Skocz do zawartości

[rama] Pęknięta rama a gwarancja-Kross Hexagon X6 2012

Bady

Rekomendowane odpowiedzi

No więc nie chce mi się pisać tego dosłownie co producent, ale generaleni rama nie uznana ponieważ sztyca była za długa i nie była przystosowana do tego roweru dłuższa sztyca :)

jutro rama jedzie do spawacza a w między czasie będę szukać jakieś większej ramy MTB na allegro i forach

No więc nie chce mi się pisać tego dosłownie co producent, ale generaleni rama nie uznana ponieważ sztyca była za długa i nie była przystosowana do tego roweru dłuższa sztyca :)

jutro rama jedzie do spawacza a w między czasie będę szukać jakieś większej ramy MTB na allegro i forach

Dzieki za informacje, to przynajmniej wiem na czym stoje.

@@Bady, Piszą głupoty, jak dłuższa sztyca może spowodować takie uszkodzenie. Za krótka - oczywiście że tak. Zgłoś reklamację ponownie.

Tak jak teraz robiłem przez sklep czy normalnie do producenta?

PS. człowiek który stał ze mną jak odbierałem rower w okolicy polecił mi dobrego spawacza. Wczoraj spawacz powiedział że się tego podejmie tylko nie z miejsca, a że i tak musiałem okablowanie z niego zdjąć żeby się nie potopiło to wysłałem dzisiaj ojca z ramą.

Tak jak teraz robiłem przez sklep czy normalnie do producenta?

PS. człowiek który stał ze mną jak odbierałem rower w okolicy polecił mi dobrego spawacza. Wczoraj spawacz powiedział że się tego podejmie tylko nie z miejsca, a że i tak musiałem okablowanie z niego zdjąć żeby się nie potopiło to wysłałem dzisiaj ojca z ramą.

Ja mam co prawda orginalna sztyce, tylko podejrzewam ze tez mi odrzuca reklamacje. Gdzies wyczytalem jakas informacje co prawda z 2009 roku, ze kolesiowi odpisali iz wina byla za malo wsadzona sztyca, mimo tego ze koles jak twierdzil mial prawildowo wlozona. Przy tego typu uszkodzeniu ciezko co kolwiek udowodnic :(

Ja mam co prawda orginalna sztyce, tylko podejrzewam ze tez mi odrzuca reklamacje. Gdzies wyczytalem jakas informacje co prawda z 2009 roku, ze kolesiowi odpisali iz wina byla za malo wsadzona sztyca, mimo tego ze koles jak twierdzil mial prawildowo wlozona. Przy tego typu uszkodzeniu ciezko co kolwiek udowodnic :(

Po prostu kross wie że robi gówno ale mimo wszytko broni się tego mimo wszystko. Jeśli nie poprawi konstrukcji rowerów i dalej będzie taka sytuacja to nie wróżę tej firmie wielkich sukcesów.

A jak jest z rowerami krossa z wyższej półki ? też podobne problemy ?

A skąd mogłem wiedzieć że nie oryginalna sztyca będzie powodem nie przyznania reklamacji ?

Zresztą teraz nie ma co gadać co by było gdyby.

Krótka piłka jechać i zaspawać czy bawić się samemu z producentem?

@@Bady, Możesz się pochwalić gdzie spawałeś? Wrzucisz zdjęcie?

Uznałem że na razie się za to nie biorę jeszcze i napiszę sam do producenta. Mówiłem że mam kogoś ale pogadałem ze znajomymi że to musi być ktoś kto się zna na spawaniu ram a nie heniek co w stodole będzie spawał. więc na razie się wstrzymuje czekam co mi teraz producent napiszę.

PS. jeśli kogoś interesuje co piszę producent to w dzień zrobię zdjęcie i wrzucę bo nie chce mi się pisać :)

Piszą głupoty, jak dłuższa sztyca może spowodować takie uszkodzenie. Za krótka - oczywiście że tak.

No zupełnie teoretycznie, długa sztyca może szkodzić. W przypadku kiedy masz za małą ramkę i wrzucisz długą sztycę a na dodatek wysuniesz ją do znacznika to na chłopski rozum siła działająca na ramę będzie większa niż w przypadku fabrycznej (krótkiej) sztycy wysuniętej do znacznika.

Coś czuję, autor tematu do tej pory nie wie jaką srednicę sztycy powinien kupić. Bo przecież długa sztyca nie powinna powodowac pęknięć. Potwierdza się moja teoria, że Kross produkuje rowery dla specyficznego klienta i doskonale wie co robi. I zarabia na tym kokosy. Nic sie nie zmianiło od czasów kiedy ich rowey stały w marktach, no może poza malowaniem ram.  

Uznałem że na razie się za to nie biorę jeszcze i napiszę sam do producenta. Mówiłem że mam kogoś ale pogadałem ze znajomymi że to musi być ktoś kto się zna na spawaniu ram a nie heniek co w stodole będzie spawał. więc na razie się wstrzymuje czekam co mi teraz producent napiszę.

PS. jeśli kogoś interesuje co piszę producent to w dzień zrobię zdjęcie i wrzucę bo nie chce mi się pisać :)

Mnie interesuje :) Mozesz wrzucic.

• Mod Team

Chyba was trochę ponosi w tych osądach. W takim razie ja się pytam; dla kogo są robione sztyce 400mm, skoro "niszczą ramy"? Ja jakoś wcześniej nie słyszałem o tym żeby taka sztyca była przyczyną pęknięcia komina sztycy, najczęściej jest takie pęknięcie spowodowane jak się za bardzo sztycę wyciągnie.

Jak dla mnie ewidentnie wina kiepskiej jakości ramy i nie ma co tu dyskutować. @Bady, trzeba było w korespondencji mailowej podesłać "specom" z Krossa ten temat, może by trochę zmiękli.

Jeżeli rama jest dobrana właściwie do wzrostu, to wysunięcie nowej dłuższej sztycy poza ogranicznik starej jest mało prawdopodobne. Chyba że ktoś na kolację nawcinał się metanabolu i przez noc urósł z 15cm... Ja bym się odwołał od tej decyzji, to raz. Po drugie bezpośrednio do producenta, to dwa. Dokładnie opisać własne gabaryty i gabaryty roweru, to trzy.

Jeżeli rama jest dobrana właściwie do wzrostu, to wysunięcie nowej dłuższej sztycy poza ogranicznik starej jest mało prawdopodobne. Chyba że ktoś na kolację nawcinał się metanabolu i przez noc urósł z 15cm... Ja bym się odwołał od tej decyzji, to raz. Po drugie bezpośrednio do producenta, to dwa. Dokładnie opisać własne gabaryty i gabaryty roweru, to trzy.

No rower był lekko na mnie przy mały ale nie czułem się z tym źle. Wiadomość do krossa wysłałem w tygodniu jak tylko @mklos1 podesłałeś mi na PW link do krosa i na razie milczą

@Bady, trzeba było w korespondencji mailowej podesłać "specom" z Krossa ten temat, może by trochę zmiękli.

do samego tematu nie podesłałem ale napisałem im że w internecie można znaleźć kilka skarg na temat "ich super-ram" i oni o tym doskonale powinni wiedzieć bo widziałem że nawet im ktoś na FB wrzucił zdjęcia pękniętej ramy

do samego tematu nie podesłałem ale napisałem im że w internecie można znaleźć kilka skarg na temat "ich super-ram"

Używanie tego typu "podjazdówek" w oficjalnej korespondencji tylko dyskredytuje osobę zgłaszającą problem/żądanie. Język powinien być jak najbardziej oficjalny, bez kolokwializmów, tak jakby się czytało rasowego biurokratę. W przeciwnym wypadku osoba czytająca takie zgłoszenie odniesie wrażenie, że ma do czynienia z nastolatkiem, który ma muchy w nosie lub pieniaczem nie znającym się zupełnie na rzeczy - i mogą to wykorzystać przygotowują taką, a nie inną odpowiedź.

Czasami niektórych trzeba zwyczajnie opie...przyć, żeby cokolwiek zrobili. Nie wiem, jak tu wygląda sprawa, czy autor jeździł na zbyt wyciągniętej sztycy, czy to wada fabryczna, ale miałem do czynienia z serwisem Krossa i dziękuję bardzo. Takiej ignorancji i żałosnego podejścia do klienta nigdy więcej nie spotkałem.

Fizyka - siła razy ramię, tego się nie oszuka gdybaniem, że "przecież długa sztyca". Przypomnę, ze pół milleniumtemu było "bo przecież słońce wokół ziemi". Są mity które po prostu muszą zostać obalone. Jeżeli dłuższa sztyca podda się ciężarowi efekt będzie taki jak by to krótka sztyca o tym samym wysunięciu się mu poddała. Różnica polega na tym, że krótka sztyca może powodować pękanie ramy bez wyginania samej siebie. Linia bezpieczeńswa jest obliczana. Producent ramy też oblicza konstrukcję roweru doberając tak a nie inaczej długość sztycy.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team

Producent ramy też oblicza konstrukcję roweru doberając tak a nie inaczej długość sztycy.

Dobra rama powinna "obsłużyć" popularne długości sztyc, a w przypadku MTB sa to 350mm i 400mm. Sztyce 400mm po coś są produkowane przecież. Bikerzy lubiący poszaleć w trudnym terenie często kupują rower z ramą o rozmiar mniejszą z tego powodu ze jest krótsza, a co za tym idzie, zwrotniejsza. Nie obejdzie się wtedy bez dłuższej sztycy. Jako że sztyca 400mm jest standardem dobra rama na pewno nie pęknie jak się taką sztyce zamontuje. No właśnie, dobra rama...

@@Tofi, zadam Ci pytanie. Załóżmy że masz sztycę 300mm i wysuniętą na powiedzmy 100mm, to czy po kupieniu nowej sztycy 400mm wyciągasz ją na długość 200m, gdyż jest dłuższa od poprzedniej o 10cm? Generalnie jak ktoś jeździł na jakiejś sztycy i było mu dobrze, a rama była odpowiednio dobrana do wzrostu, to nowa sztyca mogłaby sięgać nawet suportu i takie uszkodzenie nie miałoby prawa zaistnieć z tytułu za długiej sztycy... Ewidentna wada materiałowa, bez dwóch zdań. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...