Skocz do zawartości

[opona] Maksymalne obciążenie czy =/ maksymalna waga osoby

Flapjack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam oponkę Schwalbe durano 700x28c zwijaną której obciążenie maksymalne wynosi 75 kg. Zamontowana jest na przodzie. Sam ważę ok. 100 kg. Wydaje mi się że moja waga rozkłada się na 2 koła, nie pamiętam jak to było 70% na tylne i 30% na przednie więc chyba nie przekraczam limitu dla tej opony. Czy jednak 75 kg to chodzi o wagę jeźdźca ? Z góry dziękuję za wyjaśnienie sprawy

Napisano

to jak rozkłada się masa zależy od geometrii ramy, ustawienia mostka, siodełka itp itd, zjeżdżając z krawężnika obciążenie na przednie koło jest pewnie 2x większe, chodzi tutaj o orientacyjną wagę rowerzysty...

Napisano

Czyli nie powinienem jeździć na takiej oponie? Na razie wytrzymuje bez problemu. Mam ją jakieś 2 tygodnie a jeżdżę na moim crossie  po szosie nie krawężnikach. Przedni amortyzator nie pomaga czasem w zmniejszeniu obciążeń koła ?

Napisano

chodzi tutaj o orientacyjną wagę rowerzysty...

Bzdura. W katalogu opon schwalbe parametr ten jest określany jako load, czyli obciążenie.

Czyli nie powinienem jeździć na takiej oponie?

Możesz śmigać, bo obciążenie rozkłada się na dwa koła choć nierównomiernie. Co innego gdybyś chciał się udać z sakwami na jakąś wyprawę

Napisano

Bzdura. W katalogu opon schwalbe parametr ten jest określany jako load, czyli obciążenie.

Czyli każdy użytkownik tej opony powinien obliczyć rozłożenie masy na swoim rowerze, obciążenie przy zjazdach z krawężników?? Z tego co widze w googlach jest to raczej opona typu slick, i jest to jako "race tire", Schwalbe zaleca te opony lekkim użytkownikom ;)

Napisano

Każdy bardziej rozgarnięty posiadacz slicków jeździ ulicami a nie chodnikami, więc nie musi sobie zawracać głowy "obciążeniem przy zjazdach z krawężników" :icon_wink:

Napisano

chodzi tutaj o orientacyjną wagę rowerzysty...

Czyli na takich oponach nie powinni jezdzic ci, ktorzy waza powyzej 75kg...?

Schwalbe zaleca te opony lekkim użytkownikom ;)

Gdzie zaleca?

Tak wogole, nie masz pojecia o czyms, nie komentuj.

Każdy bardziej rozgarnięty posiadacz slicków jeździ ulicami a nie chodnikami

Nastepny znawca... co was dzisiaj wysiali....

Jezdziles kiedykolwiek na oponie szosowej o szerokosci 28 i ewentualnie mozesz mi wyjasnic co do tego ma fakt, ze jest to slick?

Do autora tematu, nie masz sie czym przejmowac, te podawane wartosci i tak zapewne sa kolosalnie zanizone. A obciazenie w rowerze szosowym to bardziej 40-60.

Jedyna rzecza, na ktora powinienes zwracac uwage to aby nie przekraczac max cisnienia dla tej opony.

Napisano

Jezdziles kiedykolwiek na oponie szosowej o szerokosci 28 i ewentualnie mozesz mi wyjasnic co do tego ma fakt, ze jest to slick?

A Ty zakładasz slicki żeby jeźdźić chodnikami, zwalniać ciągle ze względu na pieszych i krawężniki ???

Oczywiście że można tylko po co skoro szybciej jest jezdnią ?

Napisano

Tak wogole, nie masz pojecia o czyms, nie komentuj.

W ogóle*

Mam pojęcie, wygląda mi na to chwyt na zasadzie, że jak ważysz powyżej 75kg i coś Ci się stanie to nie masz żadnego prawa do żadnej gwarancji... Chce tylko pokazać że to kompletna bzdura...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...