Skocz do zawartości

[MTB] 29er 2013?

ndm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

.

Jeśli przywiązujesz dużą wagę do osiągów, lubisz stawiać sobie wyzwania i rywalizować z innymi, to za rok lub 2 lata możesz stwierdzić, że potrzebny jest Ci nowy amortyzator, sztywniejsza korba i ogólnie lżejszy rower. Wtedy być może pożałujesz tego, że nie poczekałeś na przeceny/okazje/wyprzedaż. Jeśli natomiast chcesz się skoncentrować na trekkingu i po prostu czerpać przyjemność z długich wycieczek, to rower kupiony nawet teraz z pewnością spełni Twoje oczekiwania. 29er z racji swojego rozmiaru sprawia, że przeszkody stają się mniej odczuwalne i być może będzie Ci odpowiadała praca Rock Shoxa Recona. 

Czekając do września zyskujesz szanse zaoszczędzenia pieniędzy, lecz tracisz dużą część sezonu, co jest trudne do wycenienia  :)

Na tych rowerach spokojnie przejedziesz maraton. Liczy się siła w nogach, chyba, że chcesz wygrywać  ;)

Na temat geometrii nie chcę się wypowiadać. 

Brałbym mbike'a. Jest najlżejszy i ma ciekawszy osprzęt. Najważniejszą częścią roweru jest jednak rama. Tutaj niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni 

• Mod Team
Napisano

to ja popatrzyłem na geo przytaczanych przez autora Mbika i Krossa. Przyznam, że nigdy nie interesowałem się tymi markami ale gdzieniegdzie czytając "obiektywne" testy chwalono geo krossa (mam na myśli bB).
No i tak patrząc to wychodzi, że na krossa powinieneś zwrócić bardziej uwagę.
Dla rozmiaru M górna rura ma 593mm co jest dobrą  wartością, złą wiadomością za to jest to iż kąt podsiodłowy jest łagodny, siodło pewnie przesuniesz do przodu i wyjdzie Ci z tych 593 jakieś np 585. Nie jest źle, przy Twoich 175cm (jeżeli masz w miarę proporcjonalną budowę).
Za to Mbike - no tu sprawa się komplikuje - najmniejszy z rozmiarów 17" ma górną rurę 600mm przy kącie podsiodłowym 73* (standard) czyli rower jest długi - można się zastanawiać tylko jeżeli masz krótkie nogi i długi tułów.
Kross jest ciut krótszy i ma ostrzejszy kąt sterówki - z racji że to kobyła 29" może wyjść to na dobre (rower będzie bardziej skrętny).
Napędem się nie interesowałem rowery w podobnej cenie będą podobnie wyposażone, co zresztą kiedyś możesz zmienić a geo pozostanie.
Ogólnie powinieneś szukać roweru z górną rurą około 590-595(max) i bardzo krótką rurą podsiodłową (to dla cojones).

Tak przy okazji zerknąłem na 650b w wykonaniu Mbike - dla 16" górna rura 590? A dla 18... 610?? Czy to nie jest przesada o około 1,5cm na każdej? jest trend na długą górną ale aż tak?
W tej wielkości koła okazało by się, że 16 leżała by pod Tobą dobrze, nisko rura, wyciągnięty jak znalazł. Jedna rzecz na minus - 435mm tylnego trójkąta. Ty może tego nie poczujesz ale to jest "przegięcie", prawie jak w 29"!

Napisano

a co ma wzrost do tego, kobiety maja po 160 i też jeżdżą. 

Kolega ma 175, śmiało może decydować się na wielkie koło.

Bzdura, skoro jest tak dobrze to dlaczego Włoszczowska przesiada się na 27,5", dlaczego Hermida spróbował 29er i go porzucił ...

Cytacik, żeby nie było gołosłowia :

Torreador wybiera Big.Seven

Swój sprzęt wybrała już druga ikona kolarstwa górskiego w barwach Multivan Merida Biking Teamu, Hiszpan Jose Antonio Hermida. – 27,5” rower bardziej odpowiada moim niewielkim latynoskim rozmiarom. Mój styl jazdy jest inny od większości zawodników startujących na 29” rowerach. Oni lubią dużo siedzieć, pedałować z mniejszą intensywnością, ja jestem bardziej jak torreador. Muszę się częściej podnosić, dużo ruszam się na siodełku. Dla takiego stylu 27,5” rower jest idealny. Zawiera w sobie korzyści, które daje 26” koło i te, które daje 29”, jak stabilność i dobre toczenie się. Testowałem Big.Seven i wiem, że to dla mnie dobry wybór – stwierdził mistrz świata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...