Skocz do zawartości

[Rower] Kands Maestro 2013 - test etapowany

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko, skrobnę co nieco :) Generalnie z Rolka byłem zadowolony, tzn. z jego właściwości smarujących. Niestety denerwuje mnie to, że łańcuch smarowany rolkiem strasznie łapie syf - być może ja najzwyczajniej na świecie nie umiem go używać :) Mam nadzieję, że "suchy" smar okażę się pod tym względem lepszy :)

@Piehursson

No rowerek jest git :thumbsup: Od frontu też go będziesz "wybielać"? Fajnie w sumie wyglądają sznurówki na obręczach, myślałem że 700x28 nie będą wizualnie pasować ale jest spoko.

Ale te lekkie oleje są niestety do niczego, używam czerwonego Finisza i łańcuch nie łapie wizualnie piachu za to pył i kurz bez problemu penetrują rolki. Rezultat jest taki że napęd bardzo hałasuje, dodatkowo efekt smarowania znika ni stąd ni zowąd. Wczoraj w połowie trasy smarowanie się skończyło i na mieście autentycznie wstydziłem się jechać - klekot, trzaski, zgrzyty. Migruję na coś gęstszego.

No właśnie mam zamiar wymienić kokpit na biały + ciachanie sterówki co najmniej o 10mm + wymiana zacisku sztycy też na białą + białe pancerze - choć nie jestem pewien czy to wszystko będzie razem dobrze wyglądać. Co do finisha to lepszymi recenzjami może pochwalić się zielony. Na czerwonego często ludzie biadolą.

P.S. Jeśli są jacyś chętni na aktualny kokpit (mostek+kiera+chwyty) to jestem skłonny oddać je w dobrej cenie ;)

Edytowane przez Piehursson

No właśnie to są opony stricte szosowe. Kenda Kwick Roller Sport 700x28c. Na teren kompletnie się nie nadają :)

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Jako laik jak mówię szosowe to mam na myśli takie: http://ctbike.pl/schwalbe-ultremo-zx-opona-rowerowa-szosowa-zwijana-700x25c-czarna.html

Powiedz mi jedno. Do tych opon zmieniałeś dętki, które były do tych CST?

Drugi raz w przeciągu 3 dni byłem w Decathlonie i nawet jednej dętki do kupienia.

Myślałem o zakupie torby na kiere, ale nie wiem czy na tak wąską cokolwiek wejdzie.

hmmm.... licząc - kierownica+mostek+siodełko+sztyca+2 komplety opon+bagażnik+sakwy+błotniki+oświetlenie+2 komplety chwytów..... myślę, że wyszło jakieś 50% wartości początkowej roweru. Genralnie zabawa z rowerem zwana cyklozą to kosztowny "fun" niestety :) Ale w tym przypadku kupno wyjściowo taniego roweru daje większe pole manewru ;)

Biały amor dopiero gdy aktualny padnie, korba to samo. Pedały być może niedługo ;) I zastanawiam się nad malowaniem w przyszłym sezonie  :whistling:

xcr 29 er bialy dobrze wyglada i dobrze pracuje. ma 100mm skoku , twoj 75, tak ? podkladke dystansowa spod kiery na rurze sterowej wyjmiesz i na 1 wyjdzie. z tego xcr'a latwo mozna naklejki zdjac i masz calkiem bialy amor...

pozdrawiam.

albo rst blaze 29 er. bedzie taniej i ma mocowania pod falki. 

Ponawiam pytanie o torbę na kierownicę.

Czy ktoś z Was już się może przymierzał do czegoś niedrogiego i w miarę pakownego? Jazda z plecakiem niezbyt przyjemna. Na tej kierownicy jest jednak dość duże zagęszczenie linek, które nie wiem czy umożliwią jakikolwiek sensowny montaż. 

Chciałem taką sprawdzić http://www.ceneo.pl/10794518 ale niestety sklep do którego mam blisko nie miał już na stanie. Minusem może być montaż na rzepy a nie na sztywno, chociaż może przy tej ilości linek wcale nie musi być tak  źle. Będę wdzięczny za porady. 

P.S. Wczoraj udało mi się dostać jeszcze te kultowe okulary Crivita za 17,99 :)

Nie, nie, podoba się a i owszem. Ale nie chce wymieniać wszystkiego jak leci. Chce się skupić na tych relatywnie najtańszych częściach. A idąc nakreslona przez Ciebie ścieżka został bym tylko ze stockowa ramą, choć i to nic pewnego ;)

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

A idąc nakreslona przez Ciebie ścieżka został bym tylko ze stockowa ramą, choć i to nic pewnego

hehe - dla mnie karbonowa rama z Chin już jest w drodze - w ten sposób z pierwotnego HT nie zostanie NIC 36_1_42.gif

Edytowane przez bartnik

No ale z ciekawości zapytam ile zajęło Ci przejście ze 100% stock na 100% NIC? :D

Ja się majstrem nacieszam dopiero od połowy maja ;)

Swoją drogą gdy weźmie mnie na składanie nowego roweru lub wymianę ramy to poproszę namiary na chińszczyznę. Swego czasu w dziale 29er ktoś pokazał swojegoskładaka na chińskim carbonie i wyglądał obłędnie  :wub:

największe zmiany nastąpiły w sezonie 2012

W tym roku przyszła "tylko" korba.

Całe kupowanie to tak ponad 2 lata

-zakupy stopniowo i lądowały w skrzynce, bo wymiana musiała być kompleksowa:

hamulce z V na hydro-tarcze,

w związku z tym koła z piastami pod tarcze oraz klamkomanetki na klamki/manetki oddzielne.

Przy okazji zmiana z 3x8 na 3x9.

Oczywiście wymiana amora też...z XCM (ok.2.550kg) na Reba Team (1.69 kg)

Ramę kupiłem prze ebay-a ze względu na ochronę kupujących

Jakoś żółtkom nie ufam

ja u Chinczyka z Hong Kongu telefon kupilem i dziala juz prawie rok. telefon nie Chinczyk. choc Chinczyk ostatnio kusi mnie na zakup nowego modelu http://www.aliexpress.com/store/product/Free-shipping-Hero-H3000-MTK6577-Dual-core-4-inch-Capacitive-Android-4-0-Wifi-GPS-Smart/600514_707530508.html  ...

pozdrawiam. 

No ale z ciekawości zapytam ile zajęło Ci przejście ze 100% stock na 100% NIC? :D

Ja się majstrem nacieszam dopiero od połowy maja ;)

Swoją drogą gdy weźmie mnie na składanie nowego roweru lub wymianę ramy to poproszę namiary na chińszczyznę. Swego czasu w dziale 29er ktoś pokazał swojegoskładaka na chińskim carbonie i wyglądał obłędnie  :wub:

Wystarczy że wpiszesz na ebay.com "carbon bicycle frame", "carbon mtb frame" lub hasło w ten deseń a wyskoczy Ci masa ofert.

Na allegro też są, w przyzwoitych cenach, wyższych niż chińskie ale za to bez ryzyka cła czy dodatkowych kosztów transportu który nie jest aż tak tani.

Możesz też szukać na alibaba.com, tam produktów takich są tysiące.

No to ebay.com z płatnością pay pal.

Ja mojego kupiłem na ebajcu, cena z zwysyłką praktycznie równo 1000 zł. W tamtym momencie była to bardzo dobra oferta, obecnie ze względu na dostęp tanich karbonów na allegro - już nie. Trzeba się liczyć z potencjalnymi kosztami celnymi, których ja szczęśliwie uniknąłem.

Rama RDX kosztowała kilka lat temu 2800 zł, a to ta sama rama którą mam ja (wspomniany 1000 zł z wysyłką). Jak ludzie zaczęli kupować te ramy przez ebajca czy bezpośrednio z Chin cena spadła do 1800 zł. 

Obecnie to samo można kupić jeszcze parę stów taniej w kusmicznym malowaniu i z abstrakcyjną nazwą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...