Skocz do zawartości

[kasety] Jaką kasetę do piasty Sram 9.0

lenoxs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem piasye sram 9.0 i musze kupić kasetę. Słyszałem że trzeba kupić z takiej samej firmy bo może przeskakiwać ale nie wiem czy to prawda. I nie wiem czy oplaca się kupić kasetę w bardzo dobrym stanie uzywaną. Mam dwie na oku i proszę powiedzieć która mi bedzie alepiej pasowała do mojej piasty i którą proponujecie żebym kupił.

1 link

2 link]

Aha i mógłbym kupić nową jeśli by kosztowała nie więcej niż 35zł.

Proszę o wasze opinie

Słyszałem że trzeba kupić z takiej samej firmy bo może przeskakiwać ale nie wiem czy to prawda.

Bzdura! Możesz zakładać kasety różnych marek i nie wpłynie to na pracę napędu.

Co do kupowania używek, to co jak co ale kasetę i łańcuch zawsze się powinno kupować nowy.

ale przecież piszą na aukcjach że sprzedawana kaseta pasuje do piast marek... Więc moze mi nie pasować idealnie przez co może przeskakiwać (przynajmniej tak mi się wydaje). Może ktoś ma inne zdanie na ten temat??

Nie ma różnicy jaka piasta i jaka kaseta. Kompatybilność ważna jest jedynie w ilości zębatek i przystosowaniu bębenka piasty do danej ilości. Nie ma różnicy czy do 8/9 rzędowej piasty Sram założysz 8 czy 9 rzędową kasetę Sram, Shimano, Suntour, X, Y czy Z. System montażu kasety na piastę jest zawsze identyczny.

Nie kupuj używanej kasety!! Kasetę i łańcuch zawsze warto kupić nową. Masz wtedy pewność, że łańcuch nie będzie przeskakiwać na trybach kasety.

w 1 linku który podałem pisze coś takiego

kompatybilna: 9 biegów (SRAM, Shimano, Campagnolo)

a na tą piaste Sram 9.0 ilu rzędową kasetę kupić (bo wiem już że mam kupić nową). I czy można to jakoś sprawdzic??

znalazłem coś takiego link czy będzie pasować do mojej piasty??

I dodam że chciałbym używać tego do dualu

jak ostatnio zmieniałem kasetę i łańcuch to gość w sklepie wyciągnął jakiś katalog... powiedziałem, ze biorę łańcuch IG51 i chcę kasetę 7 rzędów... tam sprawdził na wykresach/opisach, które kasety są kompatybilne z tym łańcuchem i nie było problemu... po zamonotwaniu nie ma najmniejszych problemów.

Gość kamoreks

Lenoxs widzę że się kompletnie nie znasz :)

Musisz kupić taką kasetę na jaka pozwolą ci manetki. Czyli Jeśli masz 8-semke to kup 8-semke, a jeśli 9 to kup 9.

2 link]

A co do tego linku. Na zdjęciu już widać, że żaden nowy łańcuch sie nie przyjmie.

1 link

A co do tego to ząbki są już ostre. Nawet używany łańcuch się chyba nie przyjmie.

mam manetki 8 rzędowe i wiem że jeśli bym kupił kasetę 9 rzedową to bym musiał wymienić manetki ale myślałem że każda piasta ma wałek innej długości (myślałem np. że sram musi mieć kasetę 9 rzędową żeby pasowała a np. deore 8 rzędową żeby pasowała ).

to jakiej firmy mi proponujecie kupić tą kasetę ale żeby nie była droższa niż 40 zł

Piasty z bębenkiem pod kasetę można dostać albo 7 albo 8/9 rzędowe. Na 7 rzędową założysz tylko i wyłącznie kasetę 7-zębatkową, na 8/9 założysz kasety albo 8 albo 9-zębatkowe.

Piasta Sram 9.0 jest piasta 8/9 rzędową, czyli będzie pasowała do niej kaseta 8-zębatkowa jaki i 9-zębatkowa.

Skoro masz manetki na 8 biegów z tyłu to musisz kupić kasete 8-zębatkową. Bez sensu mając piastę Sram 9.0 kupować tanią kasetę. Najrozsądniejszym wyjściem będzie zakup kasety Sram 5.0 (lub inaczej nazwanej PG-850). Kosztuje na allegro ok 62zł.

Do kasety typu Megarange musisz mieć "specjalne" przerzutki tylne z kółkami o zwiększonych średnicach (są robione tylko do modelu Acera). Zwykłe przerzutki będą miały problem z wrzuceniem łańcucha na zębatkę kasety Megarange 34T.

• Mod Team
Na 7 rzędową założysz tylko i wyłącznie kasetę 7-zębatkową, na 8/9 założysz kasety albo 8 albo 9-zębatkowe.

Żeby założyć "siódemkę" na piastę 8/9 wystarczy dać podkładkę.

Do kasety typu Megarange musisz mieć "specjalne" przerzutki tylne z kółkami o zwiększonych średnicach (są robione tylko do modelu Acera).

Alivio 2006 też ma większe kółka :)

a czy taka przeżytka acera którą właśnie poniadam link będzie obsługiwać tą kasetę??

Tak. Jeździłem kiedyś na takim zestawie i nie miałem zastrzeżeń.

Żeby założyć "siódemkę" na piastę 8/9 wystarczy dać podkładkę

Racja, można dać tuleję redukcyjną :rolleyes:

Alivio 2006 też ma większe kółka

Nie lubię Shimano i nie sprawdzałem oferty 2006 ale skoro tak mówisz no to jest jeszcze Alivio :rolleyes:

dzisiaj kupiłem Shimano CS-HG30-8I. Założyłem na piaste i wszytko pasuje. Tylko jak założyłem koła na rower to łańcuch nie pasował. Przeskaliwał i słychać było zgrzytanie. Znalazłem w garażu jakiś stary łańcuch (troche większy) i na nawet pasuje tylko niekiedy oddaje dziwny odgłos, ale myśle że się z czasem wyrobi.

Jednak jak uzbieram kase to kupie nowy. Więc doradźcie mi jaki kupić ten łańcuch żeby idealnie pasował do tych zębatek. Bo korbę mam starą ale chyba łańcuch kupuje się żeby na kasetę pasował (tak mi się wydaje). I nie mam przeżytek, łańcuch naciągnięty odrazu za kasetę.

Jeśli macie jakieś sugestie co do kupna łańcucha i ogólnie wszystkiego to piszcie.

I nie mam przeżytek, łańcuch naciągnięty odrazu za kasetę

Nie wszystko rozumiem z Twojej wypowiedzi... Kupiłeś kasetę 8-zębatkową do piasty Sram 9.0 ale nie masz tylnej przerzutki...? To jak zmieniasz biegi...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...