Arturo69 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Cześć wszystkim, stałem się posiadaczem KM od wczoraj. Pierwsza przejażdżka i same plusy. Mam 192cm wzrostu rama 21" zauważyłem że przy trzymaniu kierownicy (w sposób gdy dłonie nie są w jednej linii z przedramieniem) pojawia się ból lecz po poprawieniu jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Makap Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ja już zrobiłem na Maestro około 200km i jedyny ból jaki odczuwałem to tyłka, ale na szczęście dopasowałem się do roweru. Również posiadam 21" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pastol Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ja wlasnie o dziwo tylka w ogole nie odczuwam a np na rowerze kolegi bylo ciut gorzej. To pewnie przez bardziej lezaca pozycje na kandsie i dlatego wiecej obciazenia na nadgarstki. W sobote jade do lidla na te rowerowe "targi" moze dorwe jakies gripy i rekawiczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomas Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ja mam 175cm, rama 19 cali i sobie chwalę. Jest trochę długa ale w miarę komfortowa. Żonie też kupiłem Mestro ale damkę 17" i już drugi dzień się męczę z przednią przerzutką której nie idzie ustawić. O dziwo w moim majstrze działa w miarę dobrze a w nowym nie da się tego jakoś w miarę ustawić. Oba rowery 2014. Czytałem cały wątek, wiem, że kilka osób też miało problemy i jak nie uda się to chyba zastanowię się na zmianą przerzutki na jakąś Acerę i zobaczę, czy będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtas82 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Rozkułem łańcuch, wypłukałem w benzynce założyłem spinkę i nasmarowałem wszystko.Benzyna była czarna, pełno syfu...Przy okazji rozregulowała mi sie tylna przerzutka, sporo zabawy z ustawianiem ale dało radę. A i zamontowałem podwójną nóżkę, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolki87 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ja już dawno zmieniłem na Acere, poprawa jest ale niestety pomiędzy nową Alivio i Acerą dużej różnicy w szerokości nie ma (musiałbyś wrzucić jakiegoś szerokiego Tourneya albo SISa - aż kole w oczy). Mam już przejechane prawie 500 km i już się przyzwyczaiłem że czasami coś trzeba podregulować a i tak pełnej zmiany nie będzie. Myśle że większym problemem jest nieszczęsna korba która się odgina przy nacisku (poza tym nie wiem jak u Was ale u mnie widać jak pracuje rama tzn. odgina się) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomas Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) No to jak Acera tez rady nie daje to lipa. Generalnie to dziwi mnie to, ze nie da się wyregulować. W koncu osprzęt jest Alivio wiec powinno działać. Może łańcuch zmienić na węższym? W starym mtb mailem tez napęd Alivio tylko straszy rocznik 3x8 i działało wszystko extra. A tu niby nowe a nie działa... Edytowane 25 Czerwca 2014 przez toomas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolki87 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 O łańcuchu też myślałem ale postawiłem na przerzutkę. Osprzęt tak jak napisałeś z przodu i z tyłu na Alivio (niestety jest to Alivio przeznaczone bardziej do kasety 9-cio biegowej). Jakby korba była sztywniejsza to było by ok (gdyby zamontowali korbę z tej samej grupy co przerzutki byłaby bajka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Jakby korba była sztywniejsza to było by ok (gdyby zamontowali korbę z tej samej grupy co przerzutki byłaby bajka) ma ktoś takie problemy ze sztywnoscią korby jeszcze? Coś masz nie tak albo z suportem albo ramą. Tak nie powinno być Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakac93 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 korby na kwadrat tak mają że się uginająja powoli odkładam kasę na korbę octalink lub ht2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomas Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Pamięta ktos jaka musi być średnica obejmy przerzutki przedniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 W starym mtb mailem tez napęd Alivio tylko straszy rocznik 3x8 i działało wszystko extra. A tu niby nowe a nie działa... Nowa przerzutka jest dedykowana pod napęd 3x9 i korbę 48-36-26. Stąd problemy z regulacją. Z tego, co pisało już parę osób wyregulować to się da, ale trzeba się bardzo przyłożyć. a i tak pełnej zmiany nie będzie Mam nadzieję, że nie masz na myśli kombinacji typu 1-8 czy 3-2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toomas Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 korby na kwadrat tak mają że się uginają ja powoli odkładam kasę na korbę octalink lub ht2 Wg mnie tanie korby na kwadrat tak. W starym rowerze mtb miałem deore lx na kwadrat i jakoś się nie gieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 ma ktoś takie problemy ze sztywnoscią korby jeszcze? Nie pytaj nawet bo czuję nagły wzrost ciśnienia. Pocieszam się że nowe Alivio HII wygląda super i prędzej czy później będzie moje jak tylko pojawi się w większej ilości sklepów i ceny spadną. Na razie 200 zeta bez suportu. @@toomas 31,8mm. Co do starych korb i grupy LX - kiedyś wszystko robili lepiej, Shimano zmieniło się w $himano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolki87 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 smolki87, dnia 25 Cze 2014 - 9:28 PM, napisał: a i tak pełnej zmiany nie będzie Mam nadzieję, że nie masz na myśli kombinacji typu 1-8 czy 3-2? hehe no nie przesadzajmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekCK Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Witam wszystkich. Mój nowy nabytek KM ma ten sam problem... Czy i w jaki sposób mogę sobie z tym poradzić pomijając zakup nowych, lepszych klocków. Przednie koło hamuje bezgłośnie, tylny hamulec wydaje dramatyczne dźwięki... Witam forumowiczów. Widzę , że tez macie ten sam problem z piszczącymi klockami.Nabyłem Maestro tydzień temu ,przeczytałem posty o klockach i nie tylko i tez próbowałem temu zaradzić - mycie klocków,mycie obręczy itd.,nic nie pomagało :-(Nagle olśnienie - wybrałem mały placyk z dala od ludzi bo dźwięk i wibracje były przerażające jak w horrorze i... Powoli zaczynam jechać,lekko naciskam hamulce,zwiększa się opór podczas jazdy,pisk przeraźliwy,staję na pedałkach podczas jazdy i po kilkunastu sekundach nastała błoga cisza.Tylko "szum gum" .Eureka !!! pomogło.Lekkie tarcie klocków i wszystko się zmieniło ;-).Juz się nie wstydzę hamowania wśród ludzi bo zupełnie nic nie słychać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 hehe no nie przesadzajmy Wolałem się upewnić, bo już tu byli tacy, co narzekali, że im napęd w dzikich przekosach hałasuje No ale skoro wiesz jak napędu używać, to zostaje mozolna regulacja. Albo zamiana z kimś, kto chce się pozbyć m412 z zeszłorocznego Maestro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azure Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Czyli przerzutka przednia w KM2013 była lepsza? U mnie też nie jest super wyregulowana, ale jeszcze nie brałem się za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakac93 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 To też alivio, ale do napędów 3x8a w nowym KM jest alivio 3x9 przez co jest troszkę węższa i trudniej ją wyregulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bajkowy Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Zgadza się, przednie alivio 3x8 z Maestro 2012/2013 sprawuje się bez zarzutu, nigdy nie mialem z nią problemu, nigdy też od nowosci jej nie regulowalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtas82 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Wracając do korby 2013. U mnie cały czas coś skrzypi, co prawda jedynie pod dużym naporem...Nie wiem już sam czy to korba czy pedały. Tylko z lewej strony....Jakieś rozwiązania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azure Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Zamieniłbym pedały stronami - jak skrzypienie przeniesie się na drugą stronę będzie jasna odpowiedź co jest winowajcą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtas82 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Hmmm a one nie są dedykowane na prawą i lewą stronę? Czy to nie robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Pedałów nie da się zamienić stronami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauricius Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Dać się da tyle że będą się odkręcać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi