Skocz do zawartości

[stojak serwisowy] Czy najtańszy stojak serwisowy z Allegro jest coś wart?

Piehursson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam stojaka serwisowego, który byłby pomocny przy czyszczeniu napędu i zmianie łańcucha.

Czy taki najtańszy stojak z allegro http://allegro.pl/stojak-rowerowy-serwisowy-naprawczy-uniwersalny-i3307260834.html jest w ogóle coś wart? Czy do moich potrzeb wystarczy?

Może ktoś z Was używa takiego "cudu" i mógłby parę słów na jego temat skrobnąć?

Nie rozumiem czemu szukasz problemów w pospawanych rurach i dwóch hakach na ubrania :P

Jeżeli boisz się, że się przewróci, to dociążysz podstawkę, a jeżeli masz jakiś garaż to możesz nawet wmontować takie haki w ścianę

Od ~~15kg takie haki to raczej nie puszczą, ja do napraw wykorzystuję to co mam pod reką, czyli np. stołek :P

Pamiętaj, że to po prostu stojak na rower, teraz masz scyzoryki z kluczami ampulowymi (są wygodne, przepłacasz tylko 25zł za fakt, że nie walają Ci się po torbie na sprzęt). Nie widzi mi się coś takiego jak "super stojak" :)

Napisano

Ja bym tutaj zwrócił uwagę na uchwyty, są one tak zrobione, że chyba rower nie będzie się zbyt dobrze trzymał, tzn. nie będzie w miarę sztywny. 

To że nazywa się serwisowy to nie znaczy że się sprawdzi w tej roli. Wydaje mi się że bardziej posłuży on jako stojak do roweru, aby go powiesić niż wykonywać jakieś "operacje"

Napisano

@@Hell4Ge,

hehehe ano szukam bo jesli mam bez sensu wydac ~40zł to wolę kilka złotych dołożyć i kupić sobie jakiegoś podłego blenda na sobotni wieczór ;)

Ja bym tutaj zwrócił uwagę na uchwyty, są one tak zrobione, że chyba rower nie będzie się zbyt dobrze trzymał, tzn. nie będzie w miarę sztywny. 

No właśnie też mi się tak wydaje, że rower będzie latał w te i we wte.

Generalnie chyba nie ma jednak sensu kupować podpórki pod rower tylko albo dołożyć i kupić coś z chwytakiem albo nazbierać patyczków i samemu coś sklecić :) 

Napisano

No ja kupiłem za 15zł taki zwykły pospawany, i stwierdzam że da radę przy nim zrobić całkiem dużo, zdejmowałem korbe, odpowietrzałem hamulce, o regulacjach już nie wspomne :)

Napisano

No ja kupiłem za 15zł taki zwykły pospawany, i stwierdzam że da radę przy nim zrobić całkiem dużo, zdejmowałem korbe, odpowietrzałem hamulce, o regulacjach już nie wspomne :)

I rower był/jest stabilny na takim stojaku?

Napisano

Jak nie chcesz wydawać kasy polecam zrobić stojaczek z drewna. Sam taki zrobiłem z dość grubej listwy 3metrowej, którą znalazłem w piwnicy. Do prostych czynności wystarczy. Jak chcesz więcej grzebać to stojak z łapą (sam mam taki ale to wydatek min 150zł za stojak niskiej półki ale do domu ok).

Tutaj temat:

http://www.forumrowerowe.org/topic/132416-stojak-rowerowy-wlasna-konstrukcja-z-drewna-p/?hl=stojak

Napisano

Hej ja mam tego typu stojak tylko bez regulacji i przy najprostszych sprawach dobrze się sprawdza (czyszczenie i smarowanie, regulacja, pompowanie kół). Nic nie lata tylko trzeba dobrze wpasować tylne widełki (po to są dwa haczyki). Pasuje zarówno do górala (hardtaila) jak i do szosy.

Napisano

Problem z takim stojaczkiem jest taki, że nie za bardzo ułatwia zrobienie czegoś przy przodzie, choćby ściągnięcie koła, serwis amora. No i  cały nisko umieszczony szpej, jak przerzutki, czy hamulce, dalej jest przy ziemi, co jest nieszczególnie wygodne.

Napisano

Najlepszym rozwiązaniem jest przewrócić go do góry dupą. Zabezpieczyć odp. siodło i kierownicę aby nie uległy zniszczeniu poprzez ocieranie się o ziemię i można przystępować to pracy. A jeśli trzeba coś zrobić w normalnej pozycji, postawić rower na nóżce, oprzeć o ścianę. Wydaje mi się że to jest trochę za mało na taki stojak, że nie spełni on zbytnio swojego zadania. 

Napisano

Ja mam dobre przerzutki i nie muszę ich co chwilę regulować  B)

Ja mówię tylko, że takiego stojaka bym nie polecał. milionerem nie jestem więc nie mam skłonności aby wyrzucać pieniądze w błoto, dlatego jak już, to bym kupił jakiś lepszy stojak, http://allegro.pl/stojak-rowerowy-montazowy-serwisowy-i3307746933.html na przykład coś takiego, ale, mi to jest nie potrzebne, dobrze sobie radzę bez takiego wynalazku. Chociaż nie mówię że jest to coś nie wartego uwagi :D

Napisano

Opcja z obracaniem roweru "do góry dupą" odpada bo aktualnie tą technikę praktykuję i jest średnio wygodna niestety. Pomyślałem zatem o kupnie czegoś taniego i małego (mieszkam w bloku) ale widzę, że nie ma sensu. Na coś droższego jak z posta wyżej w tej chwili brak funduszy a i rozmiarowo to całkiem spore ;)

• Mod Team
Napisano

Mam taki stojak, jak w linku z pierwszego posta. Czy jest stabilny? Do czyszczenia/smarowania czy regulacji napędu jest ok. Służy mi też do mycia roweru. Przednie koło wkładam w paletę, tył na stojaku i można pucować, bo pod nogami sucho. Jeśli masz wyczucie i wszystko ustawione jest na płaskim podłożu, to rower nie będzie się gibał. Moim zdaniem jak kupować stojak, to albo właśnie taki za 2 dychy albo już porządny stojak, gdzie rower wiesza się za ramę/sztycę, który kosztuje 200-300zł.

Napisano

Na tym patencie raczej nie decydowałbym się na wykonanie takich czynności jak montaż sterów czy wkładu suportu :) Już samo osadzenie roweru wskazuje że do takich zabiegów, z użyciem siły, ten się nie nadaje. 

W pracy używamy podobnego do prezentacji rowerów - trzyma na tyle pewnie że rower stoi bez ryzyka wywrotki i niczego więcej chyba nikt się nie spodziewa. 

Napisano

W decathlonie w serwisie, i na dziale rowerowym mają fajne stojaki, trójnóg, z łapą, że można przypiąć za ramę, wszystko na tym robią, od regulacji hamulców po wymianę sterów. Taka mała anegdotka :D

Napisano

Wiesz, ja bym takowego tak na starcie nie skreślał, bo mogą się okazać lepsze co do stabilności i wykonania niż markowe produkty. :)

Napisano

Mam taki stojak, jak w linku z pierwszego posta. Czy jest stabilny? Do czyszczenia/smarowania czy regulacji napędu jest ok. Służy mi też do mycia roweru.

No i właśnie o stojaku do takich czynności myślałem

Na tym patencie raczej nie decydowałbym się na wykonanie takich czynności jak montaż sterów czy wkładu suportu :)

Natomiast tego typu manewry to nie na moje braki w wiedzy i umiejętnościach manualnych :whistling:

• Mod Team
Napisano

No to kupuj śmiało. Myślę, że będziesz zadowolony. Do prostego serwisu na pewno wystarczy.

@Marcint96, widziałem kiedyś stojak, jaki mają w Decathlonie w Gliwicach i wydawał się naprawdę solidny ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...