aImLeSS Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 Witam forumowiczów. Mój 13letni Giant na ramie Cr-Mo się już troszkę zużył - szczególnie amortyzator - nadal ten sam. Rower 13 lat temu kosztował 1300 zł, więc nie jest to wg mnie niesamowicie wysoka półka roweru, który warto ratować na siłę. Postanowiłem kupić nowy. Na kole 29" (tylko proszę, nie zaczynajcie dyskusji, że 26" lepszy...) Z podanego przedziału cenowego z tego co się orientuję są: - Giant Revel 1 29er - 2100 zł - Giant Revel 0 29er - 2500 zł - Giant Talon 2 29er - 1950 zł - Scott Aspect 940 - 2450 zł - Kross Level B3 - 2300 zł - Cube AIM 29er - 2250 zł - Author Dexter 29er - 2350 zł (to są w sumie "firmówki") Wybór spory. W związku z tym, że od 13 lat miałem Gianta i w sumie na ramę i amortyzator nie narzekałem, to najbardziej skłaniam się ku tej firmie. Będąc w sklepie Gianta słyszałem też o ich ramie hydroformowanej, która ma ją wzmocnić właśnie itp. Ale wiadomo, każdy chwali swoje. Z informacji o mnie: Wzrost - 178 cm Waga - 100 kg Trasa - trochę asfaltu i ścieżek rowerowych, ale często wyjazdy do lasu - skakania, wiadomo, nie będzie, ale jazda po lesie pod górę i z góry jak najbardziej. tego co wiem, to taka waga na dzień dobry eliminuje Cube'a, bo ten do MTB ma tolerancję chyba 115 kg (rower + użytkownik + bagaż). Co polecacie w tej cenie do około 2500 zł. Aha, jeśli chodzi o osprzęt. Z obecnego roweru przekładałbym korbę, bo mam Shimano Deore LX i tylną przerzutkę, bo też Deore (chyba, że w rowerze będzie już Deore). Najbardziej skłaniam się ku Giant Revel 1 29er, bo 2500 zł to w sumie górna granica, a jeszcze akcesoria do niego to też parę zł będzie...
Kluska Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 witam Kross'a i Authora bym odrzucił ze względu na Twoją wagę, Kross 100 kg DMC, Author 110 kg DMC w tym temacie wypisałem kilka „limitów wagowych” dla poszczególnych producentów, tylko że to dotyczy rowerów typu cross Trasa - trochę asfaltu i ścieżek rowerowych, ale często wyjazdy do lasu - skakania, wiadomo, nie będzie, ale jazda po lesie pod górę i z góry jak najbardziej. a może zastanów się nad cross'em, skoro nie będzie skakanie, cross również powinien wytrzymać, a po utwardzonym będzie się dużo lepiej jechać, chyba że będziesz jeździł po piachach to cross odpada
aImLeSS Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 witam Kross'a i Authora bym odrzucił ze względu na Twoją wagę, Kross 100 kg DMC, Author 110 kg DMC w tym temacie wypisałem kilka „limitów wagowych” dla poszczególnych producentów, tylko że to dotyczy rowerów typu cross a może zastanów się nad cross'em, skoro nie będzie skakanie, cross również powinien wytrzymać, a po utwardzonym będzie się dużo lepiej jechać, chyba że będziesz jeździł po piachach to cross odpada Dzięki za odpowiedź Dlatego własnie skłaniam się ku Giantowi i jego ramie hydroformowanej. Co do cross vs MTB - niee, wolę MTB. Po utwardzonym może i łatwiej, ale czasami jak jadę do lasu to tam różnego rodzaju teren jest, piach, korzenie, itp itd. Dlatego decyduję się na MTB. A czy ten Giant Revel 0 albo 1 to jeśli chodzi o ramę i amortyzator dobra propozycja? (wiadomo, że resztę części można zmienić, ale rama i amortyzator to kręgosłup roweru).
rezox Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Amortyzator słaby, rama raczej dobra. Jeśli chcesz lepszy amortyzator kup unibike evolution, będzie miał też troche lepszy osprzęt.
aImLeSS Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Amortyzator słaby, rama raczej dobra. Jeśli chcesz lepszy amortyzator kup unibike evolution, będzie miał też troche lepszy osprzęt. Wolę niezawodną ramę, niż "troszkę lepszy amortyzator". Przy mojej wadze to czasami podchodzi się pod graniczne wartości maksymalnego obciążenia i tutaj wolę wybrać pewną ramę, która nie pęknie za 2000 km, niż troszkę mniej czuły amortyzator. A Scott, albo Kelly's? Ktoś miał kontakt z tą ramą Gianta od Revela?
rezox Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Chyba trochę przeceniasz te ramy gianta, wszystkie klepane są w Chinach czy na Tajwanie. Nie płacisz więcej bo rama jest lepsza, tylko dlatego że ma napis giant.
aImLeSS Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Chyba trochę przeceniasz te ramy gianta, wszystkie klepane są w Chinach czy na Tajwanie. Nie płacisz więcej bo rama jest lepsza, tylko dlatego że ma napis giant. Rezox może nie znam się tak bardzo, ale gdyby tak było i wszystkie ramy byłyby takie same to nie padłyby słowa: Kross'a i Authora bym odrzucił ze względu na Twoją wagę, Kross 100 kg DMC, Author 110 kg DMC Jak widać różne ramy maja różną wytrzymałość. Giant wygląda na bardziej wytrzymałego niż taki Author albo Kross... A firmie Unibike jakoś nie ufam + w Gorzowie Wlkp. nie mam chyba możliwości przejechania się na nim...
rezox Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Kross'a i Authora bym odrzucił ze względu na Twoją wagę, Kross 100 kg DMC, Author 110 kg DMC Coś w tym jest, może są to tylko wymysły producenta, a może naprawdę ramy o większej DMC są solidniejsze. Ja też się nie znam chciałem tylko żebyś wiedział że giant wcale nie oferuje ram odstających jakoś znaczenie od konkurencji. Wracając do DCM to dla unibike jest to 140kg.
Kluska Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Jak widać różne ramy maja różną wytrzymałość. Giant wygląda na bardziej wytrzymałego niż taki Author albo Kross... A firmie Unibike jakoś nie ufam hmm a co powiesz na 140 kg Unibike, więcej niż Giant ramy mają raczej tą samą wytrzymałość lub bardzo zbliżoną, ale producenci różnie się zabezpieczają się na wypadek ewentualnych roszczeń z prawa pękniętej ramy, łatwiej odmówić naprawy/wymiany ramy gdy mamy zapis 100 kg DMC niż 136 kg DMC Edit: @@rezox, ubiegłeś mnie z DMC Unibike Myślę że każdą ramę idzie złamać, tak samo jak każdy rower można całkowicie rozwalić wszystko zależy od użytkownika oraz sposobu użytkowania/serwisowania
aImLeSS Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Wielkie dzięki za pomoc. Został wybór Giant vs Unibike. Za Giantem przemawia wygląd w sumie i to, że mogę go sprawdzić osobiście. Unibike'a kupuję w ciemno, bo w Gorzowie nigdzie go nie mają. I druga sprawa - Unibike Evo czy Fusion. Do Fusion bym przekładał suport i tylną przerzutkę. Oba na hamulcach hydraulicznych, więc kwestia tego, czy amortyzator XCM czy XCR.
Kluska Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 Witam do 2500 dostaniesz Evo a co amortyzatora to XCR jest lepszy od XCM a zarazem droższy druga sprawa Evo 29er bije w osprzęcie Giant Revel 0 26" o jedną klasę, mam pytanie Tobie chodzi o Giant Revel 0 (26") czy Revel 29er 0 (29er), jeśli Ci chodzi o 26" to porównujesz dwie różne grupy rowerów
aImLeSS Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Napisano 11 Czerwca 2013 Witam do 2500 dostaniesz Evo a co amortyzatora to XCR jest lepszy od XCM a zarazem droższy druga sprawa Evo 29er bije w osprzęcie Giant Revel 0 26" o jedną klasę, mam pytanie Tobie chodzi o Giant Revel 0 (26") czy Revel 29er 0 (29er), jeśli Ci chodzi o 26" to porównujesz dwie różne grupy rowerów Interesuje mnie Revel 0 29er. Ogólnie wybieram z rowerów 29er Może się gdzieś pomyliłem pisząc Revel 0 26", ale cały czas chodzi o 29er. Ale ogólnie wygląda na to, ze nie ma sensu brać Gianta ani nic innego, bo Unibike bije wszystko na głowę jeśli chodzi o wyposażenie. P.S. Kluska problemy ze spaniem?
Kluska Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 Ale ogólnie wygląda na to, ze nie ma sensu brać Gianta ani nic innego, bo Unibike bije wszystko na głowę jeśli chodzi o wyposażenie. nie wiem czy bije ale wyposażony jest lepiej, na ramy nikt nie narzeka, niektórzy narzekają na słaby lakier, ja mam zethosa , ale dopiero 150 km przejechane, niech wypowie się ktoś kto dłużej użytkuje unibike inna sprawa pasowało by się przymierzyć do Evo, ma inną geometrię niż Giant, tak przynajmniej było jak mierzyłem się do Roam 1 Disc, z 29er będzie podobnie porównaj sobie rozstaw kół Unibike jest „dłuższy” Evo 17" - 1094 Revel 18" - 1087 Może się gdzieś pomyliłem pisząc Revel 0 26", ale cały czas chodzi o 29er. przepraszam mój błąd, za wcześnie wstaję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.