Skocz do zawartości

[kaseta-łańcuch] Wymiana na nowe

Rumunekpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. aktualnie posiadam kasete Shimano hg51 8rz. po przejechaniu około 2,5k km na niej to nwm czy mam sie smiac czy płakac. na 3 rezdach na kótrych najwiecej jezdze jest kompletnie zajechana ( podczas mocniejszego deptania przeskakuje ) dodatkowo łancuch tez jest w opłakanym sytnie HG40, z oporami zgina sie na ogniwach, próbowałem "szejków" itp ale i tak to samo. wiec uwazam ze cały naped do wymiany. I tu sie rodzi problem. Czy gdybym kupił taka samą kasete czyli shimano hg51 a dodatkowo łanuch ale tym razem KMC "o model to juz prosze was" było by git? do wydania 100zł ewntualnie +/- jakies grosze. Korba sandadowa shimano za 80zł. 

• Mod Team
Napisano

na 8 rzędów hg51 to najlepszy obecnie wybór. Natomiast gorzej od HG40 to tylko ug 51 :P zajechałeś kasetę badziewnym łańcuchem, kup porządny, np connex 800 i będzie ok.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Trochę odsmażę kotleta. Zwlekałem z zakupem łańcucha z powodu braku czasu. Przeglądam allegro i w takie samej cenie jest Connex 800 i Shimano HG50. Co będzie rozsądniejszym wyborem?. :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Takie wiec nie bd robił off-topu i smiecił nowymi tematami. kupiłem lancuch i kasete. wymieniałem ładnie pięknie cacy. ale dalej gdy mocniej wcisne cos mi przeskakuje. przerzutka prosta, dzisiaj jeszcze prostowałem na imadle hak, kaseta i łańcuch pracują bardzo dobrze. ale jest i ale. odkryłem ze na najmniejszym blacie korby mam poprzeciagane żeby, w taki sposób ze gdy krece korba i w miejscu gdzie łańcuch powinien "puszczac" i isc do wózka przerzutki "klinuje się w zebach" i blokuje cały naped. wiem ze korba do wymiany. po największym i srednim blacie nie widać zadnych przeciagniec itp. i zaby wygladaja ok. wiec czym może być spowodowany przeskok przy mocniejszym depniecu. ja już się poddaje. :(

Napisano

tak w ogóle teraz pomyślałem, czy to może być przeskok w bębenku? 

W dniu 6.07.2013 o 19:10, turysta napisał:

2i regulaminu

Tyle ze korbe i tak miałem w nieługim czasie wymienić na nowa, a  pilnikiem próbowałem ale prawie ze nic to nei dawalo. teraz mnie martwi i jest priorytetem ten przeskok kótrego ciężko zlokalizować. bo kaseta nowa, łanuch nowy, korba na bank odpada, przeprzutka jakiś czas temu kupiona i jest w dobtym stanie, oczywscie dobrze wyregulowana.

W dniu 6.07.2013 o 19:34, Rumunekpl napisał:

tak w ogóle teraz pomyślałem, czy to może być przeskok w bębenku? 

Tyle ze korbe i tak miałem w nieługim czasie wymienić na nowa, a  pilnikiem próbowałem ale prawie ze nic to nei dawalo. teraz mnie martwi i jest priorytetem ten przeskok kótrego ciężko zlokalizować. bo kaseta nowa, łanuch nowy, korba na bank odpada, przeprzutka jakiś czas temu kupiona i jest w dobtym stanie, oczywscie dobrze wyregulowana.

A i jeszcze co zauwałżyłem to to ze gdzie odkręciła mi się (nwm co się z nia stało) sruba regulacyjna chyba, od napięcia sprężyny. Zaraz wstawie fote o co mi chodzi. :)

post-153309-0-35600100-1373139868_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

W dniu 6.07.2013 o 19:40, Rumunekpl napisał:

a  pilnikiem próbowałem ale prawie ze nic to nei dawalo.

Jak sie nie umie pracowac pilnikiem to i nic nie da :P

A śrubę regulacyjną wkręć tyle ile trzeba, ja miałem do spodu wkręconą. 

Napisano

No ale problem jest w tym ze jej nie mam, musiała się gdzies odkrecic i wypasc. Umiem Umiem ;p, i tak jest do ziany bo co się okazało, to to ze kupowałem w sklepie około rok temu, przednia przerzutke. sprzedawca mówił, tak bd pasować, wiec zaufałem. i jakos to poregulowałęm itp., jakos dawało rade, ale wyszło na to ze to jest pod blat miniumu 44, dlatego jak jeździłem na przód 3, tył 8, to łańcuch przy mocniejszych depniecaich ocierał o przerzutke. Wiec korba i tak i tak do wymiany. Jutro jak czas pozwoli podniemnie koło od niego i zobaczę co się bd działo.:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.