Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mizuu o ile Ci srednie predkosci podskoczyly po zmianie opon? ;> bo planuje wymiane, ale z drugiej strony mam juz na CSTkach zrobione 2,5k km i nigdy mnie nie zawiodly ;P

Napisano

Panowie mam problem, otoz po przejechaniu w sumie 50km dzis zaczelo mi cos stukac w lewej korbie. Dzieje sie to gdy korba jest juz prawie na dole, w tym dolnym pol obrocie zdarza sie stukniecie raz lub dwa, za kazdym razem. Stalo sie to dzis w polowie drogi tak samo z siebie. Nie wiem czy jest to korba czy pedal ? Wszystko jest dobrze dokrecone nie ma luzow. Dzieje sie to tylko przy nacisnieciu noga, gdy pedaluje tylko prawa korba nic nie slychac. Co to moze byc ?

Napisano

Witam

Po przejechaniu około 600km w moim kandsie z 2013 r pojawił się pewien problem. A mianowicie pyka coś podczas pedałowania, równo co obrót. Sprawdziłem wszystko i wydaje mi się że ten dźwięk pochodzi z suportu. Postanowiłem go wymienić, jakie dokładne rozmiary ma suport w naszym kandsie. 

Napisano

Mało prawdopodobne, by był to suport.

Najczęściej to:

- gwinty pedałów (nie czyste w 100%, nie posmarowane)

- łożyska pedałów (do przesmarowania/do wymiany)

- niedokręcona korba (jeśli nie wyrobiła się oś, to starczy tylko dokręcić)

Dopiero jak to wszystko wyeliminujesz powinieneś przyjrzeć się suportowi. On najrzadziej jest winowajcą.

Napisano (edytowane)

To nie strzela w pedałach bo nawet jak podniosę rower do góry, złapię za ramię korby i obracam, to co obrót jest pyknięcie. Ramiona korby dokręcone są bardzo mocno. 

Edytowane przez Paradox92
Napisano

Jestem posiadaczem modelu z 2013 roku. W czasie jazdy po wybojach słyszę skrzypienie, które odbiera mi radość z jazdy. Jestem niemal pewny, że pochodzi ono z rejonu siodełka. Czy możliwe, że jest za to odpowiedzialny element zaznaczony strzałką na zdjęciu? 

Ponadto, kiedy jadę na biegu 3-7 lub 3-8 czuję wibrowanie pedałów (korby?). Jest to odczuwalne także wtedy, kiedy podnoszę tylne koło i kręcę korbą ręką. Co może być tego przyczyną?

post-172708-0-35660500-1404060238_thumb.jpg

Napisano

Co do 2 problemu jest to prawdopodobnie wynik nie spasowania się jeszcze łańcucha z kasetą. Powinno się ułożyć po x00 kilometrach

Napisano

otoz po przejechaniu w sumie 50km dzis zaczelo mi cos stukac w lewej korbie. Dzieje sie to gdy korba jest juz prawie na dole, w tym dolnym pol obrocie zdarza sie stukniecie raz lub dwa, za kazdym razem. Stalo sie to dzis w polowie drogi tak samo z siebie.

Wałkowane to było do nudności także na ostatnich kilkunastu stronach tego tematu. Pedał wykręcił się/nienasmarowany/jedno i drugie. Wykręcić, oczyścić, nasmarować, wkręcić, okresowo sprawdzać czy się nie poluzował jeśli tak to dokręcić :P

To nie strzela w pedałach bo nawet jak podniosę rower do góry, złapię za ramię korby i obracam, to co obrót jest pyknięcie. Ramiona korby dokręcone są bardzo mocno.

Albo suport zaliczył zgon albo... poluzował się i trzeba go dokręcić. Wszystko trzeba dokręcać, taka już natura roweru :D . Albo się coś wykręca albo ulega zapieczeniu :D

Suport to 68mm BSA, L123

@@drjanitor

Skrzypi zapewne jarzmo sztycy, odtłuść nasmaruj jarzmo i pręty siodła i spróbuj skręcić całość tak mocno jak to możliwe nie uwalając przy tym gwintu... Pomoże na jakiś (krótki) czas.

Co do wibracji na napędzie to:

a. Stary łańcuch rozciągnął się i "zjada" w tej chwili kasetę lub

b. Jeśli jest nowy to potrzebuje 100-200km by się ułożyć :D

Napisano (edytowane)

@@drjanitor

Skrzypi zapewne jarzmo sztycy, odtłuść nasmaruj jarzmo i pręty siodła i spróbuj skręcić całość tak mocno jak to możliwe nie uwalając przy tym gwintu... Pomoże na jakiś (krótki) czas.

Co do wibracji na napędzie to:

a. Stary łańcuch rozciągnął się i "zjada" w tej chwili kasetę lub

b. Jeśli jest nowy to potrzebuje 100-200km by się ułożyć :D

@@BikerLight @@jakac93 Dzięki za odpowiedź. Rower jest nowy, więc będę starał się go bardziej rozjeździć. Co do skrzypienia, w jaki sposób mogę je permanentnie usunąć? Bo chyba da się...?

Edytowane przez drjanitor
Napisano

Ja co prawda mam unibika evolution 2007 ale mi również pojawia sie skrzypienie w okolicy sztycy. W moim przypadku jest to dostający sie pomiedzy sztyce i rure podsiodlowa piasek. Co jakis czas musze wyciagnac ja przeczyscic i znowu ustawić i przykrecic. Możliwe ze spowodowane jest.to tym ze jezdze w kazda pogode. Chociaz wcześniej nie mialem tego problemu ;)

Napisano

@@drjanitor

Prosiłem o zdjęcie bo sądziłem że to kolejny przypadek siodła które "wędruje" na jarzmie. Ale w takim przypadku siodło by było przesunięte skrajnie do przodu, u Ciebie zaś skrajnie do tyłu (skądinąd nie powinno się tak go ustawiać).

Czyli standardowo - jarzmo i pręty siodła trzeba oczyścić i nasmarować cienką warstwą smaru, to samo warto zrobić ze sztycą oraz szybkozamykaczem.

Problem będzie powracał a jak często to już kwestia terenu jaki się pokonuje i ilości syfku który będzie się osadzał na sztycy i jarzmie ;)

Napisano

Wracając do korby 2013. U mnie cały czas coś skrzypi, co prawda jedynie pod dużym naporem...Nie wiem już sam czy to korba czy pedały. Tylko z lewej strony....Jakieś rozwiązania?

To teraz u mnie skrzypi, też z lewej strony - z tą tylko różnicą, że skrzypi jedynie pod lekkim naciskiem na pedał.

Zaczęło się po przejażdżce po zapiaszczonej ścieżce i kilku kałużach :E

Irytują mnie takie rzeczy... !!!

Napisano

He, w przeciągu pierwszego miesiąca HG40 zassał mi się dwukrotnie fundując szramę na widłach do gołego alu. W warunkach domowych chyba tylko lakier do paznokci wchodzi w grę, za ładnie to jednakowoż nie będzie wyglądać.

Napisano

Witam, właśnie zdecydowałem się na ten rower ale mam cały czas problem z dobraniem rozmiaru ;/

Wzrostu mam~187 i 83/84 od podłoża do kroku i to właściwie z tego co przeczytałem jest tak na granicy 19' a 21' ..

Co byście mi doradzili ?

Napisano

Witam, właśnie zdecydowałem się na ten rower ale mam cały czas problem z dobraniem rozmiaru ;/

Wzrostu mam~187 i 83/84 od podłoża do kroku i to właściwie z tego co przeczytałem jest tak na granicy 19' a 21' ..

Co byście mi doradzili ?

Śmiało 21"
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...