AtomXB Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Cześć mam pytanie bo mam motocykl i jak się ma nowy motocykl to się go dociera a jak jest z nowym rowerem z sklepu ?
mklos1 Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Tak. Jeździ się tylko na najniższym biegu... To był oczywiście żart... Dość ponury żart. Nic się nie dociera... Rower po wyjeździe ze sklepu pracuje najlepiej. Potem jest już tylko gorzej (w miarę "docierania").
Mod Team sznib Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2013 Nieprawda. Amortyzator i hamulce się docierają. Amortyzator nowy działa tępawo, po przejechaniu określonego dystansu dopiero zaczyna działać tak płynnie jak trzeba. Hamulce (tarczowe), wiadomo, klocki muszą się dotrzeć żeby była pełna moc hamowania.
AtomXB Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Nieprawda. Amortyzator i hamulce się docierają. Amortyzator nowy działa tępawo, po przejechaniu określonego dystansu dopiero zaczyna działać tak płynnie jak trzeba. Hamulce (tarczowe), wiadomo, klocki muszą się dotrzeć żeby była pełna moc hamowania. A jak prawidłowo dotrzeć je ?
ammisiek Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Nie zawsze tak jest niestety ;/. Czasami jest tak, że rowery ( głównie z hamulcami hydraulicznymi) mają zapowietrzone hamulce (masz motocykl więc wiesz co to znaczy) i sprzedawca twierdzi, ze wszystko jest w porządku, albo z czym też się spotkałem zacisk hamulca był wcale nie wyregulowany i strasznie ocierał o tarczę i sprzedawca użył wtedy magicznego słowa docieranie . Powiedział, że są nowe klocki, i muszą się przytrzeć. Miał racje, ale nie do końca bo koło prawie się nie kręciło a przy nowych klockach koło jednak sie obraca i rower też tani nie był bo prawie 4.5 tys. a sprzedawcy nawet się nie chciało wyregulować zacisku hamulca. Pozdrawiam
Zurth Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 A jak prawidłowo dotrzeć je ? Możesz przejechać się z lekko wciśniętymi klamkami. Oczywiście jeżeli hamulec nie jest zapowietrzony, tarcza ani klocki nie są zatłuszczone a zacisk jest dobrze ustawiony
Mod Team sznib Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2013 Ale problem, ustawić sobie zacisk jak trzeba 5 minut czasu. Zapowietrzenie gorzej, ale to poznać po miękkiej klamce, nie po ocierającej tarczy. @autor, trzeba pojeździć trochę kilometrów z lekko wciśniętą klamką, tak żeby klocek lekko tarł o tarczę. Nie można od razu jechać na długi zjazd i hamować silno i długo bo klocki mogą się zeszklić. Zresztą w motorach i autach jest tak samo.
mklos1 Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Hamulce (tarczowe), wiadomo, klocki muszą się dotrzeć żeby była pełna moc hamowania. Mam żywiczne, nie zauważyłem takiej potrzeby. Jeżeli pojawiają się jakieś wątpliwości co do siły hamowania, to pierwsze co bym zaczął od sprawdzenia poprawności regulacji, dopiero zastanawiał się nad docieraniem klocków. Nie we wszystkich sklepach rowery są przygotowywane przez kompetentne załogi...
tor23 Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Nie róbcie sobie jaj z takimi pytaniami. To jest żenada.
AtomXB Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Aha czyli jak już przyjedzie do mnie mój nowy rower to składam go i na początku delikatnie po jakimś asfalcie jadę z lekko zacisniętymi klamkami od hamulca. Dodam ,że to Kelly's Bluff 30 może tam trzeba jakoś specjalnie do jego hamulców ?
ammisiek Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Ale problem, ustawić sobie zacisk jak trzeba 5 minut czasu. Zapowietrzenie gorzej, ale to poznać po miękkiej klamce, nie po ocierającej tarczy. No wiem, ze to 5 min. roboty, jednak kupując coś za 4.5 tys. w (rzekomo) najlepszym sklepie rowerowym w mieście i nawet tego nie zrobili to śmiem, twierdzić, że kumpel miał farta, że hamulce nie były zapowietrzone w pudełku, bo pewnie rower został tylko wyjęty i "jakoś" złożony. Dla laika miękka klamka nie oznacza zapowietrzonych hamulców (chyba). Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.