Skocz do zawartości

[Rower] Btwin Tilt wycofany ze sprzedaży

Xrzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Właśnie oddałem mojego Tilta 7 z uwagi na - już nie opadającą sztycę - a trzeszczenie zacisku sztycy EasyClamp (pojawia się po dłuższej jeździe i jest nie do zniesienia).

Dowiedziałem się w Decathlonie, że wszędzie wycofano model Tilt w celu dopracowania zacisku sztycy oraz mocniejszego tylnego koła zębatego (model z paskiem) gdyż zdarzało się, że zęby zanikały już po 3 miesiącach użytkowania.

Szkoda ale nic - pieniądze mi zwrócono i poczekam aż wyjdzie poprawiony model :)

Pozdrawiam

Napisano

No to gratuluję firmie Decathlon długotrwałych prób przed wprowadzeniem roweru do sprzedaży :down:

dokładnie... najdziwniejsze jest to, że na stronie Btwina można przeczytać o testach Tilta, że np. w 50% wystąpił problem z opadającym siodełkiem (sztycą) i całym tym opatentowanym EasyClamp'em - jak mogli coś takiego wypuścić do sprzedaży...? rowerek poza tym jest extra więc czekam na poprawę zacisku - zobaczymy

Swoją drogą Btwin ma całkiem przyzwoite biuro projektowe.

Napisano

Biuro to może ma przyzwoite, tylko kto tam pracuje ...

tego nie wiemy :)

dodatkowo... wszystkie zwrócone Tilty są cięte szlifierką kątową na części  :icon_confused:

Napisano

Nie bądź taki cwany, nie tylko oni walą buble, każdej firmie się to zdarza, nie myli się ten co nic nie robi...

dla mnie to jednak zaskoczenie ponieważ marki decathlona raczej dają radę, oni jednak sprzedają więcej sprzętu(w tym rowerów) niż taki kross czy merida

więc teoretycznie sprzęt powinien być choć odrobinę sprawdzony

Napisano

Ja sam posiadam decathlonowski rower. I nie narzekam, jak za tą cenę, to jest bardzo przyzwoity, we wrześniu mija miesiąc, wszystko działa jak powinno. 

B'Twin to dobra firma która robi ciekawe podzespoły + mają fajne rozwiązania designerskie. Nie słyszałem aby większa grupa ludzi miała problemy z ich sprzętem. Dobrze napisał kolega wyżej, nie mylą się Ci co nic nie robią ;)

Napisano

Ja sam posiadam decathlonowski rower. I nie narzekam, jak za tą cenę, to jest bardzo przyzwoity, we wrześniu mija miesiąc, wszystko działa jak powinno. 

B'Twin to dobra firma która robi ciekawe podzespoły + mają fajne rozwiązania designerskie. Nie słyszałem aby większa grupa ludzi miała problemy z ich sprzętem. Dobrze napisał kolega wyżej, nie mylą się Ci co nic nie robią ;)

też mam podobne zdanie, Btwin to mimo wszystko rowerki dobrej jakości

Napisano

Zasadniczy problem BTwin'a jest taki, że w pewnym sensie jego cena świadczy o jakości. Nie mówię, że wszystko jest złe, fu, i do dupy, lecz myślę, że BTwin jest tam  najniższą półką. To jest pomiędzy makrokeszem, a czymś normalnym ;)

Patrzyłem rowerki z FS, był bodajże jeden BTwin'a (dość tanio). Nie znam się na nich, ale po prostu zraziła mnie jedna rzecz. Rower został zamieszczony w dziale "Wyczynowe", a jego dokładniejszy opis użytkowania totalnie temu przeczył, tzn. że gdybyś uszkodził ten rowerek na malutkim hopie, to Twoja gwarancja jest do podtarcia tyłka. Wiało przekrętem i brakiem szacunku dla klienta, a dodatkowo byli świadomi jakości wytworzenia

Nie jestem jakimś burżujem, dopiero co zmieniłem rower (makrokesz) po 4-5 latach na Kands Maestro za 1300zł. Wierzę, że to jednak będzie to nieco lepszy zakup :P

Napisano

Zasadniczy problem BTwin'a jest taki, że w pewnym sensie jego cena świadczy o jakości. Nie mówię, że wszystko jest złe, fu, i do dupy, lecz myślę, że BTwin jest tam  najniższą półką. To jest pomiędzy makrokeszem, a czymś normalnym ;)

Patrzyłem rowerki z FS, był bodajże jeden BTwin'a (dość tanio). Nie znam się na nich, ale po prostu zraziła mnie jedna rzecz. Rower został zamieszczony w dziale "Wyczynowe", a jego dokładniejszy opis użytkowania totalnie temu przeczył, tzn. że gdybyś uszkodził ten rowerek na malutkim hopie, to Twoja gwarancja jest do podtarcia tyłka. Wiało przekrętem i brakiem szacunku dla klienta, a dodatkowo byli świadomi jakości wytworzenia

Nie jestem jakimś burżujem, dopiero co zmieniłem rower (makrokesz) po 4-5 latach na Kands Maestro za 1300zł. Wierzę, że to jednak będzie to nieco lepszy zakup :P

Gdzie te rowery oglądałeś? kto zamieścił go w dziale wyczynowych? co ma do tego producent? 

Napisano

Gdzie te rowery oglądałeś? kto zamieścił go w dziale wyczynowych? co ma do tego producent? 

Mogliśmy się nie zrozumieć - chwilowo nawiązałem do innego modelu

http://www.decathlon.pl/rockrider-65-id_8208678.html

Przeznaczony dla kolarzy górskich jeżdżących regularnie, poszukujących osiągów podczas sportowych wypraw po równinach i w górach. Optymalna waga i hamulce: odważ się na strome zjazdy

OGRANICZENIA W UŻYTKOWANIU

nie jest przeznaczony do: BMX, Dirt i Freeride.

No to chyba strome zjazdy FS na szosie :o

Rower o takiej budowie powinien pozwolić na trochę zabawy

Dla mnie producent jest odpowiedzialny za serce roweru, czyli ramę (czynnik cenowy to nie tylko nalepka), a rama ramie nie równa

Znajomemu udało się połamać ramę na hopie, mimo, że ważył wtedy z 65kg :D

ps. model, o którym mówiłem to chyba jeszcze inny był, ale ten też pokrywa fakt

Napisano

Miesiąc to trochę za krótki okres, żeby być w stanie powiedzieć coś na temat jakości :) Chciałbym zobaczyć ramę/rower po np. dwóch latach jeżdzenia. Wtedy można to porównać z innymi markami.

Napisano

Dla mnie producent jest odpowiedzialny za serce roweru, czyli ramę (czynnik cenowy to nie tylko nalepka), a rama ramie nie równa

najważniejsza jest rama, bo reszta to dwóch producentów (standard gorszej klasy lub lepszej), a jeśli chodzi o ramę B'Twin daje dożywotnią gwarancję i jeśli coś się z nią stanie wymieniają Ci rower na nowy bez dyskusji (kto będzie dochodził co zrobiłeś i w jaki sposóB).

Napisano

najważniejsza jest rama, bo reszta to dwóch producentów (standard gorszej klasy lub lepszej), a jeśli chodzi o ramę B'Twin daje dożywotnią gwarancję i jeśli coś się z nią stanie wymieniają Ci rower na nowy bez dyskusji (kto będzie dochodził co zrobiłeś i w jaki sposó B).

W sprawie zwracania towaru to raczej kogoś po przejściach wypadało by spytać :P

Wiadomo, że nie jest łatwo oszacować co było powodem uszkodzenia ramy (no chyba, że była to 20-tonowa ciężarówka czy coś...), ale ostatnie słowo ma firma :)

Napisano

W sprawie zwracania towaru to raczej kogoś po przejściach wypadało by spytać :P

Wiadomo, że nie jest łatwo oszacować co było powodem uszkodzenia ramy (no chyba, że była to 20-tonowa ciężarówka czy coś...), ale ostatnie słowo ma firma :)

widać, że kolega nie kupuje w Decathlonie ;)

Napisano

Przepraszam. Ale z 2 strony... Jak we wrześniu może minąć miesiąc jak mamy czerwiec ?????? 

Pomyliłem się, miało być że we wrześniu minie rok.

Rama wygląda dobrze, po za otarciami, i masami błota, nic jej nie jest. Powiem więcej, chyba sporo czasu na niej pojeżdżę, bo planuje zmienić amorki i hample.  

Napisano

Zamiast podczepiać linki powinni na nim pojeździć ... to jest prawdziwy test.

lepsi też popełniają błędy, np. taki Dahon 

Napisano

Wyjaśnij wszystkim, od kiedy to ścieżkowce zaczęły być rowerami do kolarstwa grawitacyjnego. Producent mówi krótko - to ma 120mm skoku, nadaje się do lasów i w góry, ale jeśli chcesz się bawić w ostre skakanie, triki czy jazdę po torze dla bmxów, rób to na własną odpowiedzialność. I żaden inny producent nie rozpatrzy pozytywnie gwarancji na podobny rower, jeśli przyznasz się przed nim, że bez przerwy na nim skakałeś, katowałeś go na trasach DH i w bikeparkach, czyli obchodziłeś się z tym rowerem w sposób, do którego nie był przeznaczony. Chcesz się bawić? Kup rower, który został zaprojektowany do zabawy. Tu już nie masz takich obostrzeń, ale i konstrukcja oraz komponenty, a co za tym idzie, waga, inne: http://www.decathlon.pl/rockrider-fr10-evo-id_8193612.html

A pęka wszystko. Od wylajtowanych konstrukcji z aluminium po czołgi ze stali.

Napisano

Rockrider 6.5 to nawet nie jest pełnoprawny ścieżkowiec, trzeba być człowiekiem "szczególnej troski" żeby na nim hopy walić ... a później jeszcze żale wylewać .

Napisano

Mogą Ci napisać WYŚMIENITA SZOSA !! SPRAWDZI SIĘ W KAŻDYCH WARUNKACH.

Ale trzeba być debilem aby szosą wlecieć do lasu, tak jak fullem... mieć trochę umiaru i dobierać sprzęt do oczekiwać.

To co jest napisane to jedno, każda firma, wszyscy będą tak reklamować produkt,aby wypadał jak najlepiej, a to że ktoś nie rozumie pewnych pojęć, znaczenia słów to już jego problem.  A producenci rowerów, firmy które je sprzedają, i tak piszą że rower nie nadaje się do tego i tego. ja na swoim amorku przednim mam napisane, że nie nadaje się do DH, FH,Street. Ale opis roweru, na stronie, jest w taki sposób aby laik nie wiedział o co chodzi. Każdy orze jak może, któremu sprzedawcy w sklepie można ufać ? Sprzedadzą Ci to, co im najgorzej schodzi. Dużo by pisać, ale nie od tego temat, główny sens wypowiedzi został ujęty... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...