ostry2407 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Posiadam tylną przerzutkę Shimano Alivio 8 w rowerze Merida TFS-100 D-2013 i mam pytanie odnośnie wskazywania wybranego biegu na manetce. W większości rowerów spotkałem się, że 1 na wskaźniku manetki tylnej to największa tarcza z tyłu a 8 to najmniejsza lecz u mnie jest odwrotnie 1 to najmniejsza a 8 to największa tarcza i pytanie brzmi czy te przerzutki tak mają czy może u mnie jest coś schrzanione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czyzu6491 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 jedyne co mi przychodzi do głowy to przerzutka z odwrotną sprężyną czyli "Low normal" ale nie jestem pewien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Daj zdjęcie manetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Jak kolega wyżej pisał, masz przerzutkę z odwrotną sprężyną, manetki nic do tego nie mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Jeśli przerzutka ma odwrotną sprężynę to będzie tak pokazywać, że 1 to największa zębatka. Aczkolwiek spotkałem się z manetkami Shimano Revoshift, które pokazywały właśnie odwrotnie: 1 to najmniejsza zębatka. Może to były dedykowane manetki do odwrotnej sprężyny?Deczko mnie to irytowało podczas jazdy, ale poza tym to co za różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 manetki nic do tego nie mają. W zasadzie to samo by sie stało z normalną sprężyna i manetką DC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Właśnie @Puklus Do takiej przerzutki powinny być dedykowane manetki i wtedy wszystko gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry2407 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Troszkę to irytujące bo ciągle mi się myli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Niektórzy jeżdżą bez żadnych wskaźników. Inni mimo posiadania praktycznie z nich nie korzystają. Kwestia przyzwyczajenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 właśnie się zastanawiam, po kiego gwizdka... hehe, musiałem zobaczyć jak jest u mnie. Zawsze jadę na "czuja", nigdy nie lookam na wskaźniki.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Wskaźnik wskaźnikiem (tudzież telewizorkiem) ale panowie, no przeca cała manetka działa odwrotnie wiem bo tak jeździłem, heh powiem ze w gripach mi to nawet pasowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.