Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Platforma SPV

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Jest mniej czuły, ponieważ "inteligentna" blokada potrzebuję trochę czasu zanim zadziała. Generalnie to w zależności od Ciebie (od napompowania) będzie się blokować lub odblokowywać po najechaniu na przeszkodę. Jeździłem krótko na Manitou R7 z SPV i nie przekonało mnie to.

• Mod Team

Oczywiście, że będzie działać 100x lepiej od XCR. Platformę możesz wyłączyć, tylko to traci absolutnie sens posiadanie amortyzatora z blokadą, a pompowanie go tak żeby jej nie było :)

Podaj może konkretnie co ci chodzi po głowie. Widzę, ze chyba chcesz kupić, znalazłeś okazję ale nie chcesz się nią podzielić żeby Ci nikt z przed nosa jej nie sprzątnął :) Co tam wypatrzyłeś jakiegoś Manitou R7 Platinum który ma tłumik spv? Jeśli tak to pamiętaj że te amortyzatory są z 2007 roku i wcześniej. To już spory wiek. No ale nie ma co wróżyć z fusów, powiedz o co konkretnie chodzi.

Znalazlem amortyzator jeszcze starszy, skareb spv. Potrzebowalem amortyzator z piwotami bo moj xcr wyzional ducha, a przejscie na tarcze nie bylo oplacalne. Amorek za to praktycznie nowy, przejechane ma doslownie kilka set km. Postanowilem go kupic bo nie mam bardzo wysokich wymagan jak niektorzy na forum :).

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Mógł by mi ktoś powiedzieć jeszcze jakim ciśnieniem powinno się napompować tą komorę SPV, bo lewa wiadomo sag musi wynosić 1.5-2 cm. Jest jakaś zależność że np w lewej 60 psi to w prawej komorze 70 psi? Czy może każdy pompuje jak lubi ale są jakieś graniczne wartości których nie wolno przekraczać? Szukam instrukcji obsługi na internecie ale nie mogę znaleźć. 

• Mod Team

Instrukcja str. 14 (po angielsku) http://www.manitoumtb.com/assets/Service%20Manuals/2005%20Manitou%20Fork%20Service%20Manual.pdf

Z tego wynika, że im więcej pompujesz tym zawór potrzebuje większego uderzenia żeby się odblokował, dzięki czemu zapobiega to bujaniu amortyzatora i stratom energii podczas pedałowania. Im mniej powietrza tym działa lepiej na mniejsze nierówności. Wartością graniczną ciśnienia jest 30 PSI jest to wartość minimalna.

Tak, masz rację musisz wyjść z pompką do lasu pojeździć i eksperymentalnie dobrać wartość ciśnienia.

P.S Bardzo ważne, najpierw pompujesz amortyzator i ustawiasz poprawny SAG, dopiero później zabierasz się za ustawianie SPV.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...