Iwan89 Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 naprawdę przed zakupem roweru hamuje cie 50 pln? Szczerze, hamuje mnie raczej problem z przezimowaniem roweru nad którym aktualnie pracuje. Także jeśli miałbym dodatkowo zaoszczędzić to czemu nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapidRacing Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Trochę czasu minęło od mojego ostatniego posta, więc czas podzielić się wstępnymi wrażeniami z perspektywy kierowcy Maestro. Pomimo, że aura sprzyja rowerowym eskapadom ciągły brak czasu spowodował, że nawinąłem na koła tylko 30km (jeden wyjazd). Ale zacznijmy od początku. Niestety rama 21' nie do końca mi przypasowała, a jako, że nie chciałem się zmuszać i czuć dyskomfort wymieniłem rowerek na 19' (serdeczne pozdrowienia dla Pana Grzegorza ) Zmiana zdecydowanie na + ! Jedynym minusem jest kolor, gdzie w przypadku ramy 19' nie występuję w białym kolorze. Nooo, ale kolorem się nie jeździ. 30 kilometrów to za mało, żeby coś więcej powiedzieć. Rower naprawdę fajnie zasuwa, przerzutki chodzą elegancko, hamulce też ok (miłe odczucie po przesiadce z hamulca nożnego w układzie korbowym). Plecy mnie nie bolą, 4 litery również (zmienione siodełko na Kellys). Póki co jestem zadowolony z zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iwan89 Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Te standardowe pedały w tym rowerze są coś warte czy od razu wymieniać? Jeśli wymieniać, to co polecacie w ich miejsce? Edytowane 27 Października 2013 przez Iwan89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 wymien. ja mam platformy, dobrze buty na nich leza a jednoczesnie nie nisza podeszwy. mam takie cóś: http://allegro.pl/pedaly-platformowe-alu-vp-568-czarne-promocja-i3634231883.html. pochwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iwan89 Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ja na poprzednim rowerze mam właśnie platformy i bardzo sobie chwalę, bo świetnie nogi trzymają. Masz może zdjęcie swojego roweru z tymi pedałami? bo mam jedynie wątpliwości czy wizualnie będzie to dobrze wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 w garazu. jeden rower na tych platformach a drugi na zwyklych aluminiowych- te 2 nie chca pasc, a na ich miejsce juz czekaja wellgo m111. obie wersje sa ok, choc platformy wydaja sie wygodniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomas124 Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 ja jeszcze dodam że jak ktoś ma ramę 21 i czuje ze się męczy może pokusić się o regulację siodełka w poziomie do przodu oczywiście .większość siodełek z pewnością ma taki zakres regulacji .w moim przypadku to pomogło . fajne te platformówki a ja cały czas na tych standardowych jezdziłem na wiosnę się pokusze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iwan89 Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Ma ktoś może ten rowerek z platformami i dysponuje zdjęciem które mógłby wrzucić? Bardzo ciekawi mnie efekt wizualny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Panowie jaki rozmiar klucza potrzebny jest do dokręcenia korby? Okazało się, ze w skrzynce narzedziowej brak takowego i muszę dziś podskoczyć do jakiejś catroramy czy innego praktikera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 @ Imbus 8mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 wydaje się, że moje przypuszczenia, w których utwierdził mnie @@krism4a1, się potwierdziły. Trza było lekko dociągnąć śrubę mocowania korby po stronie zębatek. Wydaje się, że skrzypienie ustało chociaż pewności nie mam, bo od wczoraj wicher tak pizga, że podczas jazdy nawet własnych myśli nie słyszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 to ty na rowerze , w trakcie jazdy, myslisz ? niebezpieczenstwo to jest duze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 znacznie większym niebezpieczeństwem jest bezmyślna jazda, nie uważasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 uwazasz, uwazasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iwan89 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Zakupiłem Maestro. Wszystko ok, tylko jedna rzecz mnie niepokoi i przeszkadza. Otóż nie znalazłem jeszcze reguły, ale czasem podczas szybszej jazdy, zdaje się na wyższych zębatkach z przodu odczuwam jakieś niepokojące drgania z suportu lub pedałów. Drgania są takie minimalne i przypominają ocieranie się o siebie małych trybików w dużym tempie. Czy coś jest nie tak z suportem/korbą/pedałami, czy to kwestia dotarcia się? czy też to normalne, bo dotąd korzystałem z korby z zwykłym suportem z wymiennymi łożyskami i tak nie miałem. Edytowane 30 Października 2013 przez Iwan89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 wydaje się, że moje przypuszczenia, w których utwierdził mnie @krism4a1, się potwierdziły. Trza było lekko dociągnąć śrubę mocowania korby po stronie zębatek. Wydaje się, że skrzypienie ustało chociaż pewności nie mam, bo od wczoraj wicher tak pizga, że podczas jazdy nawet własnych myśli nie słyszę Shimano w swej wszechmądrości zaleca sprawdzenie dokręcenia korb co 100km. W moim egzemplarzu po takim dystansie mogę dokręcić lewe ramię o ok. 1/8 obrotu, strona napędowa wykręca się w tempie o wiele wolniejszym. @@Iwan89 Najprawdopodobniej jest to kwestia łańcucha, pozwól mu się ułożyć. Jeśli problem nie minie po ok. 200km możesz zacząć się martwić. Sprawdź też czy śruba B w tylnej przerzutce nie jest za bardzo wykręcona, tzn. czy zębatki nie są za blisko kółeczka prowadzącego przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iwan89 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Shimano w swej wszechmądrości zaleca sprawdzenie dokręcenia korb co 100km. W moim egzemplarzu po takim dystansie mogę dokręcić lewe ramię o ok. 1/8 obrotu, strona napędowa wykręca się w tempie o wiele wolniejszym. @@Iwan89 Najprawdopodobniej jest to kwestia łańcucha, pozwól mu się ułożyć. Jeśli problem nie minie po ok. 200km możesz zacząć się martwić. Sprawdź też czy śruba B w tylnej przerzutce nie jest za bardzo wykręcona, tzn. czy zębatki nie są za blisko kółeczka prowadzącego przerzutki. Obróciłem rower i poeksperymentowałem. Jednak te wibracje pojawiają się w momencie gdy łańcuch jest na najmniejszej zębatce z tyłu i nie ma to związku z przodem. Tak jak mówisz jest to kwestia układania się łańcucha na zębatce. Efekt ten potęguje się wraz z każdą mniejszą zębatką. Jest to kwestia wyrobienia się łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mizuu Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Miałem takie drgania w korbie zaraz po kupnie kandsa, na biegach 3x7 i 3x8(szczególnie odczuwalne w spd). Teraz po ponad 1000km na 2 łańcuchach już ich nie odczuwam, tak więc najprawdopodobniej jest to kwestia dopasowania/wyrobienia łańcucha z innymi elementami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 @@Iwan89 Jeśli rower jest nowy to jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna. Pozostałe to: krzywy hak lub wózek przerzutki tylnej, zużyta tylna piasta... i wiele innych których nie ma sensu w sumie wymieniać skoro rower jest nowy Wszystko to objawia się wibracjami na pedałach. A propos samych pedałów to oczywiście nie zaszkodzi je dokręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iwan89 Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Poprzedni problem powoli przechodzi. Mam jednak następne pytanie bo po ciemku jechałem i wyskoczyłem z dość wysokiego krawężnika na zablokowanym amorze. Potem sprawdzałem i amor na blokadzie się tak minimalnie ugina(1 cm), oczywiście po wyłączeniu blokady ugina się dużo bardziej, jednak miałem wrażenie, że wcześniej nie uginał się wcale. Jak z tym jest u was? chyba go nie uszkodziłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 30 Października 2013 Udostępnij Napisano 30 Października 2013 na blokadzie amor będzie się minimalnie uginał - to normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mistic92 Napisano 10 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Witam Swoją sztukę mam już ponad 3 miesiące i jeżdżę nim wszędzie zamiast MPK Póki co miałem tylko problemy z nóżką, coś się poluzowało i się sama chowała, teraz jest powiedzmy, że na stałe przymocowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 15 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) k te wibracje pojawiają się w momencie gdy łańcuch jest na najmniejszej zębatce z tyłu ostatnia zębatka jest nieco inna od reszty Edytowane 15 Listopada 2013 przez dovectra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 15 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Swoją drogą zastanawia mnie.. czy zawsze najmniejsza zębatka wprowadza wyczuwalne wibracje? Kiedyś myślałem, że to wina lichego wolnobiegu, ale obecnie mam dość wysokiej jakości kasetę na nowej osi i jest identycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 15 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 łańcuch o ramę nie trze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi