ZbyszekZmysichKiszek Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 co do ramy, a wlasciwie jej glowki. to w maestro jest dosc dluga. wiec raczej przyjmie wieksze obciazenia niz krotsza. chyba ze sie myle. poza tym, jak juz pisalem, dzwignia tego co wystaje spod dolnej czesci glowki ramy jest okolo 1cm wieksza w przypadku 26x120mm niz 28x64mm . wiem, wiem ,kombinuje. . ps. wymienilem tez wianki z kulkami ze sterow. po ponad 2 latach jazdy przy kazdej pogodzie dolne kulki i wianek byly juz lekko skorodowane- gora w dosc dobrym stanie, wiec, gore, zostawilem na podmiane na dol w przyszlosci. mysle, ze co roku warto tam zajrzeć, by stan wiankow i kulek sprawdzic. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 @ZbyszekZmysichKiszek Ze zdjęciami jest problem, chyba przez "dodaj załącznik" to jedyna metoda. Albo imageshack. Kurcze muszę się zmobilizować i porobić mojemu słitfoci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 @@ZbyszekZmysichKiszek, wrzuć zdjęcia do garażu, tak będzie najłatwiej. musisz tylko pamiętać o ograniczeniu 200kb na fotkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 wlasnie te ograniczenie mnie ogranicza. zdjecia robie moim chinskim telefonem kupionym z hong kongu, przy rozdzialce 12 MP i wowczas, tutejszy system mowi mi, ze zdjecie wazy za duzo... czyli co , zalozyc konto na jakims portalu ze zdjeciami i link wkleic tutaj ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 można tak albo jeśli Twój chiński telefon ma androida to zassać ze sklepu jakiś darmowy edytor i "przyciąć" zdjęcia do żądanej wagi, dopiero potem wrzucić do garażu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 jak sie okazalo widel pod 28 '' ze skokiem 63 mm po dlugosci to prawie tyle co co 120 mm w przypadku 26 calowca, roznica okolo 1 cm . jak zdjecia tu wrzucic ? ps. jak juz mowilem cykloza to straszna choroba, gdy zacznie sie rozwijac to nic tylko kombinujesz co by tu zmienic w rowerze. . . rama trekingowa 21'' pod kolem 26'' troche sie obnizyla i dobrze. a ze mam 2rowery to mi nie przeszkadza. jazde na nich uprawiam naprzemiennie. To żeś niezłego Frankensteina złożył. Długość amora-ok, ale czy uwzględniłeś, że koło ma także mniejszą średnicę? W efekcie obniżył ci się suport bliżej gruntu, co spowoduje, że łatwiej zahaczyć pedałami o glebę/kamień/krawężnik. Szczególnie kiedy będziesz kręcił pedałami w trakcie skrętu z dużym pochyleniem (niebezpieczeństwo tzw.cyrkla - bardzo nieprzyjemna gleba może być) Moim zdaniem kierunek zmian chybiony. wlasnie te ograniczenie mnie ogranicza. zdjecia robie moim chinskim telefonem kupionym z hong kongu, przy rozdzialce 12 MP i wowczas, tutejszy system mowi mi, ze zdjecie wazy za duzo... czyli co , zalozyc konto na jakims portalu ze zdjeciami i link wkleic tutaj ? zmienić rozmiar możesz nawet klikając prawym przyciskiem myszy na pliku bezpośredni w łindołsie - tam jest opcja zmiany. Albo np. Picasa (za free i ma pare fajnych opcji edycji jak na początek - np.korekcja naświetlenia,kontrastu,przycinanie zdjęcia - usuniesz niepotrzebne marginesy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KroQ Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Jeżeli temat wszedł już na tory przeróbek - to ja mam takie pytanie. Czy w późniejszym okresie można zmienić kasetę na 9 rzędową i co się dodatkowo z tym wiąże? Zapewne zmiana manetki i przerzutki (obsługujące 9)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) Wystraczy zmiana kasety , manetki i lancucha, ta przerzutka obsluzy 9 rzedowy naped !! KroQ - a tam na marginesie kup ten rowerek i zacznij cieszyc sie jazda, a nie kabinowaniem nad modyfikacjami, bo mysle ze 8 rzedowy naped ci w zupelnosci wystarczy !! Jak "wykonczysz" ten naped ktory jest w tymrowerku to wtedy mozna myslec nad zmiana. Wydaje mi sie ze za duzo kabinujesz Edytowane 16 Lipca 2013 przez makog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 przejscie z napedu 8 rzedowego na 9-tke to nie tylko zmiana kasety. klamkonanetke trzeba znienic, kasete, i lancuch. do 9-cio koronkowych jest kapke wezszy niz do do 8-mek. i nie kazda przerzutka , zarowno przod jak i tyl , obsluzy 9 giegow z tylu. z wlasnego doswiadczenia wiem, ze kaseta 8 biegowa naprawde niewiele rozni sie od 9-tki. ps. jutro postaram sie zrobic kilka zdjec maestro treking vel mtb . najwyzej strzele fotki zmniejszajac rozdzielczosc w telefonie, moze tutejszy system je przyjmie. a co do wysokosci-odleglosci suportu od gleby to myslalem o tym. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierch Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 (edytowane) @wierch 20 zeta niestety, koszt dedykowanych narzędzi byłby ponad dwa razy większy i musiałbym czekać na przesyłkę. W praktyce było to odkręcenie korby, dokręcenie suportu (który i tak był podobno dokręcony), założenie korby. Dla jasności - korba się gnie nadal, tyle że nieco mniej i to nieco robi różnicę w moim przypadku. Czarna magia trochę. A korbę też miałem dokręconą fest, mechanik miał problem z jej zdjęciem Walcz z przednią przerzutką póki możesz, kiedy już przekroczysz jej limity to możesz kombinować w ten sposób, efekt nie jest gwarantowany. Po sezonie ceny spadną i przechodzę na Octalink, teraz mój budżet rowerowy i tak pękł. Spoko dzięki . Tak myśłaem zrobic:) puki co jeżdze i docieram co się da:) Edytowane 16 Lipca 2013 przez wierch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 dzisiaj przejechalem na ,,nowym'' maestro okolo 50km i jest nader ok. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 kurde zdjęcia dawaj p.s. a ja oczekuję na nowy łańcuszek Accent'a do swojego. Jak wiadomo HG40 po 700km wylądował w koszu i już nigdy do mego roweru nie wróci a KMC za ~50km musi zostać zmieniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 zdjecia powiadasz... w piatek zrobie gdzies w teranie nadodrzanskim. dzisiaj jeszcze pedalowanie na northecu mnie czeka. jutro pauza, caly dzien w pracy bede sie ukrywal. ps. nie chce ktos starych gratow z maestro ? mostek + kierowniczka + amor mam do oddania, kola, kasete, korbe i hamulce kolezance do jej zlomka zainstalowalem, podnoszac niebotycznie wartosc jej roweru . do oddania a nie dla chandlarza jakiegos. moze graty przydadza sie komus do zimowki lub czegos na miasto... pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) koła masz do zbycia czy koleżance zamontowałeś bo nie potrafię odczytać a powiem szczerze, że kołami byłbym uwentualnie zainteresowany kierownica i mostek stockowe? :> Edytowane 17 Lipca 2013 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 kola juz sie kreca w kellysie Elwiry. kiera i reszta stokowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 wsio jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alienscum Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Dziś doszedł zamówiony kands. Mam 174 wzrostu - rama 19 jest na styk, bo delikatnie szoruję po niej klejnotami Rower przyszedł z zarysowaną ramą i trochę obitym mostkiem. Dodatkowo są 3 problemy które zauważyłem po złożeniu (nie jeździłem jeszcze): - na przełożniu 1-7 łańcuch ociera o przednią przerzutkę - tylne koło strasznie bije - wydaje mi się że to opona jest jakaś baloniasta. - przednie koło bije tylko troszkę Proszę na szybko o radę w tej kwestii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) - przerzutki wyregulować - najpewniej to wina opon więc najlepiej zdemontować i założyć na nowo ramę i mostek reklamować albo zapomnieć p.s. skoro szorujesz to nie na styk a jednak trochę za duża Edytowane 17 Lipca 2013 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alienscum Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) - przerzutki wyregulować - najpewniej to wina opon więc najlepiej zdemontować i założyć na nowo ramę i mostek reklamować albo zapomnieć p.s. skoro szorujesz to nie na styk a jednak trochę za duża Powinno być z 1 cm luzu więcej, ale jest chyba ok - pozycja mi pasuje. Z przerzutkami sobie poradzę, a z oponami zobaczymy. Edytowane 17 Lipca 2013 przez Alienscum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4oS Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Również dziś doszedł do mnie Kands, mam trochę więcej szczęścia bo opony wydają się w porządku, jednak środkowa przerzutka z 1 na 2 nie chce wskoczyć, jakiś quick-fix, czy brać się za tutki od regulowania? Szerszy opis i zdjecia po pierwszej przejażdżce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 pobaw się baryłką przy manetce (tutaj powinno pomóc wykręcenie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D4oS Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Faktycznie, tak było, jednak zanim ogarnąłem, że ten platik to baryłka minęło sporo czasu Musiałem z resztą naciągnąć łańcuch bo kręcenie zmieniało z tarcia non-stop w tarcie co przez jakieś 60' obrotu, ostatecznie zdaje się że wszystko jest ok, ale zaraz będzie pierwsza jazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matkon81 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) I zdjęcie opony, montaż na nowo nic nie dało. Tylną tylko dowaliłem powietrzem, bo nie było tak źle i pewnie jutro jak zamontuje na bajku i przejadę kawałek to upuszczę nieco powietrza. Przednia bez zmian, pomimo całkowitego zdjęcia, wysmarowanie rantu płynem i wrzucenia na nowo opony nabitej do 5 barów. Stawiam nadal, że opony musiały być nieprawidłowo trzymane, bo takie odkształcenie samo z siebie się nie bierze. :/ Edytowane 17 Lipca 2013 przez matkon81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 no niestety życie. ja w poniedziałek przekładałem opony na stockowe i przednia też mi bije ale to moja wina bo wcześniej byłą ok, w weekend ją zdejmę i założę raz jeszcze. To może kup sobie jakieś fajniejsze opony jeśli Cię to bardzo irytuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 I zdjęcie opony, montaż na nowo nic nie dało. Tylną tylko dowaliłem powietrzem, bo nie było tak źle i pewnie jutro jak zamontuje na bajku i przejadę kawałek to upuszczę nieco powietrza. Przednia bez zmian, pomimo całkowitego zdjęcia, wysmarowanie rantu płynem i wrzucenia na nowo opony nabitej do 5 barów. Stawiam nadal, że opony musiały być nieprawidłowo trzymane, bo takie odkształcenie samo z siebie się nie bierze. :/ 5 bar to za mało by uformować te opony - to jest jeszcze jej ciśnienie robocze. Musisz przekroczyć parametry inżynieryjne i dać większe ciśnienie, co rzecz jasna wiąże się z pewnym ryzykiem. Who dares wins Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi