Skocz do zawartości

[amortyzator] Ugięcie dampera bez sprężyny powoduje zapowietrzenie. Mit czy prawda

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Gdzieś na forum czytałem że ugięcie dampera bez sprężyny powoduje jego zapowietrzenie. Moim zdaniem to nie ma różnicy czy ze sprężyną czy bez ale to tylko moje myślenie :teehee: , więc czy to prawda? Chcę sobie zmierzyć jak bd chodziła ramka z nowym damperem ale nie chcę go zapowietrzyć. Z góry dzięki. :thumbsup:

Chodzi chyba o Manitou Swinger z SPV (3way/4way,/6way) i jeszcze kilka innych damperów, i nie o sprężynę stalową, a o powietrze w rezerwuarze, Nie wolno ich uginać jeżeli się z nich spuści powietrze, powinno być od 50 do 175 PSI.

Nie zawsze ale może się to skończyć zablokowaniem dampera np w połowie skoku i zapowietrzeniem.

Ostatnio był 4way na allegro nowy za 200zł - uszkodzony, powód? po wciśnięciu dampera pozostał w takiej pozycji.

Wystarczyło by go rozebrać, i zalać na nowo olejem, napompować i można uginać bez sprężyny stalowej. 15 min roboty i szklanka oleju ;)

Więc jeżeli masz damper ze sprężyną stalową, który się pompuje powietrzem, to sprawdź czy jest napompowany lub czy możesz go uginać bez powietrza.

Nie uszkodzi się, ale nie tak łatwo się go zalewa olejem i potrzeba trochę nietypowych narzędzi żeby to zrobić.

krzysiora możesz go sobie po uginać bez sprężyny, ale ważne żeby miał powietrze. i uważaj na regulacje - lubią się urywać

sznib  Wszystko wyliczone (mierzyłem suwmiarką bo dopiero w środe albo w czwartek pojadę do serwisu napompować) :teehee:  Na dolnej dziurce po złożeniu ramy wg skoku amora zostaje 5 mm odstępu od prowadzenia linki do koła. A z przodu boxx na wysokiej półce także geometria powinna być ok. :sweat:
Ale to tylko przymiarki, wszystko okaże się w "praniu" po założeniu. :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...