Skocz do zawartości
  • 0

[łańcuch] głośno chodzi

Gość Martynos

Pytanie

Gość Martynos

Pisałam już tu kiedyś. I mam od miesiąca nowy napęd, lecz stara przerzutka i korba. Przerzutka się źle sprawuje i tak, dlatego mam zamiar kupić nową.

Łańcuch był tydzień temu smarowany towotem maszynowym (wcześnie był olej fabryczny). Jeździłam w mokrych warunkach w związku z czym się syf przylepiał do łańcucha, do reszty napędu chyba nie, bo teraz są suche. Łańcuch zaczął hałasować w sobotę. Wczoraj wyczyściłam i psiknęłam exolem, ale wciąż hałasuje. Na forum komputerowym pisali wcześniej, że koszę łańcuch. O co chodzi? Nie próbowałam zmieniać biegu (w manetce obrotowej nie działa 5 i 6) z 4 na 3. Kręciłam lewą manetką to już wtedy terkotał na dobre, czyli być może że to nie biegi. To co to może być?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martynos

A pomóc to nie łaska?

Wolnoeibg Shimano 6-rzędowy.

Dobra, poruszyłam prawą manetką lekko i już cicho zaczął pracować łańcuch.

Do smarowania łańcucha to oliwka do łańcucha - rodzaj zależny od warunów pogodowych, lub po prostu częstsze czyszczenie i smarowanie łańcucha w zależności od pogody. Przerzutki musisz wyregulować a nie zmienić - na forum jest poradnik jak to zrobić, podobnie na youtube. Koszenie łańcucha polega na tym, że łańcuch pracuje pod zbyt dużym skosem - przykład - mała zębatka z przodu mała z tyłu. Dodatkowo pewnie łańcuch ci trze o zmieniarkę z przodu. Przede wszystkim - wyreguluj przerzutki.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Gość Martynos

Były one regulowane w serwisie, gdyż zgłaszałam, że nie działał 6 bieg. A mama przyjechała z rowerem i dopiero dwa dni później sprawdziłam biegi i nie działał 5 i 6. Przerzutki to Sunrun. Na forum komputerowym radzili mi zmienić, że lepsze będą inne np. Shimano Acer.

Pokrętłem baryłkowym prawym ruszałam i nic się nie działo.

Gość samkris

Na forum komputerowym pisali wcześniej, że koszę łańcuch

Na forum komputerowym radzili mi zmienić, że lepsze będą inne np. Shimano Acer.

Popytaj na forum ogrodniczym ewentualnie na jakimś od stylizacji paznokci tam są najlepsi fachowcy od rowerów.

Od przedwczoraj łańcuch skacze no a gosciu pisze, że to wina łańcucha. Jak hałasował to z 4 na 3 przerzucałam, potem z powrotem i było okej. suport chcę podejrzewać (jest w internecie), ale serwisant nic wtedy nie mówił, chyba, że nie sprawdzał tego.

Bieg wskakuje, ale zgrzyta łańcuch i strzela.

PS. Żaden mod nie zaakceptował posta do tej pory, dlatego się zarejestrowałam.

A masz jakieś zdjęcia trybów? Strzelanie łańcucha to tylko zużyte zęby, lub rozciągnięty łańcuch, albo też niewyregulowana przerzutka. Innych opcji nie ma. Często po prostu łańcuch piłuje zmieniarkę przedniej przerzutki. Suport to hałas podczas pedałowania. Wystarczy, że ktoś na sucho próbował na maxa ile może biegów zmienić, by wyciągnąć linkę i/lub nawet wysunąć ją nieco z mocowania. Nie zepsuje to przerzutki, ale zniszczy indeksowanie i wracasz do punktu wyjścia. Dlatego zawsze gonie wszystkich od mojego roweru. Ja im do samochodu nie wchodzę i nie próbuję zmieniać biegów bez rozsprzęglenia.

@, Powodów strzelania łańcucha jest co najmniej trzy:

1) Łańcuch i reszta napędu są brudne. Należy wyczyścić w benzynie i nasmarować łańcuch oliwą, którą kupisz w każdym sklepie rowerowym. 

2) Źle wyregulowana przerzutka.  Juzer majułal: http://blogrowerowy.pl/newsletter/regulacja-przerzutki-tylnej/ jeżeli nie poradzisz - jedź do serwisu. Tam też można zamówić "profesjonalne" czyszczenie napędu.

3) Łańcuch został zabity przez niewłaściwe smarowanie (towotem). Objawiać się to będzie strzelaniem i chrupaniem gdy jest przekoszony lub pracuje na niezużytych zębatkach i brak strzelania, gdy łańcuch jest prosty. Smarowanie pomaga, ale na bardzo krótko. Łańcuch do wymiany.

Z objawów opisywanych to 2) lub 1). 

Napęd jest chyba czysty. Jutro mam zamiar na wtorek właśnie przygotować rower to może naftą wyczyścić wolnobieg i korbę (raczej z kurzu bo nie jest brudne).

Bo się nie da tej przerzutki wyregulować i już, bo to badziewie chociaż nawet nie była użyta pewnie do 20 razy tylko mniej.

Nie mam dobrego aparatu jeszcze, żeby zdjęcia robić.

Gościu z którym pisałam na gg też smaruje towotem i nic się nie dzieje, ale on czyści raczej dokładnie, a ja może źle wyczyściłam wtedy. Mam exol i już raz użyty był.

Zrób sobie najprostszy stojak serwisowy (kij od miotły na oparciach dwóch krzeseł i na tym kiju powieś rower za siodełko, tak by tylne koło było w powietrzu) i dojdź do miejsca w którym ci strzela łańcuch. Lewa strona to przednia przerzutka, więc łańcuch mże haczyć o zmieniarkę. górne biegi mają prawo nie wejść jeżeli z przodu masz dużą tarczę a z tyłu też idziesz w kierunku dużej i dodatkowo hak nie ma odpowiedniej pojemności, lub łańcuch za krótki (bo liczył ogniwa zamiast założyć na mechanizm). Możliwości wiele, ale najpierw dojdź do miejsca które hałasuje.

Widzę, że się uparłaś na zmianę przerzutek. Pamiętaj aby je zmieniając miały odpowiednią pojemność. Dodatkowo zmień sobie odrazu manetki, tak aby były tego samego producenta. Pomijam fakt róznic SRAM i Shimano, ale róznej maści manetki zgodne z Shimano nie zawsze są takie zgodne jak być powinny. Idzie je wyregulować, ale już po kilku miesiącach nie działały mi tak jak powinny.

Tyle, że manetki obrotowe są jakieś no-name.

Jutro to sprawdzę popołudniu to wieczorem napiszę. Może haczyć o to kółko bo słyszałam czasem troszkę, chociaż teraz nic nie słychać.

Ja mam tylną tylko przerzutkę Sunrun. Tutaj też zapomniałam  to napisać. Dlatego zmieniam też, że jest trochę zardzewiała, bo w zimę jeździłam.

Przerzutka chyba zwie się sunrace i jeśli tak jest to faktycznie lepiej nabyć produkt shimano. Warto przynajmniej model altus lub wyższy acera. Do tego przydałoby się wymienić przynajmniej jedną, prawą manetkę obsługującą tył. 

Najtańsze przerzutki są wykonane z kiepską tolerancją spasowania elementów i są miękkie, więc przerzutka naprężona łańcuchem może ustawiać się nieodpowiednio do normalnej pozycji pracy, co powoduje gorszą lub beznadziejną jakość zmiany biegów, terkotanie, przeskakiwanie łańcucha w skrajnych sytuacjach blokowanie się napędu. Zdarza się to niestety także produktom markowym, szczególnie przy tzw przekosach, czyli gdy łańcuch jest z przodu na największej i z tyłu na największej lub sąsiadującej z nią koronce kasety/wolnobiegu.

Taa, rower z powrotem jest, bo jakże debilne rozwiązanie zastosował serwisant. Tylko to poprawił i już. Śrubkami pokręcił i z przodu chyba blaszkę poprawiał. Mama mówiła, że się lepiej zna.... Na razie działa. 

Mam pytanie, obojętne jakie klocki do  v-brake mogę kupić na przód?

Taa, rower z powrotem jest, bo jakże debilne rozwiązanie zastosował serwisant. Tylko to poprawił i już. Śrubkami pokręcił i z przodu chyba blaszkę poprawiał. Mama mówiła, że się lepiej zna.... Na razie działa.

czyli jednak przednia zmieniarka haczyła o łańcuch

Mam pytanie, obojętne jakie klocki do v-brake mogę kupić na przód?

Masz dwa rozmiary 70 i 50 mm (50 mm są do hamulców szczękowych ale niejednokrotnie widziałem na nich napis v-brake). Dłuższe to większa powierzchnia trąca, zatem lepiej hamują. Kolejna kwestia to materiał. Tak jak kolega wcześniej napisał kilka rodzajów gumy to kilka funkcji do różnych warunków, czyli przy jednym naciśnięciu masz oczyszczanie rawki z wody/błota jedną częścią a drugi kawałek hamuje. No i wreszcie trzecia kwestia, to konstrukcja. Masz klocki w jednym kawałku i masz też takie, do których później tylko dokupujesz gumki. Te drugie są droższe, ale z kolei gumki są tańsze, więc po dwóch trzech wymianach są tańsze. No i na sam koniec jest taki przyrząd firmy tracx do ustawiania V-brakeów. Zakładasz na koło ustawiasz równo klocki na przyrządzie i dokręcasz klocki. Cała operacja to może pół minuty, a klocki ustawione perfekcjnie. Prościej, szybciej i dokładniej od ustawiania klocków w powietrzu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...