Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

copone, z drugiej strony podczas deszczu czy w pogodzie podeszczowej jeździłem może ze dwa trzy razy maks, także dziwne, że w niecały rok tak się stało. Ale jeśli to rozumiem, że łańcuch do wymiany?

Napisano

copone, z drugiej strony podczas deszczu czy w pogodzie podeszczowej jeździłem może ze dwa trzy razy maks, także dziwne, że w niecały rok tak się stało. Ale jeśli to rozumiem, że łańcuch do wymiany?

Wyczyść napęd dokładnie, łańcuch - przesmaruj i jak będzie ok to śmigaj a jak nie to nowy łańcuch, bo szkoda kasety
Napisano

Dzisiaj z samego rana zamówiłam swojego kandsa, jutro już podobno ma przyjechać, także zobaczymy co to za cudo będzie, mam nadzieję, że się nie zawiodę. wcześniej miałam kandsa energy 1300 z 2013r, ale go sprzedałam ponieważ nie nadawał się według mnie na dłuższe dystanse, może dlatego, że w większości jeżdżę po utwardzonych drogach, a to był w końcu mtb. Mam nadzieję że maestro spełni moje oczekiwania.

Napisano

Moja biała strzała już dojechała około 9 rano. Musiałam sama ją poskładać, mam nadzieję, że jak pojadę a w jakąś dłuższą trasę to rower się nie rozleci :D

Pierwsze wrażenia..hmm..rower jest po prostu śliczny, żadne zdjęcia nie oddają jego uroku, no i koła 28 calowe dają uczucie, że rower jest duży i solidny. na razie miałam bardzo krótką przejażdżkę i wiem, że na wstępie będę miała do wyregulowania przednią przerzutkę ponieważ łańcuch ociera, ale o to to już chyba usmiechnę się do brata. Coś więcej napiszę po dłuższej przejażdżce.

Rower kupowałam na allegro u użytkowanika FHU_rower_pl i szczerze mogę go polecić, na rower czekałam dosłownie 1 dzień i w gratisie dostała torbę na ramę krossa i koszyk z bidonem kellysa ale miałam jeszcze do wyboru licznik kellysa.

2mo4i9u.jpg

Napisano

Właśnie i do mnie dziś przyszedł Kand maestro :). Nie miałem za dużo do składania, bo oba koła były już przykręcone. Jedynie musiałem przykręcić pedały i ustawić kierownicę. Trochę poluzowałem hamulce linką bo tarły o koło.Z tylnym kołem już jest ok,a o przednim zaraz napiszę.. Podobno przerzutki są wyregulowane. Jutro wybieram się na pierwszą jazdę.

Ale mam pewien problem jak kręcę przednim kołem to jakby w 1 momencie słychać takie strasznie ciche jakby szorowanie koła o hamulec. I nie wiem co z tym zrobić. Poluzowałem już linkę hamulca przedniego przy kierownicy już na maxa. I nie wiem czy udać się z tym do serwisu aby sprawdzili ?

jestem amatorem w tych sprawach, więc nie wiem czy dobrze to opisałem. I co w tym rowerze sprawdzić przed pierwszą jazdą abym dojechał cały ?

Napisano

Jeśli wykręcałeś śrubę baryłkową przy klamce hamulca to nie luzowałeś linki tylko ją naprężałeś. Z każdym obrotem baryłki klocki zbliżają się do obręczy ;)

Napisano (edytowane)

Znaczy się dokręcałem coś na kierownicy przy rączce od hamulca. Co zrobić z tym lekko szorującym kołem. Jutro zobaczę jak będzie na trasie.

Edytowane przez kazolak
Napisano (edytowane)

Ale wcześniej to w ogóle hamulce hamowały koła, że by się nie dało jechać. Teraz jest ok z tyłu, a z przodu to jakby słychać takie ciche szorowanie jakby w jednym miejscu koła jak się kręci. Jakby jeszcze w tym miejscu lekko hamulec obcierał.

Edytowane przez kazolak
Napisano

aha, tak teraz patrzyłem i te hamulce ciągle w tym samym miejscu lekko obcierają koło. Czy to możliwe, że koło może być zcentrowane ?

Napisano

aha, tak teraz patrzyłem i te hamulce ciągle w tym samym miejscu lekko obcierają koło. Czy to możliwe, że koło może być zcentrowane ?

Niestety, ale bardzo możliwe, że są lekko scentrowane nowość nie ma tu nic do rzeczy - jak kupowałem rower pierwsze co to sprawdzałem bicie i co? Ano było takie jakby ktoś zdrowo kopną w koło.

Więc tak - wkręć z powrotem baryłkę i wyreguluj odbijanie hamulców - w każdym z ramion jest śrubka na śrubokręt lub imbus która reguluje naprężenie sprężyny. Jak to zrobić:

http://www.forumrowerowe.org/topic/41824-v-brake-vademecum/

Wymagana do tego jest odrobina cierpliwości.

Chyba że koło jest zcentrowane, co jest bardzo mało prawdopodobne skoro nowe.

Napisano

Najprościej jak docierają ci hamulce rozepnij je, podnieś koło , zakręć , przułóż kciuk tak żeby był nieruchomo przy obręczy i jeżeli zmienia się odległość to jest krzywe

Napisano

Jeszcze zauważyłem jedną rzecz, a mianowicie tam gdzie jest łańcuch przy pedałach, to ten łańcuch jest za blisko tej metalowej takiej ochrony i trochę szoruję o niego podczas kręcenia. Jak to wyregulować ?

Napisano

Jeszcze zauważyłem jedną rzecz, a mianowicie tam gdzie jest łańcuch przy pedałach, to ten łańcuch jest za blisko tej metalowej takiej ochrony i trochę szoruję o niego podczas kręcenia. Jak to wyregulować ?

Poszukaj tematu regulacja przedniej przerzutki
Napisano

Niestety, ale bardzo możliwe, że są lekko scentrowane nowość nie ma tu nic do rzeczy

No dziwne to trochę - jeszcze rozumiem że koło z niższej półki może stracić centryczność po kilku lub kilkunastu pierwszych jazdach, szczególnie jeśli roweru dosiada ciężki gość ;)  Ale nówka? Chyba że nikt nie poprawiał po maszynowym zaplocie i centrowaniu.

Napisano

Witam wszystkich, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem kandsa model 2013 w kolorze czarno-zielonym rama 21". Wkrótce napisze O sobie, moim rowerku i swoich odczuciach z jazdy więcej. Tym razem potrzebuje szybkiej porady.

Niestety prawdopodobnie na skutek źle wkręconego lewego pedału uszkodził się gwint w ramieniu korby. Czy istnieje możliwość dokupienia samego lewego ramienia do korby, czy tylko z zębatkami? Z tego co widzę w specyfikacji jest to korba fc-m311 Shimano. O długości 175mm. Nie ukrywam że chodzi o jak najtańszy koszt naprawy. Z góry dziękuję

Napisano

po przejechaniu ponad 50km w rowerze zaczęło coś stukać przy pedałowaniu. na początku stukało tylko przy większym nacisku, teraz już coraz częściej... stukanie jest regularne i tylko przy nacisku na prawy pedał. w sieci trochę poczytałęm i to może być suport. mam rację ? czy to coś innego?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...