stojak, http://allegro.pl/stojak-rowerowy-montazowy-serwisowy-i3307746933.html na przykład coś takiego, ale, mi to jest nie potrzebne, dobrze sobie radzę bez takiego wynalazku. Chociaż nie mówię że jest to coś nie wartego uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Opcja z obracaniem roweru "do góry dupą" odpada bo aktualnie tą technikę praktykuję i jest średnio wygodna niestety. Pomyślałem zatem o kupnie czegoś taniego i małego (mieszkam w bloku) ale widzę, że nie ma sensu. Na coś droższego jak z posta wyżej w tej chwili brak funduszy a i rozmiarowo to całkiem spore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 No mi ta opcja odpowiada i się rower nie przesuwa Nie mam problemu z tym, kierownica się nie obraca. może kwestia wprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deF Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 rozmiarowo to całkiem spore Składa się do całkiem znośnych rozmiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 13 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Mam taki stojak, jak w linku z pierwszego posta. Czy jest stabilny? Do czyszczenia/smarowania czy regulacji napędu jest ok. Służy mi też do mycia roweru. Przednie koło wkładam w paletę, tył na stojaku i można pucować, bo pod nogami sucho. Jeśli masz wyczucie i wszystko ustawione jest na płaskim podłożu, to rower nie będzie się gibał. Moim zdaniem jak kupować stojak, to albo właśnie taki za 2 dychy albo już porządny stojak, gdzie rower wiesza się za ramę/sztycę, który kosztuje 200-300zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Na tym patencie raczej nie decydowałbym się na wykonanie takich czynności jak montaż sterów czy wkładu suportu Już samo osadzenie roweru wskazuje że do takich zabiegów, z użyciem siły, ten się nie nadaje. W pracy używamy podobnego do prezentacji rowerów - trzyma na tyle pewnie że rower stoi bez ryzyka wywrotki i niczego więcej chyba nikt się nie spodziewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 W decathlonie w serwisie, i na dziale rowerowym mają fajne stojaki, trójnóg, z łapą, że można przypiąć za ramę, wszystko na tym robią, od regulacji hamulców po wymianę sterów. Taka mała anegdotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Wiesz, ja bym takowego tak na starcie nie skreślał, bo mogą się okazać lepsze co do stabilności i wykonania niż markowe produkty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Mam taki stojak, jak w linku z pierwszego posta. Czy jest stabilny? Do czyszczenia/smarowania czy regulacji napędu jest ok. Służy mi też do mycia roweru. No i właśnie o stojaku do takich czynności myślałem Na tym patencie raczej nie decydowałbym się na wykonanie takich czynności jak montaż sterów czy wkładu suportu Natomiast tego typu manewry to nie na moje braki w wiedzy i umiejętnościach manualnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Franio Napisano 13 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No to kupuj śmiało. Myślę, że będziesz zadowolony. Do prostego serwisu na pewno wystarczy. @Marcint96, widziałem kiedyś stojak, jaki mają w Decathlonie w Gliwicach i wydawał się naprawdę solidny ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Nom, szukałem podobnego, ale ani u nich w sklepie, ani na allegro, nie ma tego Wydaje mi się że cena też pewnie będzie odpowiednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.