Herodot Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Witajcie, wrzucam poniżej trzy świeże zdjęcia z prośbą o ocenę mojej pozycji na rowerze i uwagi. Generalnie czuję, że jest cały czas jakiś potencjał do wykorzystania, ale nie będę pisał co i jak, bo nie chcę nic sugerować. Pełny opis roweru (rama, mostek, kierownica) w garażu. Mostek jest ustawiony na -10 st. Ostatnie zdjęcie jest najświeższe w sensie, że spod mostka wyjąłem ostatnią podkładkę, a kierownicę obróciłem wokół osi tak, że końce są trochę dalej i niżej, niż na początku. Z góry dzięki za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 To jest geo Garego, bardzo specyficzne, bardzo długa rama i trzeba to polubić albo znienawidzić. Ile masz wzrostu? Ta Reba jest pod G2 czy normalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Reba normalna, wzrost 181 cm. Proporcje tułów/nogi typowo męskie. Dobrze się czuję na długiej ramie, dość rozciągnięte plecy mam. Kombinuję w stronę efektywności, bo generalnie jest w porządku, w sensie nic nie boli, nie drętwieje itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Na podstawie takich fotek niczego nie można zasugerować, no może siodełko mogło by być nieco wyżej, jaką masz długość nogi do krocza, a jaka odległość jest od góry siodełka (mierzone w środku długości) do środka osi suportu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Wrzucilem to, co mialem pod reka.Dzisiaj po poludniu zrobie pomiary i dam znac. jaka odległość jest od góry siodełka (mierzone w środku długości) do środka osi suportu Rozumiem, że pomierzyć wzdłuż rury podsiodłowej (od środka suportu do środka długości siodełka), a nie w pionie? A co do fotek to przygotowac takie standardowe rozumiem? Kolarz na rowerze, rower w pionie, nogi na pedalach, rece na kierownicy, aparat prostopadle tak w polowie wysokosci sylwetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Mierzyć nie dokładnie wzdłuż rury, zmierzyć od środka suportu do wierzchu siodełka w jego środku (siodełko zamontowane centralnie w jarzemku) . Nie rób fotek, na podstawie fotek praktycznie niczego merytorycznego nie można doradzić, gdyby to było takie proste nikt nie inwestował by w studia fittingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Pomiary wykonane Długość od środka osi suportu do środka siodełka wyszła 75 cm. Długość nogi od stopy do krocza również 75 cm; mierzone w ten sposób http://www.cube.eu/pl/service/faq/faq-detail/article/how-do-i-determine-the-correct-frame-size/ Pomiary mogą mieć minimalny margines błędu, ale generalnie wychodzi bardzo podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 jezeli oczekujesz sensownych odpowiedzi, to daj rownie sensowne fotki - te wbrew pozorom prawie niczego nie pokazuja bardzo odwazne w domyslach i wyobrazni uwagi - wisisz za bardzo nad mufa, w terenie masz problemy z odciazanym tylnym kolem, byc moze bola cie barki i/lub nadgarstki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 jezeli oczekujesz sensownych odpowiedzi, to daj rownie sensowne fotki Czyli jakie? Mniej więcej takie, jak wcześniej napisałem (post 5)? Bo pierwsze były wrzucone wczoraj wieczorem z tego, co miałem pod ręką. w terenie masz problemy z odciazanym tylnym kolem Raczej nie, chociaż trudno mi ocenić, czy to kwestia balansu ciałem i przesuwania środka ciężkości czy kwestia dobrej pozycji jako takiej. Jak się robi trudno to podświadomie pozycje się zmienia i np. dociąża tylne koło. byc moze bola cie barki i/lub nadgarstki Nie aż tak, żeby bolało, ale na pewno mam wrażenie, że przesadziłem z szerokością kiery. Przy dłuższych jazdach zdarza mi się na lżejszych odcinkach zawężać chwyt przesuwając dłonie na klamki hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 fotka idealnie z profilu to podstawa, najlepiej na rekach lekko ugietych, zablokowanych i ugietych w lokciach do 90st, z korbami rownolegle do ziemi pol zartem pol serio - moze kiera jest za szeroka na trasy, po ktorych jezdzisz - 3miasto i skandia wymagaja w zdecydowanej wiekszosci przede wszystkim aerodynamiki, a nie 'gorskiego' masztu zreszta najlepiej brac przyklad z samego orga, ktory popyla swoje traski na przelajowce haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Pomiary wykonane Długość od środka osi suportu do środka siodełka wyszła 75 cm. Długość nogi od stopy do krocza również 75 cm; mierzone w ten sposób http://www.cube.eu/pl/service/faq/faq-detail/article/how-do-i-determine-the-correct-frame-size/ Pomiary mogą mieć minimalny margines błędu, ale generalnie wychodzi bardzo podobnie. Noga 75 cm przy 181 cm wzrostu ? to nie są typowe proporcje, przy tym wzroście noga powinna mieć 87 cm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 to nie są typowe proporcje To może w ten sposób - noga do krocza (mierzona jak w doklejonym linku) 75 cm (inaczej nazwałbym to wysokością przekroku). Sprawdzałem kilka razy. Natomiast jeżeli pomierzyć do pachwiny to jest jakieś 84 cm. Może stąd ta różnica? A jeśli nie to cóż - po prostu tak matka natura sobie to u mnie wymyśliła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Zajrzyj tu strona 2 - wrzuciłem tabelę wzrost / noga / wysokość siodełka : http://www.forumrowerowe.org/topic/135739-poprawna-pozycja-stawu-kolanowego/page-2 Odnoszę wrażenie, że Twoja pachwina to jest krocze, wtedy wysokość nogi była by w granicach tolerancji ... i wtedy wysokość Twojego siodełka zgadzała by się z długością nogi I jeszcze definicja, żeby nie było wątpliwości : http://pl.wikipedia.org/wiki/Krocze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Też tak myślę, że problemem była terminologia i rzeczywiście po jej uzgodnieniu wymiary z grubsza się zgadzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.