side Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 Z przyczyn zdrowotnych muszę odpuścić bieganie po lesie i przerzucić się na rower. Szukam roweru do leśnych DRÓG, nie ścieżek. Żadnych skoków, hopów. Żadnego ścigania. Rower do rekreacyjnej, czyli nie sportowej jazdy po leśnych drogach: kamienie, szutr, czasem nawet cegłówki do utwardzania, błoto. No standard polskich lasów. Mam 182 cm wzrostu, ważę 73 kg, mam 29 lat i nie za dużo kasy. 1500 złotych to mój limit. Limit, czyli odpada „dołóż pięć stówek i masz super rower”. Nie, żebym nie chciał, ale po prostu nie mam:) I teraz najważniejsze: MTB czy Cross? W tej chwili jeżdżę na rowerze o kołach 28’ i się przyzwyczaiłem, że jak się depnie i rozbuja, to sunie na asfalcie. Jednak coraz więcej aut na drogach i spadam do lasu. I tutaj zagwozdka: mtb czy cross na jakichś bardziej terenowych kołach? Nie znam się na rowerach, ale gram na gitarze elektrycznej i zauważyłem pewną analogię. W gitarze najważniejsze jest drewno, resztę (mostek, klucze, przystawki, struny etc.) można z czasem wymienić. Podobnie z rowerem – sercem jest rama, resztę można wymienić. Drodzy forumowicze, co polecacie do powyższego? Jaki rower do 1500 zł na leśne drogi z sercem?
Fenthin Napisano 8 Czerwca 2013 Napisano 8 Czerwca 2013 Tu zdecydowanie cross. Ja się na gitarach nie znam, natomiast o ile prawdą jest, że rama-zawieszenie-koła to kręgosłup roweru, o tyle za 1500zł nie kupisz żadnej świetnej ramy i zdecydowanie lepiej postawić na produkty "tańszych" marek. Technologicznie rama będzie stała na tym samym poziomie, a kupując rower mniej znanej firmy płacisz "tylko" za osprzęt. Kupując rower bardziej znanego producenta musisz wliczyć w koszta jeszcze znaczek.
side Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Napisano 9 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedź. Fajne jest to forum:) Ja rozumiem, że możesz nie znać się na gitarach. Chodziło mi tylko o analogię. Nie chcę płacić za napis. Ale nie wiem, który rower wybrać do tych 1500 złotych. Piszesz, że cross. Okej. Wierzę ci. Tak więc szukam crossa. Tylko jakiego? Jakbyś zapytał mnie, jaką najlepszą gitarę do 1500 zł bym kupił, to bym ci bez wahania odpowiedział, bo siedzę w temacie i znam najlepszy stosunek/jakość i nie tylko patrząc na osprzęt. Jeśli cross, to przychodzi mi do głowy tylko Kands Maestro. Ale chociaż od niedawna czytam forum, to są osoby które piszą, żeby ślepo nie kupować Kandsa. Że inne maja lepszą geometrię, a tutaj tylko osprzęt jest bardzo dobry w stosunku do ceny etc. I nie wiem. Ale napisałeś cross. Okej. Cross na leśne drogi. Czy jest coś lepszego niż Kands Maestro? Jak tak, to proszę serdecznie napisać, a kupię i nie będę zawracał głowy:) Edit Żeby nie było, że sam nic nie szukam: Kands Maestro Unibike Flash (tutaj plus za regulację mostka)
sqr Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 Nie w tej cenie z nowych rowerów nie znajdziesz raczej nic lepszego. Możesz wybierać ewentualnie między Knadsem maestro albo Lazaro integralem ( z tym że trzeba byłoby napisać sprzedawcy o tym że chcesz z amortyzatorem NVX). Do tego że w sumie limit nie jest przekroczony, to dokup jakieś fajne zapięcie. Wystarczy jakiś u-lock kryptonite. No i pewnie czekałaby cię zmiana siodełka bo z oryginalnego mało kto jest zadowolony. A więc rower 1150(lazaro)/1300(kands) zapięcie (100) i siodło(50). Razem za 1300/1450zł masz całkiem niezły rower. Pozdrawiam
side Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Napisano 9 Czerwca 2013 Dziękuję chłopy za porady, które mi pomogły. Po plusiku. Edit Dopytam tylko, jak rozwiązać kwestię regulacji kierownicy, którą ma Unibike Flash, a nie ma Maestro. Dla mnie jest to świetne rozwiązanie, zwłaszcza że kupuje przez internet i w takim Unibike sobie ustawię bardziej pod siebie, a Maestro albo przypasuje, albo nie i nic z tym nie zrobię.
mklos1 Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 Jeżeli masz już rower 28" i możesz sobie pozwolić na trzymanie dwóch rowerów, to ja bym na Twoim miejscu wziął MTB. Kands Energy 1300 będzie w tym budżecie najlepszym sprzętem co można mieć. MTB będzie jednak lepiej prowadził się w lesie, mimo że crossem też dasz radę. Cross w lesie cię ograniczy, jeżeli nagle zachce ci się agresywniejszej jazdy. Ja tak zrobiłem. Mam rower trekingowy i MTB. I to jest bardzo dobre połączenie, bo rowery się uzupełniają. Co do kasków jest duży opasły wątek na ten temat. Poszukaj.
side Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Napisano 9 Czerwca 2013 Mój obecny rower 28' jest dla mnie bardzo niewygodny, jakby za duży. Leżę na nim. Pod wieczór wrzucę foty, to sami ocenicie. Może jest jakiś sposób, żeby zrobić go wygodniejszym i wtedy do lasu mtb. Dlatego we wcześniejszym poście napisałem o możliwości regulacji w Unibike Flash. Po to, żeby wyeliminować ew. leżenie na Maestro, bo w dwóch rowerach bym już nie zniósł. W jednym też zresztą nie znoszę, stąd temat o zakupie nowego. Lincz do Unibike http://www.unibike.pl/flashgts.html
mklos1 Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 Rowerem 26" dużo lepiej manewruje się na wąskich ścieżkach. Moim zdaniem nie ma sensu przerabiać obecnego do jazdy w lesie. Jeżeli mówisz, że na nim leżysz, to prawdopodobnie dużo nie da się zrobić, bo być może rama jest za duża i koniec.
Fenthin Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 @mklos1 Dziwi mnie, po lekturze Twojego bloga i wpisie w którym poruszyłes m.in. mityczną uniwersalność roweru górskiego, że akurat Ty doradzasz rower MTB komuś, kto go zwyczajnie nie potrzebuje. Rowery crossowe są wręcz stworzone do jazdy po leśnych duktach. A nikt tu o wąskich ścieżkach nie wspominał.
mklos1 Napisano 9 Czerwca 2013 Napisano 9 Czerwca 2013 Gdyby kolega Wątkotwórca miał jedyny rower, to jak najbardziej cross/trekking byłby jedynym rozsądnym wyborem. Mając już jeden rower, kupowanie drugiego o zbliżonym zastosowaniu wydaje mi się pozbawione sensu. Tak zrobiłem ja. Treking + MTB XC. W sumie nie wiadomo czym kolega dysponuje, może to w ogóle do jazdy się nie nadaje, zatem wtedy można powrócić do pomysłu roweru crossowego. Na moim blogu głównie chciałem obalić mit jakoby mtb był idealnym rowerem do jeżdżenia po bułki, do pracy i po mieście. Do lasu (leśnej drogi) jest jak najbardziej do rozważenia, szczególnie wersje light (np Hexagony Krossa).
side Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Napisano 10 Czerwca 2013 Już spieszę z wyjaśnieniami, ponieważ mogłem niejasno napisać o co mi chodzi. Mam stary rower 28''. Nie rozglądałbym się za nowym, gdyby nie to, że jest mi na nim niewygodnie w tyłek (pewnie siodełko do wymiany) i w dolną część pleców (dyskomfort po kilku minutach jeżdżenia, po kliku godzinach plecy, ramiona bolą). Nie jest komfortowo i przez to na rowerze jeżdżę tylko 5 minut do pracy i z powrotem. Jednak napisałem w pierwszym poście, że lepiej z przyczyn zdrowotnych, żebym jeździł więcej rowerem, a mniej biegał. Będę jeździć po lesie, ponieważ mam blisko i - najważniejsze - nie ma aut Stąd pytanie o to, czy cross, czy mtb. Przez weekend przemyślałem sprawę dokładniej. Jeśli celuję głównie w las, to jednak może mtb, bo a nuż zechcę skręcić z drogi na ścieżkę. Poza tym w lesie drogi często są utwardzane tłuczniem, nierzadko rozjeżdżane przez maszyny pracujące przy ścince, gałęzie i kamienie też się znajdą. Może jednak wybrać rower na szerszej oponie, bardziej zwrotny? No i przede wszystkim, żeby rower był wygodniejszy.
WaGiant Napisano 10 Czerwca 2013 Napisano 10 Czerwca 2013 Biorąc pod uwagę nawierzchnię po jakiej będziesz jeździł w lesie ja też stawiałbym na ,,górala " ( daję ,, " bo za taką kwotę to będzie raczej rower ATB niż MTB ale to powinno wystarczyć ) . Co do niewygody na starym rowerze to bardzo dziwna sprawa . Siodło pomijam , siodło jest zawsze sprawa indywidualna i czasem trzeba je zmienić . Twoje jest zniszczone i raczej marnej jakości więc tyłek może boleć . Chodzi mi o to leżenie na rowerze i ból kręgosłupa i rąk . Na zdjęciach masz raczej komfortową , wyprostowana pozycję ! Większość ciężaru ciała spoczywa na siodełku ! Na rowerach górskich pozycja jest dużo bardziej pochylona . Może to by Ci odpowiadało ???? Ale wrażenie ,,leżenia " na kierownicy będzie na pewno większe . Moja rada - sprawdź czy podczas jazdy siodło nie odgina się nosem w górę - to bardzo niewygodna pozycja . Siodło powinno być idealnie w poziomie lub minimalnie nosem w dół . Poeksperymentuj z ustawienie kierownicy - góra - dół . Masz gięta kierownicę więc możesz obrócić ja min do przodu albo do tyłu co skróci albo wydłuży pozycję . Na raz rób tylko jedna regulację bo się pogubisz . Nikt Ci nie powie czy nowy rower będzie wygodniejszy , sam musisz znaleźć przyczynę niewygody starego . Czy ten rower ma na pewno koła 28" ?
side Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Napisano 11 Czerwca 2013 Dzięki za rady. Faktycznie, siodełko do wymiany. Ale to stary rower, a ja chcę kupić nowy do lasu. Tan zostawiam na miasto, do pracy (błotniki). Żeby nie było, że tylko piszę, to wczoraj pojechałem do miasta wojewódzkiego (Opole) i pochodziłem po sklepach. Co wiem: 1. Rowery trzeba mierzyć. Na każdym rozmiarze i firmie inaczej mi się siedziało. Podziwiam osoby, które potrafią kupić dobry rower przez neta. 2. Do lasu ATB albo 29er. Ten ostatni bardzo fajny. Jestem przyzwyczajony do większych kół i do tego, że mniej kręcę, a jadę szybciej. 3. Mam max 2000 złotych, ale musi rower być nowy (raty w sklepie). 4. Cenowo widzę Krossa Levela B2, chociaż wygodniej mi się siedziało na 29er z Decathlonu, ale on ma słaby osprzęt. 5. ATB czy 29er? Czy ten drugi, to nie jest przerost formy nad treścią?
rezox Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 W temacie 26" czy 29" zdania są podzielone, zależy co ci bardziej pasuje. Osprzęt level B2 jest strasznie słaby, jesli chcesz 29er do 2000zł to: http://www.unibike.pl/fusion29er.html (sam takiego posiadam) http://allegro.pl/rower-mtb-northtec-cayon-alivio-29-2013-i3286842073.html (praktycznie to samo 100zł taniej) Z 26" może level a3-a2: http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a3 http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a2 z tarczowymi: http://www.unibike.pl/fusiondisc.html
side Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Napisano 11 Czerwca 2013 Na tę chwilę bliżej mi do 29er, ponieważ mam rower na 28-calowych kołach. Mierzyłem wczoraj Krossa Level B2 i trochę mi nie leżał. Miałem wrażenie, może mylne ze względu na brak doświadczenia, że zarówno przy mniejszym, jak i większym rozmiarze (M i L), był za długi, za bardzo musiałem się pochylić. Nie zależy mi aż tak na sportowej pozycji. Przypomnę, że mam 182 cm wzrostu, a kiedy stanę boso przy ścianie ze złączonymi nogami, to wychodzi od krocza 80 cm. Została mi takie typy: Unibike Fusion 29er Northec Cayon 29er Giant Revel 29er 0 (tego moge mieć za 2200 zł) Najgorzej, że nie mogę po prostu ich "dosiąść". Wtedy wybór byłby oczywisty. Zostałby najwygodniejszy Może powinienem założyć wątek w innym dziale?
mklos1 Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 W budżecie okolic 2000 PLN to ja bym jednak decydował się na koło 26". W takiej kwocie trudno znaleźć dobry 29er, a 26" już jest dużo łatwiej. Jeżeli koniecznie chcesz 29er to wspomniany wcześniej Unibike jest do rozważenia.
side Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Napisano 11 Czerwca 2013 Czy sprzedawcy na chwilę obecną zarabiają więcej na 29erach, bo 2 na 3 zachęcało mnie do 29er, a tylko jeden mówił, że kupię lepszy rower 26'' za tę kasę. Nie sądziłem, że kupno roweru jest tak skomplikowane
mklos1 Napisano 11 Czerwca 2013 Napisano 11 Czerwca 2013 Zaryzykowałbym, że zarabiają więcej, ze względu na modę, dlatego cię do tego namawiają. Aczkolwiek nikt nie wie jakie są ceny hurtowe (chyba że jest jakiś handlowiec wśród nas), więc trudno wiedzieć...
side Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Napisano 12 Czerwca 2013 Na moim blogu głównie chciałem obalić mit jakoby mtb był idealnym rowerem do jeżdżenia po bułki, do pracy i po mieście. Do lasu (leśnej drogi) jest jak najbardziej do rozważenia, szczególnie wersje light (np Hexagony Krossa). Przeglądałem twojego forumowego bloga i nigdzie tego nie znalazłem, a z chęcią bym poczytał.
Fenthin Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 · Ukryte przez Fenthin, 12 Czerwca 2013 - Brak powodu Ukryte przez Fenthin, 12 Czerwca 2013 - Brak powodu Zgodnie z prośbą, zamykam.
mklos1 Napisano 12 Czerwca 2013 Napisano 12 Czerwca 2013 Być może chodzi o te wypociny: http://www.forumrowerowe.org/blog/220/entry-617-kwadratura-kola/
side Napisano 12 Czerwca 2013 Autor Napisano 12 Czerwca 2013 mklos1 Dzięki za link. Zwiększyła się kwota do 2000 zł i wybór zmienił się do mtb czy 29er, dlatego złożyłem nowy temat, dla większej czytelności forum http://www.forumrowerowe.org/topic/139177-rower-rower-do-lasu-mtb-26-czy-29er/?do=findComment&comment=1303791 A ten proszę o zamknięcie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.