Skocz do zawartości

[opony] Wysuwanie od strony wentyla

mfsn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy pomóżcie,

Mam,
obręcz ztr alpine 26
dętka maxxis welter weight 26x1.90/2.125 presta
opona schwalbe rocket ron performance 2.1
Wszystko jest nowe, 0 km.

Problem w tym, że opona nierówno się układa w obręczy od strony wentyla i tylko tam.

Czy to się ułoży podczas jazdy czy coś źle zrobiłem?

Zrobiłem fotkę:
http://imageshack.us/f/24/20130609133127.jpg/

Napisano

Przy zakładaniu opony proponuje jej brzegi przetrzeć wodą z płynem do mycia naczyń będzie łatwiej się układać i równomiernie.  Druga rzecz nie dokręcaj tej śrubki na zaworze dętki przed założeniem opony i napompowaniu. Jak dokręcisz do końca przed założeniem opony zrobi się tam bardzo mało miejsca na oponę i takie rzeczy mogą się dziać. 

Napisano

Opona jeszcze widocznie nie "usiadła" jak powinna. Woda z mydłem i pompuj dętkę aż opona "wskoczy". Zazwyczaj 5 barów wystarcza, potem spuszczasz ciśnienie do roboczego.

• Mod Team
Napisano

Można jak wyżej. Albo spuść powietrze całkiem. Dobrze osadź cześć opony przy wentylu, tak aby naszła na swoje miejsce i pompuj po trochę okładając ją poprawnie jak sie sama nie ułoży, zwijanym trzeba troszkę pomagać.

Napisano

Kolega w ogóle nie może ułożyć opony, bo nie ma tam miejsca. Odkręć tą nakrętkę metalową na wentylu. Zakręć ją dopiero po delikatnym napompowaniu. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Akcja z oponą zakończyła się sukcesem :thumbsup:
Szary pasek wysunął się na całości dopiero po podłączeniu większej pompki. Ja próbowałem nadymać małą ręczną pompką i dlatego opona nie chciała wszędzie wyskoczyć.
Dzięki za pomoc :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...