bartnik Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) @BikerLight i to jest stanowczo słuszna koncepcja... ... hej szable w dłoń ! Edytowane 2 Września 2013 przez bartnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 juz to pisalem, ale... naprawde musicie wymieniac tak czesto lancuchy ? na stockowym zrobilem ponad 8 tysiecy km w 2 lata, przez caly rok sobie po wroclawiu jezdrzac. po wyszejkowaniu i nasmarowaniu nadal lancuch chodzi w rowerze kolerzanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 czyli nie mogę kupić pierwszej lepszej spinki do łańcucha tzn jeśli jest HG lub KMC to musi być coś dopasowanego to najlepiej do rowerowego się udam kazda kupiona osobno powinna byc dobra accent, connex, sram, tez znam, bo mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) z własnego doświadczenia uważam, że Connex jest najlepszy (a miałem też shimano, kmc, sram) niestety jego olbrzymią wadą jest cena (w porównaniu z innymi spinkami, które kosztują dosłownie grosze), która oscyluje w granicach połowy wartości łańcucha klasy HG40 Edytowane 2 Września 2013 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 @@Thomas124 Jak szukasz spinki do HG40 to oprócz tego co już napisali sekciarze powyżej możesz zapolować na białego kruka - SRAM koloru złotego z cyfrą 8. Szerokość 7,3 idealna do sh*tmano, po kilku rozpięciach wyrabia się i schodzi bez problemu siłą rąk własnych. Z tym że w Internetach nie znalazłem, wygrzebana w rowerowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Moze wam sie przyda do wyliczen ile w koncu w tych waszych "Majstrach" ma miec lancuch ogniw http://www.moreactivities.com/kalkulator-dlugosci-lancucha-rowerowego/ Edytowane 2 Września 2013 przez makog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 2 Września 2013 Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Znamy, znamy... ale i tak nic sobie z niego nie robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizuu Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Witam wszystkich użytkowników kandsa maestro. Jakiś czas temu wpadłem na pomysł zakupu spinki do łańcucha hg40, wybór padł na spinkę firmy sram powerlink(8 rzędowa, srebrna). Dziś próbowałem ją założyć, ale po 30min zrezygnowałem, stąd pytanie czy ta spinka pasuje do tego modelu łańcucha? czy są dwa rozmiary, a ja mam ten zły?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Naped 8 rzedowy wiec spinka powinna pasowac, ja mam takie spinki w swoich roweruch i zadnego problemu. Moze daj jakas fotke jak to spinasz, i z czym masz problem. Edytowane 3 Września 2013 przez makog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas124 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 temat łańcucha do maestra cią dalszy byłem dziś w pewnym sklepie rowerowym i pytałem o ceny spinek i łańcucha .Nie mieli tego KMC o którym pisał @ Piehursoon za to był HG 40 no właśnie i cena 40 zł ! spinka SRAM 10 zł powiedzcie mi czy to normalne ze w sklepach rowerowych po tyle chodzą takie łańcuchy ? Aha HG 53 55 zł czy po prostu trafiłem na drogi sklep dla porównania ten sam hg 40 kosztuje ok 25 zł na allegro spinka podejrzewam też taniej . Zaopatrzę się w KMC o ktorym pisałeś albo hg 40 jeśli będą problemy z dostepnością kmc .Jeśli będę miał problemy z założeniem ale głównie z prawidłowym działeniem papędu podjadę do pierwszego lepszego serwisu . byłem też przy okazji na takim szybkim serwisie u sprzedawcy gdzie kupiłem rower no i stwierdził że łańcuch się trochę niecągnał i pod koniec sezonu sugeruje wymianę ,jednak patrząc się na to ile jeżdże to zajmę się tym wkrótce jeszcze co do ogniw to 116 lub 114 mogę brać w ciemno i będą pasowały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Kup na allegro, nawet z przesyłką wyjdzie Ci taniej albo szukaj tańszego sklepu. Tak czy siak drogi to sklep. W Poznaniu w sklepie stacjonarnym kupowałem drugi HG40 do lazurro żonowego i był w tej samej cenie co w necie.Co do ilości ogniw teoretycznie wg. wszelkich znaków na niebie i ziemi w majstrze powinno się śmigać na 116 ogniwach ale ja wszystkie łańcuchy skróciłem do 114 (fabryczny HG40 też) i nie odczuwam z tego powodu jakichkolwiek problemów. Edytowane 3 Września 2013 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas124 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Kup na allegro, nawet z przesyłką wyjdzie Ci taniej albo szukaj tańszego sklepu. Tak czy siak drogi to sklep. W Poznaniu w sklepie stacjonarnym kupowałem drugi HG40 do lazurro żonowego i był w tej samej cenie co w necie.Co do ilości ogniw teoretycznie wg. wszelkich znaków na niebie i ziemi w majstrze powinno się śmigać na 116 ogniwach ale ja wszystkie łańcuchy skróciłem do 114 (fabryczny HG40 też) i nie odczuwam z tego powodu jakichkolwiek problemów. no i elegancko na allegro niedaleko mnie znalazłem ten sam HG 40 za 22 zł połowe taniej 116 ogniw ma wiec powinno pasować , sprzedawca ma jeszcze w ofercie HG 53 cena już ponad 50 zł chyba nie warto sobie nim głowę zawracać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miti09 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Warto, mi hg-40 zjadł kasetę i zębatkę po około 500km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ja bym sobie jednak tego HG40 odpuścił Strasznie miękki jest ten łańcuch i jak pisałem, w którymś z postów wyżej szybko się rozciąga. U mnie po 700km poszedł do śmietnika i już do niego nie wrócę. Za tą samącenę masz KMC Z72, który jest twardszy. HG53 nie uzywałem więc się nie wypowiem ale poniżej 50 zł masz Accent AC-801 Pro, którego także używam i mogę szczerze polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas124 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 No dobra popatrzę jeszcze za modelami o których napisałeś moze uda mi się blisko mnie cos wyszukać .a to ciekawe bo ja na tym standardowym hg 40 coś 2,5 tyś zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) A przykładałeś do niego przymiar? Po takim przebiegu może być już solidnie rozciągnięty i może pojawić się problem na linii kaseta - nowy łańcuch, może być problem z jego przyjęciem. Skoro zrobiłeś z nim już taki przebieg to dlaczego chcesz go zmieniać? Jeśli napęd chodzi ok to ja bym na Twoim miejscu już został przy tym łańcuchu i zajechał go do końca, razem z kasetą. Edytowane 3 Września 2013 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makog Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 a to ciekawe bo ja na tym standardowym hg 40 coś 2,5 tyś zrobiłem A sprawdzales na ile jest rozciagniety ten twoj obecny hg 40, bo moze sie okazac ze twoj naped juz nie przyjmnie nowego lancucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Witam wszystkich użytkowników kandsa maestro. Jakiś czas temu wpadłem na pomysł zakupu spinki do łańcucha hg40, wybór padł na spinkę firmy sram powerlink(8 rzędowa, srebrna). Dziś próbowałem ją założyć, ale po 30min zrezygnowałem, stąd pytanie czy ta spinka pasuje do tego modelu łańcucha? czy są dwa rozmiary, a ja mam ten zły?. Niet nie pasuje, nie zapniesz jej rękami ani z buta. Srebrna ma szerokość 7,1mm, HG40 7,3. Ze sramów pasuje złoty z cyfrą 8, w necie chyba nie ma, przynajmniej ja nie widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas124 Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 byłem u sprzedawcy gdzie kupiłem rower wydaje sie zna się na rzeczy to powiedział że łańcuch jest trochę naciągnięty ale nie ma zle kaseta korba jest OK i smiało można nowy łancuch zapomntować . łańcuch chciałbym zmienić dlatego by kaseta i korba pociągły jak najdłuzej a nie chcę by było za pożno podjade do rowerowego tam ocenią rozciagnięcie łańcucha i zdecyduję co dalej . Podobno jest tak że jak sie wepnie nowy łańcuch to potrzeba trochę czasu jakieś 100 km przejechać by "łańcuch się przyjął "albo nie ogólnie to jakoś bardzo się tym faktem nie przejmuję wiadomo sprzęt się zużywa każdy nie ma co o tym dużo myślęc tylko się cieszyć z jazdy i korzystać z lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 ogólnie to jakoś bardzo się tym faktem nie przejmuję wiadomo sprzęt się zużywa każdy nie ma co o tym dużo myślęc tylko się cieszyć z jazdy i korzystać z lata zaiste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizuu Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 @BikerLight Dziękuję, właśnie tego się obawiałem. Pozostaje kupno kmc 7.3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ja ze spinką KMC też miałem problem. Nie tyle z jej założeniem co niestety z jej zdjęciem. Aby się jej pozbyć musiałem ją unicestwić. Raz jeszcze polecam spinkę Connexa - cud, miód i orzeszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Connex fajna ale smutasek z niej KMC dzielą się na teoretycznie jednorazowego użytku i wielorazowego, głowna różnica to sprytna zadra wewnątrz spinki. Wystarczy ją spiłować i będzie wielorazowa. A przynajmniej mam taką nadzieję, wyjdzie wszystko w praniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Sam jestem ciekawy jak to piłowanie wpłynie na jej wielorazowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Poinformuję rzecz jasna Choć na razie nie spieszy mi się z dotykaniem jej, trauma spowodowana próbami jej usunięcia przed zmodowaniem jest jeszcze zbyt silna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi