Skocz do zawartości

[Rower] Kands Maestro 2013 - test etapowany

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem już do sprzedawcy, bo nie tak powinien wyglądać w ich mniemaniu wyregulowany rower. Pompki nie mam więc zostałaby stacja, ale chyba i tak wybiorę się jednak do serwisu, bo jakoś nie ufam tej fabrycznej regulacji bajka.

Sprawdź może przy okazji długość łańcucha, mnie sprzedawca obdarował ekstra ogniwem.

Spoczko :) A po co będziesz oddawał do serwisu i niepotrzebnie im kabzy napychał  ;)

Nie mam pewności, że koło nie wymaga centrowania. Sam tego nie zrobię, a przy okazji poproszę o regulację przerzutek i będę wiedział do czego później dążyć.

Tak naprawdę to sprzedawca powinien pokryć rachunek za centrowanie, ale pewnie się nawet nie przejmie.

Zastanawiam się nad uchwytami i rogami. Może macie coś ciekawego i taniego godnego polecenia?

Rower w serwisie, ale jest to raczej sprawa opony. Liczę, że do zrobienia i opona nie zdeformowała się. Tak mówił serwisant z kolei sprzedawca mówi, że nie ma szans na zdeformowanie się opony. Nie wiem, nie znam się, ale wolałem oddać do serwisu.

O tyle fajnie, że sprzedawca zaoferował w razie czego wysłanie nowej opony, jeśli faktycznie okaże się ona wadliwa.

Piehursson patrzę teraz na Twoje gripy i przypadkiem wziąłem takie same. Sprawdzają się?

Witam forumowiczów !

Ponad tydzień temu stałem się właścicielem roweru KANDS MAESTRO 2013 kolor biały 21'. Rower kupiony na allegro od sprzedawcy " FHU_rower_pl". Mogę pochwalić tego allegrowicza bo dostałem gratisowo siodło kellys. Chciałem mieć białe siodełko vader z czerwono-czarną wstawką na boku (wiem, że ponoć niewygodne ale wizualnie ładnie się prezentuje) a tu taka miła niespodziewajka i za free mam całkiem wygodne siodło. Co do samego roweru, jestem bardzo zadowolony. Jest to mój tak naprawdę pierwszy rower. Miałem wcześniej górala, którego dostałem na komunie więc porównanie jest kolosalne. Wszystko śmiga jak należy chociaż po wczorajszej nocnej wyprawie coś mi brzęczy w korbie. Będe musiał rozkręcić i nasmarować na nowo, mam nadzieję, że pomoże.

Do wymiany są gripy i tu pytanie do  Piehursson: pisałeś, że chwyty kellys, które masz są nie warte swojej ceny. Do białej ramy pasują idealnie i również o nich myślałem. W jakie chwyty w takim razie zainwestować ?

Spodobała mi się szybka jazda na tym rowerze i wiem, żeby jeździć szybciej potrzeba mocnych nóg ale co mogę zrobić od strony sprzętu żeby poprawić prędkość? Smarowanie, wymiana suportu, węższa opona niż ta seryjna?

Do Maestro dokupiłem licznik rowerowy,  torbę podsiodłową - lidl; światło tylne, koszyk na bidon - empik oraz latarke czołową z biedry.

Licznik jak za tą cenę to strzał w 10. Telefon z włączonym gps w torbie podsiodłowej nie wpływa na pracę licznika. Jedynie gdy włączyłem sygnał gps w telefonie przy liczniku wtedy zaczął sie cyrk i kosmiczne wartości pojawiały się na wyświetlaczu - rozwiązanie: gps włączyć przed jazdą bądź mieć włączony cały czas.

Przede mną jeszcze zakup blokady, ciuszki na rower i pewnie jeszcze coś się znajdzie ;D Chyba to by było na tyle (póki co).

Do zobaczenia na trójmiejskich trasach ;D

jeśli chodzi o chwyty to polecam chwyty ergonomiczne, kosztują niewielkie pieniądze a są bardzo wygodne, kupiłem takie mojej żonie do Lazaro. Jazda bez rękawiczek nawet w trakcie kilkugodzinnych wycieczek po wertepach nie jest problemem :)

Edytowane przez Piehursson

Rower odebrany. Felgi całe, powodem bicia są opony, które wg serwisu w którym byłem są już na tyle zdeformowane, że nie da się już ich poprawnie założyć. Okazało się, że również tylna ma taką samą przypadłość.

Załączam fotki przedniej i tylnej - możecie zerknąć czy u Was ten biały pasek też tak nieregularnie przechodzi?

0d441c5b98.jpgbeed4f2847.jpg

Powiedz na jakiej podstawie powiedzieli w serwisie że opony są zdeformowane? Dałeś im sam trochę świeżego powietrza (7-8bar)?

Ich diagnoza jest taka, że zostały źle założone lub rower stał zbyt długo na flakach. Ja się nie znam dlatego chciałem uzyskać opinię kogoś kto codziennie ma do czynienia z rowerami.

Ok, czyli co? Podjechać na stację - wypuścić całkiem powietrze z kół i dowalić do 7 barów? Potem co?

@Piehursson gdyby to było takie proste. Podczas jazdy pasków nie widzę, ale latającą na boki oponę już tak.

Edytowane przez matkon81

Możesz też zdjąć opony, nasmarowac delikatnie brzegi felgi płynem do naczyń i wtedy napompowac.

Z tymi barami nie przesadzaj bo te opony mają max 5.1. Na pewno nie ruszaj na przejażdżkę z wyższym ciśnieniem

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Piehursson

Jasne, nie wolno jechać pod takim ciśnieniem, to by była najkrótsza przejażdżka w dziejach. Ja dowaliłem obu oponom po 8 bar gdy ćwiczyłem na sucho zmianę dętek na wypadek kapcia na trasie i nie chciały się równo ułożyć. I faktycznie użyłem Ludwika, tylko że go w sumie nie żałowałem, dałem sporo na szmatę i przetarłem ranty opon i obręczy.

Jak będziesz pompował obserwuj oponę i w momencie gdy zaobserwujesz że ładnie "wychodzą" przerwij pompowanie. Później spuszczasz powietrze i pompujesz tyle ile uważasz zgodnie z tym co jest napisane na oponach. Ale faktycznie najbezpieczniej jest to zrobić "na mokro"

Link jak wymienić dętkę:

rób od zera jakbyś wymieniał a potem dajesz wysokie ciśnienie

Edytowane przez BikerLight

Witam serdecznie.

Oto i wyłaniam się z ukrycia pierwszym postem na forum.

Bardzo przepraszam, że polecę trochę poza tematem, ale na dzień dzisiejszy nie chcę zaśmiecać głównego forum swoją "prywatą".

Jestem Marcin i piszę do Was z Radlina.

Sprawa jest związana z opisywanym przez kolegów pojazdem - mianowicie Kands Maestro 2k13.

Udało się przebrnąć przez główny wątek na forum dot. tego modelu jak i pokrewnej konstrukcji - wiadomo jakiej.

Ja jednak wstępnie zainteresowałem się Maestro i tutaj moje zapytanie:

Czy jest jakaś odważna osoba, która nie obawia się spotkania "na żywo" i zaprezentowania tego pojazdu? Okolice szeroko pojętego ROW'u - a nawet dalej ;)

Racibórz, Wodzisław, Rybnik, Jastrzębie, Cieszyn - ogólnie południe kraju?

Zapewne zaprezentowanie takie pozwoli na potwierdzenie, czy "w taką drogę" warto iść, czy "czekając w nieskończoność" próbować uzbierać na te "wymarzone i niedoścignione" 2 kółka ;)

Pozdrawiam serdecznie Wszystkich i proszę o propozycje już na PW (jeżeli Ktoś będzie w stanie mi pomóc). Jakieś PiVkO na pewno za pomoc wpadnie - może i jakaś rokująca znajomość (na wspólne wypady rowerowe).

Marcin

KroQ

chwyty mogą być, tyłka nie urywają ale ja będę je wymieniał na jakieś inne :) z perspektywy czasu śmiem twierdzić, że nie są warte swojej ceny.

Jedno pytanie - od zawsze hulasz w takim ustawieniu tych gripów czy coś zmieniałeś?

Wczoraj wyskoczyłem na pierwszą przejażdżkę nimi właśnie w pozycji Kellys przodem do kierunku jazdy i słabo to wyglądało. Dzisiaj odkręciłem i ustawiłem na nowo w takiej pozycji, by ten żelowy biały napis wypadał idealnie na podstawie palców, czyli w miejscu na dłoni, gdzie najwięcej odcisków występuje. Jutro sprawdzę różnicę, ale wydaje mi się, że będzie znaczna.

Do roweru dokupiłem Alpine Spice Light i wczoraj też pierwsza przejażdżka w życiu w kasku :)

@KroQ - szczerze? Brałbym go od ręki po raz drugi. Te 2 klocki jak uzbierasz to wydasz na naklejkę i zapewne słabszy osprzęt. Nawet gość w serwisie w którym byłem z rowerem był w szoku, że w takiej cenie otrzymuje się taki sprzęt. Chwalił ramę, a pierdoły typu gripy, nożka czy pedały można zawsze z czasem wymienić.

Edytowane przez matkon81

fajne te gianty. ja mam takie http://allegro.pl/show_item.php?item=3398015025 . dlon dobrze na nich lezy, a przede wszystkim nie sa za cienkie. no i za pol ceny gianta. ps. dosc dlugo ukladaly sie na kierownicy, ale teraz sa jak do niej przyspawane. czy ktos wie jaka srednice ma obejma do przedniej przerzutki ? zazdoszcze wam-posiadacza pelnego alivio i chce tez tak miec w moim maestro. 

pozdrawiam. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...