Skocz do zawartości

[pompka] Author AIR Turbo vs. SKS Airworx

trnks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Kupiłem sobie niedawno szosę, oddałem do serwisu i już trochę na niej jeździłem. Przyszedł więc czas na zakup pompki.

Która z tych dwóch nada się lepiej? Author AIR Turbo czy SKS Airworx?

Na oponach mam napisane, że można wbić max 8.5 atm, ale nie jestem pewien czy potrzebne mi aż tyle. (Potrzebne?)

Wdzięczny będę za wszelkie opinie na temat w/w pompek.

Napisano

Głowica w Authorze jest dość niepewna przy wysokim ciśnieniu, lubi zleźć z wentyla powyżej 6-7 barów. Poza tym wyrabia się ta blokada przez okręcanie głowicy, więc lepiej kupić pompkę blokowaną dźwignią. Authora mam, ale jest już na tyle wyrobiona, że pompuję nią tylko górala, do szosy kupiłem inną pompkę. Chociaż nie wiem czy nie poprawili tam teraz tej blokady, i nie blokuje się dźwignią, wtedy pompka jest godna polecenia, spokojnie można nią wbić i 9 barów.

SKSa nie używałem, głowica wygląda bardzo solidnie, to ważne przy pompowaniu do wysokich ciśnień.

Co do ciśnienia, szosę pompuje się w okolice 7.5-8 barów przy oponie 23mm, na maksa nie ma co pompować, bo oplot może puścić, szczególnie przy starszej oponie.

Napisano

Dzięki wielkie.

Wyszukałem jeszcze Cannondale Airport Nitro jest w tej samej cenie co SKS, ale wygląda chyba bardziej solidnie. Niestety też mało opinii na jej temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...