copone Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Ja mam taki problem że to siodełko nie dość że jest niewygodne to mam wrażenie że jest odchylone w tył i z niego zjeżdżam daj fotkę jak to wygląda Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma83 Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jutro zrobię to wrzucę, chyba że jakoś rozwiąże ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) @@ma83, musisz odkręcić śrubę imbusową przy jarzmie. Po jej odkręceniu masz możliwość regulacji położenia siodełka w poziomie a także kąt jego nachylenia. tutaj masz fiilmik https://www.youtube.com/watch?v=0JTxX1mwUH0 Edytowane 12 Maja 2014 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Pozwolę sobie podrzucić małą ciekawostkę - UCI od 2012 roku nakazuje by kąt nachylenia siodła nie był większy lub mniejszy niż 3°. Ktoś startuje w zawodach? Jeśli nie to można tę informację kompletnie zignorować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ma83 Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 To muszę jutro sprawdzić bo wydawało mi się że mogę tylko w poziomie przesuwać a kątów nachylenia już nie. Wyszło moje doświadczenie Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolki87 Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Widzę że wielbicieli Kandsa Maestro przybywa:P Ja też już mam około 260 km za sobą. Kiedyś wspominałem o małej niedogodności związanej z moim rowerem. Mianowicie na większych przełożeniach, na "wolnych obrotach" czyli już po rozpędzeniu odczuwam lekkie wibracje pochodzące od przedniego napędu (korby). Myślałem że to przejdzie ale niestety dalej występuje. Moje pytanie do nowych posiadaczy : czy ktoś z was coś podobnego zauważył w swoich maszynach? Dużo osób pisało o tym że łańcuch powinien się dopasować do reszty napędu ale myślę że to już powinno ustępować po przejechaniu 260km. Zauważyłem też że korba nie jest idealnie prosta i po nacisku trochę się odgina (jakieś 2-3 mm) względem przerzutki. Reklamować czy ta korba tak po prostu ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakac93 Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Suporty na kwadrat nie są zbyt sztywne. Taki ich urok, że troszkę się uginają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 @smolki87 w czasie jazdy widzisz, że blat faluje? Czy po prostu jak staniesz na pedał to się korba ugina? Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smolki87 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 w czasie jazdy widać po przedniej przerzutce że lekko faluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauricius Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Mam tak samo ale nie pprzeszksdzs mi to. Rzadko mecze na 3x8. Co do krzywej korbu, pokrec korba do tylu na postoju to zobaczysz czy jest prosta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtas82 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Właśnie szukam błotników, najlepiej chyba plastikowych.Może ktoś coś polecić do naszego roweru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauricius Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Pytanie z innej beczki. Podłuższej jezdzie lasami napier%%la mi odcinek ledzwiowy. Dodam ze opony mam terenowe 29". Tez tak macie? Zdecydowalem sie na zakup amortyzowanej sztycy tylko cena takich z pentagrafem mnie przerasta (250) czy wato Spiewok pchac w sprezynowy ewentualnie z elastomerem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Amortyzowana sztyca z niskiej półki to słaby pomysł i tak nie spełni swojego zadania. Jak masz szerokie balony to spróbuj obniżyć ciśnienie do minimalnego zalecanego przez producenta, komfort jazdy w terenie poprawi się, podobnie trakcja. Bóle pleców miewałem i sporadycznie mam nadal jeśli zaniedbam rozgrzewkę i nie pilnuję się by w początkowej fazie jazdy jechać spokojnie i nie cisnąć. Oprócz tego staram się rozciągać przed i po jeździe, to pomaga. Choć potrzeba trochę czasu i systematyczności by rozciągania przyniosły rezultat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Właśnie szukam błotników, najlepiej chyba plastikowych.Może ktoś coś polecić do naszego roweru? Używam Zefal Trail. Bez rewelacji, ale na moje potrzeby wystarczają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauricius Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Dzieki, tak myslalem ze za bardzo to biore na wariata ... rozgrzewka to jednak podstawa ale sztyce i tak wymienie - chyba bede musial odlozyc na pentagraf... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 @@BikerLight, kurna, pierwszy człek, który wspomniał o tak oczywistej rzeczy jak rozciąganie (przede wszystkim po) i rozgrzewce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Thx No tak oczywista rzecz to w sumie nie jest, wiadomo myślimy rower mówimy "wolność i swoboda". Czasami owa swoboda kończy się bólami pleców czy kolan i chcąc nie chcąc trza się trochę "sprofesjonalizować" Przynajmniej jak ktoś chce pojeździć trochę ambitniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 wy z tym rozgrzewaniem sie na serio ? nigdy tego nie robilem, wychodzac z zalozenia, ze skoro jazde uprawiam codziennie to tego nie potrzebuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) rozgrzewka jest ważna, jesli chcesz na rowerze sobie przypierdzielić za przeproszeniem jesli używasz roweru do tzw. commutingu (choć znam takich, którzy i tutaj się nie oszczędzają) to rozgrzewką nie ma sensu sobie dupy zawracać Edytowane 13 Maja 2014 przez Piehursson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mauricius Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 No właśnie ja siebie i roweru nie oszczedzalem a teraz zamiast się cieszyc rowerem to zastrzyki z ketanolu przyjmuję. W życiu bym nie pomyślał że jazdą na rowerze można sie tak załatwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 wszystkim się można załatwić. ludzie się śmieją gdy im mówię, że nawet łażąc z kijkami można sobie kuku zrobić, a można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 wydlubac oko ? pohva. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 historia i takie przypadki zna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Kurczę myślałem, że z tym nordic walking to żart ale znalazłem to Podpieranie się kijkami podczas marszu odciąża staw kolanowy, biodrowy i skokowy, co sprawia, że miłośnicy tej dyscypliny rzadziej cierpią na kontuzje tych partii ciała. Jednak kijki mogą być przyczyną innych dolegliwości: na kontuzje narażony jest w tym wypadku staw barkowy, który przy nieodpowiednim użyciu kijków często ulega przeciążeniom. Rzadziej, ale także zdarzają się urazy nadgarstka i łokcia. Niebezpieczeństwo pojawia się często na zawodach, kiedy zawodnik idący za nami nadepnie nam na kijek. Amatorzy nordic walking są również narażeni na kontuzje stóp. Nieumiejętne postawienie kijka tuż przed stopą może skutkować złamaniami palców lub kości śródstopia. Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 odkąd zacząłem robić rozgrzewkę rozciąganie i rozjazd, to ostra jazda mniej mnie męczy, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi