witkacy7 Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Witam!Poszukuję jakiegoś amortyzatorka do XC (na szosę, kamieniste nieutwardzone drogi, do lasu, czasem w góry), do kwoty około 300zł.Na allegro wpadł mi w oko Rock Shox XC 28 TK (http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-xc-28-tk-manatka-datr-3-i3289042898.html) oraz Suntour XCR (bodajże RL).Obciążenie amortyzatora najlepiej do 90-95 kg (masa rowerzysty).Najlepiej amortyzator nowy, aby w razie czego oddać na gwarancję, ewentualnie używka.Ostatnio używałem SR XCM i po bardzo krótkim okresie amortyzator ma duże luzy, dobijam go do końca, chciałbym, aby nowy posłużył jak najdłużej Czekam na ewentualne propozycje (najlepiej od razu z linkami stron).Z góry dzięki, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Weź lepiej XCRa. Ma grubsze golenie - 30mm -, przez co wolniej złapie luzy. Jeżeli mógłbyś coś dołożyć do możesz sie rozglądać za Epiconem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Weź lepiej XCRa. Ma grubsze golenie - 30mm -, przez co wolniej złapie luzy. Jeżeli mógłbyś coś dołożyć do możesz sie rozglądać za Epiconem. Czy XCR nada się na pewno do w/w wagi? z tego, co wyczytałem w testach (http://mtbikes.pl/artykuly/testy/suntour-xcr-lo-krol-budzetowych-widelcow-xc-test-widelca-amortyzowanego-sr-suntour-xcr-lo-2006-100mm/) maksymalna masa rowerzysty jest szacowana na 85kg na fabrycznej sprężynie, a nie chciałbym rozbierać i kombinować nic przy amortyzatorze. Co do Epicona, ciężko znaleźć używkę, a cena nowego znacznie przekracza mój budżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Znajomy ma XCRa 2013 i przy 70kg jest troszkę twardy, tak więc przy tobie powinien fajnie pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Weź lepiej XCRa. Ma grubsze golenie - 30mm -, przez co wolniej złapie luzy. Taa, akurat średnica goleni nie ma nic do łapania luzów, tutaj sprawa jest w jakości ślizgów, a te RS ma zdecydowanie lepsze. Fakt, że widelec będzie bardziej wiotki od XCRa, ale mimo wszystko trwalszy i lepiej pracujący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 10 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Na XC28 nie miałem przyjemności jeździć więc się nie wypowiem. Jednak przy niskiej wadze nie zauważyłem różnicy między XCR, a XCT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Panowie, to który ostatecznie? dziś wieczorkiem chciałbym zamówić może coś jeszcze innego się znajdzie? jeżeli tak to prosiłbym o wrzucenie linków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Ta XCR po miesiącu używania ma już luzy - nie mam komentarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Czyli zamawiać XC 28 ? czy ewentualnie znalazłoby się coś ciekawszego i lepszego w tej cenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex232 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Chyba używka, może jakiś epicon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 a xc30? lub używana tora? ona lubi takie "wyzwania" obciążeniowe i niemalże przetrwa wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witkacy7 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Zamówiłem RS'a nowego XC 28 z manetką, zobaczymy jak się będzie sprawował dzięki za pomoc, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sami12 Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Tak, wiem ze temat sie skonczyl ale.. Ja mam 73 kg wagi i XCR dla mnie jest za miekki... Mam model z 2008 roku chyba, z mocowaniem IS. Nie iwem, czy zalezy od roku produkcji czy jak.. No ale mowie, troche za miekki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 i xc28 jest tu bardzo dobrym wyborem. Gdybyś kupił xcra to miałbyś co żałować, wiem bo używałem obydwu I nie wiem skąd te mity o luzach w xc28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.