nabial Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) akurat swiatowa elita ustawiane ma wszystko tak, aby szly waty, a te wynikaja np z wybitnie duzej sily 2 glowego uda, albo znowu 4, kadencja wynika z wlokien i tego, czy slabsze jest pluco (niska kad) czy miesien (wyzsza kad). suwanie dla kadencji owszem, ale dla mnie marginalne, o niebo silniej wplywa dlugosc ramion korby twojej osoby dalej drazyc nie bede, bo i tak niezly offtop poszedl kazdy ma pewne przyzwyczajenia, poza tym liczy sie, ze tobie wygodnie Edytowane 11 Czerwca 2013 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AgentOrange Napisano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 A co sądzicie o Specu Carve Expert 29? W końcu dojrzalem do 29ERa. Obecnie jeżdzę na Scale 40 w rozmiarze 21" i myślę, żę 19" w 29 powinno podejść. Mam 189 cm i nogę 90 cm. Mimo wszystko przymiarka będzie chyba wskazana.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 na stronce Canyona jest taki niby kalkulator "jaki rozmiar ramy wybrać" wyszła mi M-ka 17,5 cala. hmm te 17,5 cala brzmi "troszkę mało" Ten kalkulator Canyona jest "trochę"powalony, nie Ty pierwszy to zauważyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszBike Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Odnośnie doboru ramy proponuję skontaktować się z przedstawicielem firmy. Również brałem Canyona pod uwagę i przy 176 cm wyszła mi rama S. Wydało mi się, że będzie mała i napisałem do czeskiego przedstawiciela. Odpowiedział, że może być S ale pozycja będzie bardzo wyprostowana i według niego, wziąłby raczej eMkę . Koniec końców na koniec nie kupiłem Canyona ale według mnie, firma OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 bierz L ...mam 180 cm i widziałem ramę L jest idealna...M to małe gówno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 bierz L ...mam 180 cm i widziałem ramę L jest idealna...M to małe gówno No cóż nie zgodze się z kolegą. Z kalkulatora wyszło że przy wzroście 185 mam brać M-kę. Byłem troszkę w szoku, ale że mieszkam w Szczecinie umówiłem się z przedstawicielem CANYONA który podjechał GRAND CANYONEM AL 29". Dosiadłem i.....troszkę się zdziwiłem, byłem mocno pochylony. Może to będzie pasować tym którzy liczą każdą sekundę. Zamówiłem 2 dni temu NERVE 7.9 w wymiarze M, przy wzroście 185cm ale mam krótkie nóżki Tak, że wymiar to indywidualna sprawa każdego kierowcy. Więcej o fullu na 29" kołach po testowej jeździe jak tylko się rower pojawi w moich progach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Jeśli masz krótkie nóżki to masz długi tułów - czyli rama będzie za krótka , a za krótkiej ramy nie poprawia się długim mostkiem, 580 mm horyzontalnie to baaardzo mało przy 185 cm . ...no ale co zamówiłeś to będziesz miał Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 Jeśli masz krótkie nóżki to masz długi tułów - czyli rama będzie za krótka , a za krótkiej ramy nie poprawia się długim mostkiem, 580 mm horyzontalnie to baaardzo mało przy 185 cm . ...no ale co zamówiłeś to będziesz miał Zauważ że te 580 jest liczone nie od końca sztycy siodełka tylko od końca rury podsiodłowej - różnica wychodzi nawet 20-25mm i robi się 600mm co jest równe z tym co miałem dotychczas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Właściwie to nie wiadomo o co w tym rysunku chodzi, wymiar podaje się po osi górnej rury lub horyzontalnie, może niech się projektant wypowie co miał na myśli tak kombinując .. PS W BB podali 585 mm horyzontalnie (czyli rysunek Canyona pokazuje wartość horyzontalną - 581,4 mm), więc maaało dla 185 cm ... Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Rulez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Mam 182 cm wzrostu i nogę 86 cm i z kalkulatora Canyona wychodzi 17,5", ale długość tego roweru to 590 mm (mostek 80 mm) - czy nie będzie za krótki? Czy rozmiar L nie byłby bardziej odpowiedni? Ale z kolei rozmiar L wydaje się mieć trochę mały przekrok. Aktualnie jeżdżę na rowerze crossowym o długości 600 mm (mostek 100 mm) i jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 23 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Kłaniam, Rozmiary to kwestia niezwykle indywidualna, ale ja przy wzroście 179cm i nodze 32 cale nie wyobrażam sobie jazdy na ramie krótszej niż 600mm horyzontalnie. Dodajmy że krosiarzem nie jestem i się nie ścigam... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Ja mam 182 cm, i na ramie o długości 590 mm się nie mieszczę, nie mógł bym dobrać optymalnej pozycji, a zakładanie długiego mostka to nie jest rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Czyli -oceniając na podstawie powyższych opinii -w moim przypadku Canyon odpowiedni byłby raczej w rozmiarze L. Też mi się wydawało, że dziwne byłoby gdyby tego typu rower był krótszy (590mm) użytkowanego przeze mnie crossa (600mm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchaty Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Ja mam 176 i nogę 80 i jeżdżę na Canyonie 29'' AL o rozmiarze M, most 100 i sztyca bez setbacka (w zasadzie myślę o przetestowaniu sztycy z cofnięciem). Pasuje mi to, super się podjeżdża i noga dobrze się układa. Przy Twoich wymiarach @Darek14 brałbym L-kę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hassanbey Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Pierwsze kilometry zrobione - 70 Nie odczułem żadnego dyskomfortu podczas jazdy. W przekroku jestem na styk , przy L-ce bałbym się o swój nabiał i plecy, bo jednak pochylony jest się znacznie. Kumpel ma mi pożyczyć mostek 100 - podmienię na próbę i dam znać jakie efekty były Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi