Skocz do zawartości

[rower] Rower Crossowo/Wyprawowy za 1000-1300 PLN

MMB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

przymierzam się do zakupu roweru Crossowego, który będzie mi służył do jeżdżenia po okolicy (ćwiczenia kondycji), dojeżdżania do pracy i na wyprawy wakacyjne.

Mój budżet to na sam rower (bez dodatkowych akcesoriów na razie) to kwota około 1100-1300,- PLN

Zastanawiam się nad

- Meridą Crossway 20-V

- Lazaro Integral V3 (z dopłatą za widelec z blokadą)

oglądałem również Unibike'a Crossfire GTS, ale wychodzi on poza mój budżet.

...jednak, wyczytałem gdzieś, że są problemy z montowaniem bagażników na sakwy z tyłu i z przodu u części rowerów crossowych.

i teraz moje pytania:

- czy powyższe rowery nadadzą się na rower wyprawowy?

- czy można w nich zamontować bagażnik pod sakwy z przodu i z tyłu?

- a może polecicie jakiś inny model?

Zdaję sobie sprawę, że osprzęt z czasem bedzie podlegał wymianie na jakiś wyższy model. Najbardziej zależy mi na dobrej bazie na start, z sensowną ramą i amortyzatorem - bo są to rzecz najbardziej kosztowne i kłopotliwe do wymiany.

z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc w temacie :-)

Napisano

Zastanawiam się nad

- Meridą Crossway 20-V

- Lazaro Integral V3 (z dopłatą za widelec z blokadą)

oglądałem również Unibike'a Crossfire GTS, ale wychodzi on poza mój budżet.

...jednak, wyczytałem gdzieś, że są problemy z montowaniem bagażników na sakwy z tyłu i z przodu u części rowerów crossowych.

i teraz moje pytania:

- czy powyższe rowery nadadzą się na rower wyprawowy?

- czy można w nich zamontować bagażnik pod sakwy z przodu i z tyłu?

- a może polecicie jakiś inny model?

wszystkie te amortyzatory powinny mieć możliwość zamontowania bagaźnika low-rider zdjęcia nie są tak dokładne ale widziałem też otwory na tylny bagaźnik ale na ogól nie jestem zwolennikiem aby do rowerów crossowych montować bagażniki itp ramy crossowe zazwyczaj sa lżejsze ( cieniowane) więc nie są przystosowane do jazdy pod większym obciążeniem i koła mają słabsze ale wybór jest Twój ja polecam do takiej jazdy rowery trekkingowe

Napisano

Budżet jest zbyt mały żeby mówić o sensownej ramie i sensownym amortyzatorze. Dobre amortyzatory zaczynają się od cen kilkaset PLN i więcej. Generalnie kupujesz najdroższe na co cię stać. W tym przypadku jest to Lazaro - nie ma innego wyboru. Jeżeli ma być to rower wyprawowy to proponuję przewidzieć od razu większy budżet na sakwy. Polecam Crosso lub Ortlieb.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi i pomoc :-)

Wiem, że Lazaro ma lepszy osprzęt, natomiast nie wiem czy da się do niego przyczepić bagażniki. Tym się trochę martwię.

Poza tym jeździłem na Meridzie Crossway 20-V - przejechałem jakieś 25km i wiem, że model o wielkości 48cm jest dla mnie dobry.

Z Lazaro jest ten problem, że ma jakąś dziwną geometrię. Tzn. oczywiście poza rurą podsiodłową, pozostałe wymiary w Lazaro 17" są podobne jak Merida 48cm (czyli prawie 19") a Lazaro 19" jest trochę większy niż Merida 48cm.

Napisano

Zbyt duże trekingowe prowadzą się bez problemu. Ze zbyt dużym crossem może być niewygodne. Mankament Lazaro jest taki, że ma stały i dość długi mostek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...