Skocz do zawartości

[pompka] Czy wentyl rowerowy z przejściówką samochodową będzie poprawnie działał

Gawciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zamierzam kupić sobie nowe opony i dętki, które mają wentyl rowerowy. Dla ułatwienia znalazłem coś takiego jak przejściówka z wentyla rowerowego na samochodowy.

Tylko mam jeden problem myślowy, bo gdy na starej damce z wentylem rowerowym zakładam przejściówkę na samochodowy to przecież zwykłym miernikiem ciśnienia typu http://us.123rf.com/400wm/400/400/coprid/coprid1005/coprid100500019/7024759-miernik-cisnienia-opon-czarny-wyizolowanych-w-bialym.jpg

nie zmierzę ciśnienia bo on nie jest bezpośrednio tak jak to jest gdy od razu jest zamontowany wentyl samochodowy.

Pytam więc czy kompresor na stacji paliwowej odczyta pomiar i dopompuje mi to takiego stanu jaki zaznaczyłem na kompresorze czy wcale nie będzie mi tego czytał ?

Napisano

Kompresor nie odczyta ciśnienia w oponie, ale po "strzale" powietrza będzie wskazywał wartość ciśnienia, ponieważ tylko wyższe ciśnienie niż w dętce jest w stanie "przebić" się przez wentyl.

Powietrze o niższym ciśnieniu pozostanie na zewnątrz.

Mam nadzieję, że nie zamotałem i rozumiesz idee?
Zawór rowerowy ma właśnie tą główną wadę, że powietrza nie da się swobodnie upuszczać, a ta funkcja wymagana jest do szybkiego pomiaru ciśnienia.

Napisano

Chyba rozumiem. Ale te kompresory na stacjach paliwowych zaczynają działać dopiero po zmierzeniu ile jest aktualnie w oponie, mam rację ?

czyli on zmierzy tym "strzałem" czy wcale nie będzie chciał ruszyć ?

Napisano

Kompresor ruszy. Ale wskaże zero, co do strzału powietrza to nie bardzo jest się co tym sugerować. Podobno są pompki z manometrem to zaworów rowerowych , nie spotkałem takich, więc pozostaje słynny stary pomiar na ugięcie opony.

Napisano

Jeśli jesteś w stanie na ugięcie opony odróżnić 3 bary od 4, albo 5 od 6 to chylę czoła :huh:

Moja siostra ma w rowerze wentyle rowerowe i pompuję jej pompką z manometrem przez właśnie taki adapter i dopiero po pierwszym wtłoczeniu powietrza zaczyna wskazywać ciśnienie, ale pokazuję czytelnie i wszystko jest jasne.
Jak to kompresory działają po pomiarze ciśnienia? Przecież nie są automatyczne tylko samemu się tłoczy tyle powietrza ile się chce, a po chwili od startu ciśnienie już będzie wskazywane...

Napisano

Już wszystko wiem. Kupiłem sobie też pompkę Beto CMP-069 i wszystko mi ładnie działa.

Dzięki :)

A co do kompresora to na najbliższej stacji nie działa i jeszcze nie sprawdzałem.

Napisano

Jak to kompresory działają po pomiarze ciśnienia? Przecież nie są automatyczne tylko samemu się tłoczy tyle powietrza ile się chce, a po chwili od startu ciśnienie już będzie wskazywane...

ja mam prestę plus adapter zaworu na samochodowy.

ile razy przy "genialnych" kompresorach (tylko plusem i minusem można ustawić żądane ciśnienie) powietrze najpierw zeszło mi do laka a potem od nowa pompowało to nie zliczę :/ więc osobiście mam dwa ulubione miejsca  ze zwykłymi kompresorami... a i tak najlepszy autobusowy - przypadkiem zdarzyło mi się niedawno skorzystać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...